Ταπεινά και χαμηλόφωνα συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στη ΝΔ, μετά τον εκλογικό θρίαμβο. Μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ορκωμοσία της Βουλής, το βράδυ της Κυριακής, θα καλέσει όλους τους βουλευτές για μια χαλαρή συζήτηση και αποτίμηση. Μάλλον στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς, όπου έχει ήδη μετακομίσει όλο το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκατόν σαράντα έξι (146) βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην Πειραιώς, όσοι εξελέγησαν μετά το σαρωτικό αποτέλεσμα (40,79%) της περασμένης Κυριακής. Από αυτούς, οι 33 είναι νεοεκλεγέντες και θα είναι πρόσκληση γνωριμίας. Ο πρωθυπουργός θα τους εξηγήσει ότι «θα αξιολογήσει πολύ αυστηρά τι κάνουν και σ’ αυτές τις εκλογές, πόσο θα βοηθήσουν τη συλλογική προσπάθεια», όπως είπε και χθες βράδυ στον Σρόιτερ.

Οι146 θα είναι βουλευτές για μία ημέρα. Θα ορκιστούν την Κυριακή και τη Δευτέρα η Βουλή διαλύεται, οπότε θα είναι ξανά υποψήφιοι για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα, οπότε οι πρώτοι δεν ανησυχούν. Αλλά κάποιοι περιμένουν με αγωνία, είτε γιατί φοβούνται ότι θα… φύγουν, είτε για να εισέλθουν. Αυτή είναι η περίπτωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δεν εξελέγη στη Φθιώτιδα, λόγω καραμπόλας, και ελπίζει να είναι ξανά στη Βουλή τον Ιούνιο.

Δεν συμμερίζομαι τους έξαλλους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ούτε τις πολεμικές κραυγές «το ΠΑΣΟΚ θα διώξει τη Δεξιά», όπως είπε ο κ. Μάντζος, ως άλλο «θείο βρέφος». Το 11,4% είναι ένα βιώσιμο ποσοστό, αλλά όχι «ισχυρό διψήφιο», όπως ανέμεναν, για να τα λέμε όλα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται τέτοιου μεγέθους κατάρρευση και εσύ απλώς παίρνεις ένα μικρό κομμάτι, μένεις ψύχραιμος. Και εργάζεσαι μεθοδικά για τη συνέχεια.

Ο Ανδρουλάκης υπήρξε διπλά τυχερός στην κάλπη. Χάρη στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιέζεται για συνεργασίες και συγκυβερνήσεις, δεν μπαίνει σε διλήμματα. Βρίσκεται πλέον μόνος του απέναντι στο στοίχημα: θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει μια πιο αξιόπιστη και ανταγωνιστική εκδοχή της αντιπολίτευσης;

Μαθαίνω ότι και ο ίδιος, με αγωνία, ρωτάει στελέχη και συνεργάτες «Τι να κάνω, πώς να κινηθώ». Αντιλαμβάνομαι την πίεση: δεν ανέμενε ούτε την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την παντοδυναμία Μητσοτάκη. Δεν ήταν προετοιμασμένος να διεκδικήσει άμεσα θέση νούμερου 2 στην Κεντροαριστερά. Πώς, λοιπόν, να δράσει; Να βρίζει πάλι τον Μητσοτάκη; Να επιτίθεται μόνο στον Τσίπρα; Να συνεχίσει τον διμέτωπο και όπου βγάλει;

Έμαθα ότι έμπειρο στέλεχος του έδωσε καλές οδηγίες πολιτικής επιβίωσης. «Γίνε λιγότερο Τσίπρας και περισσότερο Μητσοτάκης», του είπε. Ο πρώτος αναλώθηκε στις αντιδεξιές καταγγελίες και την καταστροφολογία και εξαερώθηκε. Ο δεύτερος επέβαλε στον δημόσιο διάλογο τον επαγγελματισμό και τη μετριοπάθεια και απογειώθηκε σε πλειοψηφικό ρεύμα.

Στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN έδωσε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε χαρούμενος, γιατί νίκησε για δεύτερη φορά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «…Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι μάς αντάμειψαν και για το σχέδιό μας για το μέλλον», ήταν μια από τις φράσεις του, σε άπταιστα αγγλικά.

Άκουσαν λοιπόν ορισμένοι την έκφραση «Voters bought into our plan» (οι ψηφοφόροι μάς αντάμειψαν) και νόμισαν ότι ο πρωθυπουργός είπε «αγόρασαν το σχέδιό μας». Και δώσ’ του τα ειρωνικά σχόλια στα social για το τι ξεπουλάει ο Μητσοτάκης…

Η έννοια του «αγόρασαν» το σχέδιό μας, στα αγγλικά, δεν ενέχει τη σημασία της εξαγοράς ή του ξεπουλήματος, αλλά της αποδοχής… Τελικά, η μεγαλύτερη τιμωρία Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τους αναγκάσει να βλέπουν όλη μέρα Αμανπούρ, χωρίς να ξέρουν γρι αγγλικά.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου με το 2,9% που πήρε στις εκλογές. Βρέθηκε μια ανάσα από τη Βουλή, δεν το λες και λίγο. Στην πρώτη δήλωσή της, μετά το ανέλπιστο αποτέλεσμα, στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο, σχημάτισε με τα δάχτυλά της μια καρδούλα και δήλωσε: «Θα αλλάξουμε τον κόσμο με αγάπη»! Μετάφραση: πάμε πιο soft ως τις επόμενες εκλογές, ώστε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο 3%. Και μετά τις εκλογές, θα τους δείξουμε μέσα στη Βουλή! Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Παρατηρώ ένα μεγάλο κενό στον δημόσιο διάλογο, μετά τις εκλογές που έληξαν με απόλυτη επικράτηση Μητσοτάκη. Τι απέγιναν οι λαλίστατοι συνταγματολόγοι που ζητούσαν από τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί, μετά τις υποκλοπές; Αυτοί που μιλούσαν για ρήγμα στη Δημοκρατία, για απειλή στους θεσμούς και «ώρα είναι να κάνει λίγο δίπλα ο πρωθυπουργός». Όσοι επένδυσαν σε συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, ώστε να χρισθούν οι ίδιοι για τη θέση. Τι απέγιναν τα κοστούμια που είχαν ραφτεί από καιρό; Ανησυχώ κυρίως γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήρε θέση στις εξελίξεις, ούτε για να συγχαρεί το ΠΑΣΟΚ για την άνοδό του. Έστω να κάνει μια δήλωση εναντίον της «μονοκρατορίας Μητσοτάκη». Χάθηκε λίγη φαντασία;

Η πρώτη σε σταυρούς στη Δυτική Αθήνα, Έφη Αχτσιόγλου, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη του κόμματος και τραβάει πάνω της όλη την προσοχή για τη μετά Τσίπρα εποχή. Πολλοί, βέβαια, πιστεύουν ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον Τσίπρας και ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα κόμμα με πολυφωνία. «Αν φύγει ο Τσίπρας, έκλεισε το μαγαζί», ακούω από συντρόφους της Αριστεράς, που βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό. Τεράστιο πρόβλημα, χωρίς Τσίπρα δεν μπορούν και με τον Τσίπρα δεν θα αντέξουν.

Θαύμασα το θάρρος του Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύψει στον φακό τη δυσθυμία και την κακή ψυχολογική του κατάσταση. Βρέθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, αναγκασμένος να παραστεί στην τυπική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πριν από τη διάλυση της Βουλής. Οι φωτογράφοι τράβηξαν πάνω από 50 φωτογραφίες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά προβληματισμένο και κακόκεφο. Έβγαλε τα συναισθήματά του στη φόρα, ένας άνθρωπος που υποφέρει από το εκλογικό στραπάτσο. Στη σύσκεψη, πάντως, υπήρξε εξαιρετικά ευγενής με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι παρατηρήσεις του για την υπηρεσιακή ήταν to the point, ενώ περπάτησε με τους αντιπάλους του προς την έξοδο, συγκρατημένος και κύριος.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *