Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι ο νικητής στη μάχη του σταυρού στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές της Κυριακής. Ξεκάθαρη πρωτιά, αλλά και σημαντική αύξηση του αριθμού των σταυρών προτίμησης, κατά περίπου 3.000 σε σύγκριση με το 2019, βάσει των οριστικών αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας, που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Πρωτιά Καλαφάτη στην Α΄ Θεσσαλονίκης – Τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας

Στο ντέρμπι της κατάταξης προέκυψαν ανατροπές, μικρές διαφορές και πλέον οι οχτώ από τους εννέα βουλευτές (εξαιρουμένου του πρωθυπουργού) προσβλέπουν σε ανάλογα αποτελέσματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ώστε να επανεκλεγούν όλοι, με τα προγνωστικά όμως να μην είναι υπέρ τους, αφού σε περίπτωση που μειωθεί πολύ το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής (δηλαδή εάν η επόμενη Βουλή αντί για πεντακομματική είναι εξακομματική ή επτακομματική), τότε μια ή και περισσότερες έδρες θα χαθούν. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν και στις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να πάρει από την Α’ Θεσσαλονίκης την έδρα του, κάτι που θα έχει επιρροή στην επόμενη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Αυτά όμως είναι σενάρια υπό προϋποθέσεις, οπότε σημασία έχει ότι την ερχόμενη Κυριακή ορκίζονται βουλευτές από την Α’ Θεσσαλονίκης οι εξής (με τη συγκεκριμένη σειρά κατάταξης και τον εξής αριθμό σταυρών):

-Κυριάκος Μητσοτάκης

-Σταύρος Καλαφάτης: 34.551

-Κώστας Γκιουλέκας: 32.292

-Έλενα Ράπτη: 30.513

-Άννα Ευθυμίου: 22.773

-Δημήτρης Κούβελας: 15.602

-Στράτος Σιμόπουλος: 15.554

-Διαμαντής Γκολιδάκης: 15.476

-Δημήτρης Βενιέρης: 13.192.

Η ακλόνητη τριάδα έχει νέο ηγέτη

Ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από την πρώτη τριάδα των 30.000+ σταυρών. Εκεί άλλαξε σε σχέση με το 2019 η σειρά κατάταξης, καθώς ο τρίτος του 2019 Σταύρος Καλαφάτης πέρασε πρώτος, αυξάνοντας τους σταυρούς του κατά περίπου 3.000. Ο κ. Καλαφάτης πέτυχε μια σημαντική νίκη, καθώς είναι για πρώτη φορά το νούμερο ένα της λίστας και πλέον φιγουράρει ως ο πιο δυνατός πολιτικός του γαλάζιου ψηφοδελτίου.

Ο δεύτερος Κώστας Γκιουλέκας είχε σημαντικές απώλειες σταυρών σε σύγκριση με το 2019 (πάνω από 4.000), ενώ η Έλενα Ράπτη είχε επίσης απώλειες, πιο περιορισμένες όμως (περίπου 1.800).

Η απίστευτη Ευθυμίου

Θεαματική ήταν η Άννα Ευθυμίου, που σάρωσε σε αυτές τις εκλογές. Διακριτά τέταρτη πίσω από τους πρώτους τρεις και μακριά σε σταυρούς (περίπου 8.000), αλλά και διακριτά μπροστά από τον επόμενο (περίπου 7.000 σταυρούς). Η επιτυχία της κ. Ευθυμίου είναι εντυπωσιακή αν κάποιος συγκρίνει τον αριθμό των σταυρών που πήρε την προηγούμενη Κυριακή με εκείνους του 2019. Στη δεύτερη υποψηφιότητά της για βουλευτής η Άννα Ευθυμίου συγκέντρωσε περίπου 8.000 σταυρούς περισσότερους (η μεγαλύτερη αύξηση στην Α΄ Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα το 2019 να είναι λίγο πριν το κατώφλι των 15.000 σταυρών και φέτος να είναι λίγο πριν το κατώφλι των 23.000!

Το θρίλερ των τριών

Ακολουθεί μια τριάδα υποψηφίων, η σειρά κατάταξης των οποίων ήταν το θρίλερ της σταυροδοσίας, καθώς μέχρι το τέλος πήγαν σταυρό – σταυρό. Έχουν αξιοσημείωτη πολιτική δύναμη πλέον άνω των 15.000 ψηφοφόρων και οι τρεις.

Οι δυο βουλευτές από το 2019, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, τελικά ξεπέρασαν για λίγους σταυρούς την ανερχόμενη δύναμη, τον Διαμαντή Γκολιδάκη.

Ο κ. Κούβελας αύξησε τους σταυρούς του συγκριτικά με τις εκλογές του 2019 κατά περίπου 1.000. Έτσι πήρε την πέμπτη θέση όσων μπήκαν στη διαδικασία της σταυροδοσίας (χωρίς σταυρό πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.

Ο κ. Σιμόπουλος έπεσε στην έκτη θέση από την τέταρτη του 2019, με απώλεια σταυρών προτίμησης, που είναι όλοι κι όλοι 500. Περιορισμένη απώλεια, αλλά απώλεια τη στιγμή που ο αριθμός των ψήφων του κόμματος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι ανεβασμένος.

Μόλις 78 σταυρούς πίσω του είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οποίος μετά την πρώτη εμφάνισή του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο του 2019, αύξησε εντυπωσιακά τους σταυρούς του, που του έδωσαν αυτή τη φορά την εκλογή. Ο κ. Γκολιδάκης πήρε την προηγούμενη Κυριακή περίπου 4.000 σταυρούς περισσότερους από τον Ιούλιο του 2019, καταγράφοντας κι αυτός, όπως και η κ. Ευθυμίου την πιο σημαντική άνοδο.

Ο σταθερός Βενιέρης

Επιτυχής η εκλογική μάχη και για τον Δημήτρη Βενιέρη. Εκλέγεται βουλευτής σπάζοντας εκ νέου το φράγμα των 13.000 σταυρών, διατηρώντας τις δυνάμεις του, καθώς φέτος πήρε μόλις 115 σταυρούς παραπάνω από του 2019.

Ο πάντα πρώτος, αλλά επιλαχών

Πρώτος επιλαχών, ποιος άλλος, ο Παναγιώτης Κοκκόρης, ο οποίος έχασε περίπου χίλιους σταυρούς σε σύγκριση με το 2019, ενώ κοντά του είναι ο Νίκος Καραγιαννακίδης, ο οποίος αν και αύξησε κατά περίπου 4.000 σταυρούς την εκλογική δύναμή του, δεν κατάφερε να πάρει μια εκλόγιμη θέση.

Τα πρωτάκια

Πολύ δυνατή εμφάνιση για τη Σμαρώ Μανιάτη, η οποία μαζί με τον Βασίλη Ανδρεάδη και τη Φεβρωνία Τύρη, είναι στους 8.000+ σταυρούς, παρότι ήταν φέτος για πρώτη φορά υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης.

Το φράγμα των 7.000 σταυρών, κάτω όμως από εκείνο των 8.000, έσπασαν ο Γιάννης Ταχματζίδης, η Φωτεινή Δεβετζή – Πεσματζόγλου και η Αφροδίτη Νέστορα, που επίσης έκαναν την πρώτη προσπάθειά τους ως υποψήφιοι βουλευτές.

Ακολούθησαν Μανώλης Ιωαννίδης, Τάνια Κιουμουρτζίδου, Αλκμήνη Παπανικολάου και Μάριος Δράμαλης.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *