Στο 5% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τελευταία δημοσοποιήσιμη πριν τις εκλογές δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open.

Όπως αναφέρει η έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Δημήτρη Μαύρο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,4%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 8,3%, το ΚΚΕ στο 5,6%, η Ελληνική Λύση στο 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 3,1%.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

Δημοσκόπηση MRB: Το κόμμα που μπορεί να κάνει την έκπληξη και να μπει στη Βουλή

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 32,3%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέχρι 11%, το ΚΚΕ μέχρι 7,4%, η Ελληνική Λύση μέχρι το 4,7%, το ΜέΡΑ25 μέχρι 4,6%, ενώ υπάρχει και η έκπληξη της Νίκης, που «φλερτάρει» να μπει στη Βουλή με μέγιστο ποσοστό έως και 3,6%.

Αναλυτικά η αναγωγή στο σύνολο:

Πάντως, φαίνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της εξακομματικής Βουλής, στο οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 102, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 32, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 από 12.

Δημοσκόπηση MRB: Μοιρασμένοι οι πολίτες μεταξύ κυβέρνησης συνεργασίας και επόμενου γύρου εκλογών

Όσον αφορά το τι θα ήθελαν οι πολίτες σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση την 21η Μαΐου, το 46,3% επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές, το 45,5% να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ ΔΞ/ΔΑ απάντησε το 8,2%.

Τα σενάρια συνεργασίας, μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ή ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κάποιο άλλο κόμμα επιθυμεί το 26,1%, μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και κάποιο άλλο κόμμα επιθυμεί το 24,4%, ενώ οικουμενική κυβέρνηση επιθυμεί το 15,3%.

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό δεν προκύπτει κάποια έκπληξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 36,9% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30,2%.

Στο 24,7% κινείται η απάντηση κανένας από τους δύο, ενώ κάποιος άλλος ή ΔΞ/ΔΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8,2%.

Δημοσκόπηση MRB: Πότε οι πολίτες θα λάβουν την τελική απόφαση

Στην ερώτηση που έγινε στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση για το πότε θα πάρουν την τελική τους απόφαση, το 36,2% ανέφερε πως θα το κάνει όταν πάει να ψηφίσει, το 27,3% απέφυγε να απαντήσει, το 22,5% είπε το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί και το 14% μέχρι και σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου.

Δημοσκόπηση MRB: Πόσο πιθανό είναι να αλλάξουν την απόφασή τους οι πολίτες

Στην ερώτηση που έγινε στους συμμετέχοντες για το πόσο πιθανό είναι να αλλάξουν την απόφασή τους, φαίνεται ότι τα δύο κόμματα που προηγούνται σε ποσοστά, έχουν και τους πιο αποφασισμένους ψηφοφόρους.

Είναι η μόνη κατηγορία στην οποία τα πάει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ, καθώς μόνο το 5,3% μπορεί να… λοξοδρομήσει πριν τις κάλπες για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχέση με το 8,5% της ΝΔ. Στο 10,2% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το ΚΚΕ και στο 10,8% για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις (25,9%) ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη για την Ελληνική Λύση.

Οι ψηφοφόροι που μπορεί να αλλάξουν την απόφασή τους:

Όσον αφορά το πού τοποθετούνται οι αναποφάσιστοι, το 25,4% των αυτοτοποθετείται στο Κέντρο, το 10,9% στην Κεντροαριστερά, ο 6,9% στην Αριστερά, το 6% στη Δεξιά, το 3,5% στην Κεντροδεξιά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει το τίποτα από αυτά.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *