Έρευνα της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, αποτυπώνει τον αντίκτυπο της κάλπης, αλλά αποτελεί και πρόπλασμα για τις επόμενες κάλπες.

Η μέτρηση της Κάπα Reasearch στον απόηχο των εκλογών απαντά πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη, αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Από τα αποτέλεσμα της έρευνας της Κάπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή απαντά το 44%.

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές, οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

Στο ερώτημα πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Οσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού, ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%, ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ εκτοξεύεται στο 41,3%, εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει τη διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις στο 4,9%, ανεβαίνοντας στο 14,4%.

Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική, καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

Δείτε όλη την έρευνα της Κάπα Research σε μορφή PDF

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *