Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Αμερική καθώς οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές για μερικές ακόμη ώρες.

Δεκάδες απόδημοι Έλληνες έχουν σπεύσει στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για πρώτη φορά στη χώρα όπου ζουν χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στην Ελλάδα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων της Ευρώπης – όπου οι κάλπες έκλεισαν πριν από λίγη ώρα – καθώς έσπευσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις εθνικές εκλογές. Κόσμος περίμενε υπομονετικά έξω από τα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί σε σχολεία, προξενεία καθώς και ιερούς ναούς.

1.680 εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ- Ουρές έξω από τοελληνικό προξενείο της Βοστόνης

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ όπου έχουν στηθεί 1.680 εκλογικά τμήματα (Σαν Φραντσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος ‘Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα).

Μάλιστα,
στη Βοστόνη και συγκεκριμένα στο ελληνικό
προξενείο της πόλης, ο κόσμος περίμενε
υπομονετικά να ασκήσει το εκλογικό του
δικαίωμα ακόμη και υπό βροχή, όπως
δείχνουν οι φωτογραφίες που έστειλε
στο
iefimerida
αναγνώστης.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια. Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, τα παραβάν και οι κάλπες απεστάλησαν στις διπλωματικές αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφοφορία στην Ελλάδα.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Περιορίζονται στο να καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *