Καλημέρα σας!
Αν –όπως λένε- η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη συνέλθει από τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής. Δεν εξηγείται διαφορετικά η χθεσινή δήλωση του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο «δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα, φοβάμαι για την κοινωνία – ακόμη και για όσους ψήφισαν ΝΔ – ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά. Δύο παρατηρήσεις: Το να υπονοεί κανείς δύο ημέρες μετά τις εκλογές ότι οι πολίτες έκαναν λάθος που ψήφισαν τον αντίπαλό του και δεν ψήφισαν τον ίδιο είναι –το λιγότερο- άκομψο. Δείχνει νοοτροπία πατερούλη, που αυτός ξέρει καλύτερα από μας, για μας. Μια προσέγγιση που ενδεχομένως να μην κάνει εντύπωση, με δεδομένη την πολιτική παιδεία και καταγωγή του κ. Τσίπρα. Επίσης, ξεχνάει ότι εάν ένα κόμμα συγκεντρώσει 180 βουλευτές και μπορεί να παρέμβει στο Σύνταγμα υπάρχει κάποια διαφορά στη διακυβέρνηση από το εάν πάρει τελικά 155 – 160 βουλευτές. Αυτοδυναμία η μία, αυτοδυναμία και η άλλη. Κι επειδή το να συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία 180 βουλευτές –άσε που αν συμβεί θα είναι αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών- είναι ελάχιστα πιθανό, καλό θα ήταν για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλαίει… άδαρτος και να μη φοβάται για την ελληνική κοινωνία –ακόμη και για όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Δεν του το ζήτησε κανείς. Όποιος φοβάται, μπορεί να φοβάται και από μόνος του. Και μία υπενθύμιση: Μετά από μία μεγάλη ήττα, όποιος θέλει να επιστρέψει αρχικά σιωπά, αναστοχάζεται, το παίρνει αλλιώς, το δουλεύει διαφορετικά, με επιμονή και υπομονή ως την επόμενη μεγάλη μάχη, που προφανώς δεν (μπορεί να) είναι σε έναν μήνα. Όλα τα υπόλοιπα –κυρίως η απελπισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών- είναι φτηνά κόλπα ενόψει των επερχόμενων σε σύντομο διάστημα εκλογών, με στόχο τον περιορισμό της ήττας έστω και κατά 1% – 2% έναντι της 21ης Μαΐου, ώστε να δημιουργηθούν ελπίδες και εντυπώσεις ότι ο προπονητής και οι βασικοί παίκτες που έριξαν την ομάδα στη Β΄ Εθνική μπορούν να την επαναφέρουν στα μεγάλα σαλόνια. Κάτι που όπως γνωρίζουν άριστα οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει.
Ο μαραθώνιος της πολιτικής
Ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως απήχηση στην κοινωνία την εποχή των μνημονίων, λεηλατώντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε μεγάλο μέρος της ευθύνης τόσο για τη χρεοκοπία της χώρας, όσο και για τη διαχείριση της χρεοκοπίας. Προφανώς το 35% – 36% των Ελλήνων που το ψήφισαν δεν ήταν ούτε ριζοσπάστες, ούτε επαναστάτες, ούτε καν αριστεροί. Κάπως έτσι, τώρα που η κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει διεκδικώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ τα… δάνεια. Κι επειδή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Τσίπρα και των μεταγραφών που έφερε στο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο να μακιγιαριστεί κάτι σαν ΠΑΣΟΚ, η ροή ψηφοφόρων από το κακέκτυπο αντίγραφο προς το πρωτότυπο είναι φυσιολογική και η αλλαγή των ισορροπιών απλώς θέμα χρόνου. Η εποχή των Μνημονίων απέρχεται από τη σκηνή, μαζί με ό,τι παράταιρο έφερε μαζί της. Η πολιτική, αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως όσοι την ασκούν ως επαγγελματική δραστηριότητα, σε φυσιολογικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι μαραθώνιος. Ακόμη κι όταν, λόγω ειδικών συνθηκών όπως ήταν τα Μνημόνια, λειτουργεί με τους νόμους των σπριντ, σε φυσιολογικές συνθήκες παραμένει μαραθώνιος. Δηλαδή μετράει η αντοχή…
Καμία καταγγελία, κανένας έλεγχος
Προεκλογικά τις δημοσκοπήσεις πολλοί αμφισβήτησαν στα κοινωνικά δίκτυα και στα τηλεπαράθυρα, αλλά ουδείς προχώρησε αυτή την αμφισβήτηση στην πράξη. Όπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ και επικεφαλής της ελεγκτικής δημοσκοπήσεων, Θόδωρος Χατζηπαντελής, προ των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν κατατέθηκε ούτε ένα αίτημα για έλεγχο δημοσκόπησης ή εταιρείας που διενήργησε κάποια δημοσκόπηση. Το γιατί εξηγείται από τα αποτελέσματα των εκλογών. Όσοι αμφισβητούσαν και διαμαρτύρονταν για τις δημοσκοπήσεις, επικαλούμενοι ακόμη και το παράδειγμα της Τουρκίας –κατά βάση ο ΣΥΡΙΖΑ- κατάφεραν να… συγκρατήσουν τους δημοσκόπους. Να τους επηρεάσουν. Εάν πιστέψουμε έναν από αυτούς, προεκλογικά είχαν τη σχετική εκτίμηση για διαφορά πάνω από 20%, αλλά την άφησαν στην άκρη για να μη βρουν τον… μπελά τους.
Απλές σταθμίσεις
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος «οι απλές, απλούστατες, σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα. Τα στοιχεία από δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, αν σταθμίζονταν ως προς το φύλο, την ηλικία, τις περιοχές και την προηγούμενη ψήφο, έδιναν στη Ν.Δ. 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%». Ο ίδιος απέδωσε τη στάση που τηρήθηκε στη διαχρονική πίεση. Και περιγράφει το δράμα του δημοσκόπου ως ακολούθως: «Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μια πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο, εκεί αρχίζεις και έχεις και κάποιες ενδείξεις ότι υποεκτιμάς ένα συγκεκριμένο κόμμα», είπε δίνοντας ως παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε αρχίζεις και λες, για να δω, μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση (…), με αποτέλεσμα όχι να απομακρύνονται τα δεδομένα από εμάς, εμείς είχαμε την τάση να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία, διότι είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ από προηγούμενες καταστάσεις (…) Όταν ακούς για ποινολόγιο δημοσκοπήσεων, όταν ακούς για κουβάδες και δημιουργείται μια κατάσταση (….), εάν βγαίναμε έτσι θα μας έλεγαν ότι αυτά τα δείγματα ήταν για πέταμα. Πετάξτε τα. Εμείς εκεί πώς θα αντιδρούσαμε προεκλογικά;».
Πεζοδρόμια πάρκινγκ
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν οι αλλοδαποί επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα εάν έρχονται από την Ανατολή, τη Δύση, το Βορρά ή το Νότο, από την Ευρώπη ή ακόμη πιο μακριά, είναι το περίεργο για όλους θέαμα με τα μηχανάκια να παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια, όπως στη φωτογραφία που είναι τραβηγμένη στην οδό Μητροπόλεως. Ειδικά στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, που να μην εκπίπτει κάποια στιγμή σε πάρκινγκ δίκυκλων. «Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία» λέει χαρακτηριστικά γνωστός ξενοδόχος του κέντρου της πόλης, ο οποίος έχει… βαρεθεί να ακούει εδώ και χρόνια την σχετική παρατήρηση των πελατών του και να εξηγεί ότι δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη αυτό συμβαίνει ως… κανονικότητα. Από την άλλη, σε μια πόλη με τόση αταξία και τόσες… ανορθογραφίες το συγκεκριμένο θέαμα καταντά λεπτομέρεια, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι. Δυστυχώς…
Από Σεπτέμβριο τα νεότερα της ΔΕΘ
Να γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, να ορκιστεί η καινούρια κυβέρνηση και να αρχίσουν να διευθετούνται οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Βέβαια μεσολαβεί και το καλοκαιράκι με «τα μπάνια του λαού», οπότε ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις. Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo ποντάρει πολλά στην καθιερωμένη πρωθυπουργική επίσκεψη του Σεπτεμβρίου για τη Διεθνή Έκθεση, ώστε να έχει κάτι χειροπιαστό γύρω από την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου. Προς το παρόν η πρότασή της για το χρηματοδοτικό σχήμα βρίσκεται στα χέρια του μετόχου, δηλαδή του Υπερταμείου, το οποίο καλείται να εγκρίνει, να απορρίψει ή να αλλάξει τα σενάρια. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν ενστάσεις, κυρίως για να κονδύλια που θα χρειαστεί να εκταμιεύσει τόσο το ίδιο το Υπερταμείο –περί τα 15 εκατ. ευρώ για τις οριστικές μελέτες-, όσο και το δημόσιο, που στην πρόταση της ΔΕΘ πρέπει να καταβάλει 125 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν από ιδιώτες, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τις εμπορικές χρήσεις του νέου εκθεσιακού κέντρου (ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, χώροι εστίασης και διασκέδασης), ενώ περί τα 75 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την ΔΕΘ – Helexpo. Για να προχωρήσουν όλα αυτά, πέρα από την άδεια των εγχώριων παραγόντων, απαιτείται και έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόψιν της οποίας στο τέλος της ημέρας θα τεθεί ο σχετικός φάκελος.