Λίγα λεπτά μετά τις 16:30 βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αφού λίγο νωρίτερα είχε ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τι αναφέρει η επιστολή που παρέδωσε μαζί με τον «μπλε φάκελο» ο Μητσοτάκης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος του παρέδωσε ένα φάκελο με τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε και μια επιστολή προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, όπου του εξηγεί τους «σταθμούς» της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ του σημειώνει ότι τα αρμόδια στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης θα είναι στη διάθεσή του οποιαδήποτε στιγμή για να του παρέχουν την ενημέρωση που θα χρειαστεί.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Πρόσφατα Άρθρα Κυβέρνηση Κυβέρνηση Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Ποιοι θα στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία για ένα μήνα Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή 25/05/2023 07:39 Κυβέρνηση Σκέρτσος: Ο «Πινόκιο» ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «πάγωμα μισθών» «Με απειλές και ψέματα, εκλογές δεν κερδίζονται», λέει ο Άκης Σκέρτσος 24/05/2023 20:30 Πολιτική Γραμματεία Αλλάζουν χέρια οι «μπλε φάκελοι» – Ποια πρόσωπα παραμένουν στο Μαξίμου και στα υπουργεία Επίσημες παραδόσεις χαρτοφυλακίων θα γίνουν τόσο στην Ηρώδου Αττικού όσο και στα υπουργικά γραφεία. 24/05/2023 20:01 video Κυβέρνηση Μητσοτάκης: Θα είχα φύγει στη θέση του Τσίπρα αν είχα χάσει με τέτοια διαφορά Με τον αέρα του νικητή, που όμως δεν θα «επιτρέψει στον εαυτό του ούτε ψήγμα αλαζονείας» ο Κ. Μητσοτάκης, μιλά για τον «αδιόρθωτο» Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας «εγώ θα είχα φύγει μετά από τέτοια ήττα». Καρφιά και για το ΠΑΣΟΚ. «Μαζευτείτε» το αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του. 24/05/2023 19:31 Κυβέρνηση Ποια ονόματα ακούγονται για υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση – Οσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο Ποιοι ετοιμάζονται να γίνουν υπουργοί για ένα μήνα 24/05/2023 14:52 Video Κυβέρνηση Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς – Αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Σαρμάς αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. 24/05/2023 11:59 Κυβέρνηση «Η κοινωνία φοβάται τον Τσίπρα» λέει ο Σκέρτσος – Γιατί τον χαρακτήρισε «αλαζονικό ηγεμόνα» «Πυρά» εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. 23/05/2023 16:45 Κυβέρνηση Ανάλυση Bloomberg – Πώς ο Μητσοτάκης «δραπέτευσε» από την απλή αναλογική «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε απλώς τους δημοσκόπους με τη σαρωτική εκλογική του νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Έσπασε επίσης και τους φραγμούς που προσπάθησε να του θέσει ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. 23/05/2023 11:05 Video Κυβέρνηση Ολοταχώς για εκλογές στις 25 Ιουνίου – Παραδίδει τη διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης Επιστρέφει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 22/05/2023 12:48 Κυβέρνηση Με Gov.gr Wallet ψήφισε ο Πιερρακάκης – «Για την Ελλάδα της προόδου» Ο Πιερρακάκης έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι «Σήμερα ψηφίζουμε για την Ελλάδα της προόδου, της προκοπής και της αισιοδοξίας». 21/05/2023 15:56

Στο πλαίσιο των παραπάνω καθώς και των σχετικών αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σας παραδίδω σήμερα με την ανάληψη των καθηκόντων σας:

α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,

β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,

γ) Συνολικό σημείωμα με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια υπουργεία τον μήνα Ιούνιο.

Η επιστολή Μητσοτάκη στον Σαρμά και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των υπουργείων.

Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου.

Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.

Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *