Λαμπαδηφορία – πορεία μνήμης για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (26/5) στο Αγρίνιο.

Έτσι, με μία ακόμη εκδήλωση το Αγρίνιο τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η πορεία μνήμης εκκίνησε από την Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και κατέληξε στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

Στην κεντρική πλατεία τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος δήλωσε ότι «υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ έχουμε κάνει ένα σύνδεσμο για να κυνηγήσουμε και να διεκδικήσουμε να ανταγωνιστεί, όπως αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων, και η γενοκτονία των Ποντίων. Ως δήμος Αγρινίου ήμασταν και είμαστε μπροστά σε αυτή τη διεκδίκηση. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση και θα στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτό το έγκλημα να το θυμόμαστε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», Δημοσθένης Σιδηρόπουλος δήλωσε πως «η γενοκτονία δεν είναι μία λέξη, είναι εθνικό ζήτημα και καλά θα κάνει η πολιτεία να έρθει στη θέση των παιδιών και να πάει την γενοκτονία και να την πάει στο τραπέζι όχι των διαπραγματεύσεων αλλά της αναγνώρισης. Μπορεί να σώματά μας να ήρθαν στην Ελλάδα, στη χώρα μας αλλά οι ψυχές μας είναι ακόμη στον Πόντο, μαζί με τις 353 χιλιάδες ψυχές». Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *