Η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, 2019 ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Την Κυριακή το απόγευμα ορκίζεται η Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η οποία την επόμενη ημέρα θα εκλέξει προεδρείο και θα διαλυθεί, χτυπώντας το καμπανάκι για την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου.

Οι «300» της Βουλής, της λεγόμενης και «Βουλής της μιας ημέρας» στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα καθίσουν στα έδρανα και μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε αυτή τη βραχύβια κοινοβουλευτική περίοδο, οι βουλευτές της μιας ημέρας δεν απολαμβάνουν κανενός είδους προνομίου, πέραν της καταγραφής του ονόματος τους στην ιστορία ως «βουλευτής», όπως έλεγαν υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές. Για αυτές τις δύο επί της ουσίας ημέρες, δεν δικαιούνται βουλευτικής αποζημίωσης, επιστημονικών συνεργατών, μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων ή αυτοκινήτου.

Σύμφωνα δε, με την πρόσφατη αναθεώρηση του 2019, δεν τίθεται θέμα παραγραφής αδικημάτων, καθώς -όπως αναφέρεται- «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, λόγω και του μπόνους εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Κατά συνέπεια θα έχει αλλαγές η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με τη σειρά δηλαδή που εξελέγησαν στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Και αυτό γιατί γίνονται εντός εξαμήνου από τις προηγούμενες εκλογές, της 21ης Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σταυροδοσία και στο παραβάν οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μόνον το ψηφοδέλτιο προτίμησης τους. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η «διακριτική ευχέρεια» των αρχηγών ή των ηγετικών επιτελείων, να προβούν σε αλλαγές.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *