Όταν έφτασε στα επείγοντα της Κλινικής των Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ ένας σκύλος που είχε περασμένο ανάμεσα στην πλάτη και στον θώρακά του ένα καμάκι από ψαροντούφεκο, ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, διευθυντής της Κλινικής, έμεινε εμβρόντητος. Ήταν δύσκολο περιστατικό, ένα από τα πολλά που δέχεται κάθε χρόνο η κλινική, ωστόσο ο σκύλος, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, επέζησε, χάρη στην ικανότητα των κορυφαίων κτηνιάτρων που εκπαιδεύει η Κτηνιατριακή Σχολή του ΑΠΘ εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Κάθε χρόνο η Κλινική των Ζώων Συντροφιάς, η οποία αποτελείται από όλες τις κλινικές ειδικότητες, όπως χειρουργική και παθολογία και όλες τις υποειδικότητες, όπως δερματολογία και πνευμονολογία, δέχεται περίπου 3.500 περιστατικά, εκ των οποίων τα 300 αφορούν περιπτώσεις αλόγων. Τα περιστατικά έρχονται από όλη την Ελλάδα, καθώς η κλινική αποτελεί κέντρο αναφοράς για δύσκολες υποθέσεις.

Στην Κλινική των Ζώων Συντροφιάς λειτουργούν τα επείγοντα, τα οποία είναι ανοιχτά σχεδόν όλο τον χρόνο, εκτός του Αυγούστου, μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ υπάρχει και νεκροτομείο, στο οποίο διενεργούνται, μεταξύ άλλων, νεκροτομές για ζώα που έχουν θανατωθεί ή έχουν δηλητηριαστεί. Μάλιστα, πρόκειται δυστυχώς για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, όπως τονίζει ο διευθυντής της κλινικής.

Οι εγκαταστάσεις και τα προβλήματα

Η Κλινική των Ζώων Συντροφιάς βρίσκεται εκτός του ακαδημαϊκού κάμπους του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σταύρου Βουτυρά με Γιαννιτσών, στο κέντρο της πόλης. Αποτελείται από 17 μέλη ΔΕΠ, τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους, έξι ζωοκόμους, 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές και μετεκπαιδευόμενους κτηνιάτρους. Στις εγκαταστάσεις εξετάζονται, νοσηλεύονται και χειρουργούνται τόσο ζώα συντροφιάς όσο και εξωτικά, όπως ερπετά, κουνέλια, άλογα κ.ά. Σημειώνεται ότι στον Κολχικό Λαγκαδά στεγάζεται η Κλινική Παραγωγικών Ζώων της Σχολής, που είναι ουσιαστικά ένα νοσοκομείο για ζώα όπως αγελάδες και κατσίκια.

Στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ καθώς και στην αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, εκπαιδεύονται όλοι οι κτηνίατροι της Ελλάδας. Η Κτηνιατρική του ΑΠΘ είναι, ωστόσο, η μοναδική Σχολή του πανεπιστημίου που αξιολογείται κάθε επτά χρόνια από ανεξάρτητη ευρωπαϊκή επιτροπή, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στις ευκαιρίες των απόφοιτων να βρουν θέσεις εργασίας και στο εξωτερικό.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η συντήρηση του κτηρίου και η ενεργειακή του αναβάθμιση, η οποία για να γίνει θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο διευθυντής της Κλινικής αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συντηρήσει το κτήριο με αποτέλεσμα η ίδια η Κλινική να πρέπει να χρηματοδοτεί συχνά τις εργασίες αποκατάστασής της ενώ εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι και η ανάγκη για περισσότερες θέσεις καθηγητών.

Η μετά covid εποχή

Αύξηση στα περιστατικά που δέχεται η Κλινική έχει παρατηρηθεί τα χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι υιοθεσίες ζώων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και στην αλλαγή συμπεριφοράς των κηδεμόνων τους.

«Έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον των φοιτητών και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών», σημειώνει ο κ. Παπάζογλου και προσθέτει ότι πλέον οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και με το παραπάνω για να παρέχουν στα κατοικίδιά τους τη φροντίδα που χρειάζονται. Η νοοτροπία τους έχει πλέον αλλάξει και ταυτόχρονα ασθένειες οι οποίες στο παρελθόν θα μπορούσαν να θεωρηθούν «θανατική ποινή», πλέον είναι αντιμετωπίσιμες.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *