Την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου σύζευξης της Ιατρικής Επιστήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας με σκοπό την προαγωγή της τεκμηριωμένης και ταυτόχρονα ολιστικής φροντίδας υγείας είχε ως στόχο η εκδήλωση με τίτλο: “Υγεία και Πολιτισμός: H Τέχνη της Ίασης- Η Ίαση στην Τέχνη”.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Ολύμπιον” βραβεύτηκε ο γνωστός ηθοποιός Χριστόφορος Παπακαλιάτης για τον ρόλο του στην ανάδειξη ευαίσθητων ψυχοκοινωνικών θεμάτων.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης τόνισε μεταξύ άλλων: “είναι χαρά και τιμή που συμμετέχω και εγώ σε αυτή την εκδήλωση. Είναι σημαντικό όταν μέσα από την τέχνη καταφέρνουμε και επικοινωνούμε κάποια πράγματα. Τώρα για πρώτη φορά μπαίνει και το κομμάτι της υγείας να ενωθεί με την τέχνη και τον πολιτισμό”.

Όπως επιπλέον ανέφερε η Πρόεδρος του Κέντρου Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας, “οι γιατροί τους οποίους εμπιστευόμαστε μπορούν να μας συστήνουν δράσεις όπως ομάδες ψυχοθεραπείας, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, σεμινάρια φωτογραφίας αφού έχουν τις ενδείξεις και τις οδηγίες ότι αυτά βοηθάνε. Οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθάει και αυτό θέλουμε να δείξουμε και στους γιατρούς”.

Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου “οι μελέτες που υπάρχουν αφορούν ογκολογικούς ασθενείς, ασθενείς με αυτοάνοσα, νευρολογικούς ασθενείς, ψυχοσωματικούς. Οι μελέτες αυτές δείχνουν εδώ και πολλά χρόνια ότι ψυχή και το σώμα είναι ένα”.

Ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης επισήμανε ότι η κλασική θεραπευτική προσέγγιση πλέον συναντά τον πολιτισμό και την τέχνη.

Η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου ανέφερε πως ο ΙΣΘ δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια προσπάθεια όπου υοθετουνται καινοτόμες προτάσεις στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή και στην πολιτιστική συνταγογράφηση.

Η Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γιαννούλα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου υπογράμμισε ότι μέσα από την τέχνη εκφράζονται αισθήματα του δημιουργού που μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσω ίασης του αποδεκτή της δημιουργίας.

Οι ηθοποιοί Μαρία Καβογιάννη και Ιωάννης Τσορτέκης ανέπτυξαν το θέμα: «Τηλεόραση και Ψυχική Υγεία- Ο Θύτης και το Θύμα» αναλύοντας την περιβόητη σκηνή της κακοποίησης στη γνωστή σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η Καλλιόπη Καλαϊτζή-Χατζηδάκη, Υπεύθυνη Life Style Medicine, Αττκό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Καλυψώ Γούλα.

Η εν λόγω εκδήλωση είναι η πρώτη δημόσια ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και του Πολιτισμού με στόχο την καλλιέργεια μίας γόνιμης συνεργασίας τόσο σε ατομικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια της πολιτιστικής συνταγογράφησης που σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.  

Δείτε φωτογραφίες:

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *