Επιχείρηση «ανασυγκρότηση»: Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι το κόμμα αλλάζει στρατηγική, αντιλαμβάνεται τα λάθη του και προχωρά πλέον ενωμένο για τις κάλπες τις 25ης Ιουνίου, αναλαμβάνοντας και ο ίδιος το μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ήττα της 21ης Μαΐου.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους στελέχη της Κουμουνδούρου, οι κάλπες στις νέες εκλογές είναι άδειες και το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να πάει μπροστά με κλίμα ενωτικό και με πλατιά συστράτευση. Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ως δεδομένο τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και την αποτυχία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απλή αναλογική, όμως, όπως τονίζουν, θα πρέπει να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σημασία του να μην είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανεξέλεγκτος» αλλά και να προβληθεί το θετικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε σε τρεις αιτίες στις οποίες εκτιμά ότι ήρθε η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές.

Πρώτον, ότι η ΝΔ «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου», καθώς και, όπως είπε, «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεύτερον, υπογράμμισε πως ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».

Η τρίτη αιτία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Μέσω της ομιλίας του προσπάθησε να δώσει ενέσεις ηθικού στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που θα δώσουν τη μάχη της 25ης Ιουνίου. «Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έστειλε αυστηρό εσωκομματικό μήνυμα, καθώς, όπως είπε, «υπήρξαν συμπεριφορές που μας κόστισαν ακριβά» και κάλεσε τα στελέχη «να γίνουν πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία». Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το κομμάτι αποτέλεσε και βασικό ζητούμενο των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών στην Κουμουνδούρου, καθώς, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που εξέθεσαν με τις δηλώσεις τους το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη νομαρχιακή επιτροπή, δηλαδή με τα μέλη των ΝΕ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και τους εκλεγμένους βουλευτές, ώστε να εξειδικευτεί η εισήγηση του εκτελεστικού γραφείου, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Αθήνα. Σε παράλληλο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεδιπλωθεί και το σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνει σήμερα μια ανοιχτή κουβέντα αποτίμησης, αλλά και σχεδιασμού για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στα γραφεία του κόμματος επί της Εγνατίας. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας στην Αθήνα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *