Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της επιστροφής στη λιτότητα επιχειρηματολόγησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, δίνοντας έμφαση στη μείωση  του δημόσιου χρέους.

Επιστροφή στη λιτότητα προανήγγειλε ο Σολτς μιλώντας στα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Συγκεκριμένα, ο Σολτς είπε ότι «θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας. Όμως η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν θα ήταν καλή απάντηση».

Wir brauchen starke Sozialpartner – heute mehr denn je! Denn wir stehen vor enormen Aufgaben und erleben Krisen, die wir uns in Europa lange so nicht vorstellen konnten. Danke für die Einladung zum Kongress des Europäischen Gewerkschaftsbundes @etuc_ces #ETUC50 pic.twitter.com/63tNCMc8jv
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) May 23, 2023

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων εξέφρασαν από την πλευράς τους φόβους τους για επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από δύο ή τρία χρόνια αυξημένων δαπανών, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, όπως και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η γενική γραμματέας της CES, Έστερ Λιντς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες, που ίσχυαν πριν από την κρίση», για να αντιμετωπίσουμε τις «επενδυτικές ανάγκες για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση».

Ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ανάγκη μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους» ώστε «οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, απαιτεί από τα κράτη μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Έχει συμφωνηθεί ότι θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή στο τέλος του 2023. Στα τέλη Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν «εκσυγχρονισμό» των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, η CES επισημαίνει ότι το σχέδιο «θα φέρει επιστροφή της λιτότητας και θα εμποδίσει τη δράση υπέρ του κλίματος».

Η Γερμανία, ωστόσο, καθώς και η λεγόμενη ομάδα των «φειδωλών του Βορρά», έχουν απορρίψει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, αρνείται οποιαδήποτε «αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας», ακόμη κι αν η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία είναι παραδοσιακά κήρυκας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, δαπάνησε κι αυτή τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπολογίζει για να μετριάσει τις κρίσεις.

Πηγή: Euronews, AFP

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *