Αν έχεις βαρεθεί στα scooters και τα παπιά καλό είναι να ρίξεις μια ματιά σε αυτά τα μοντέλα μοτοσικλετών.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να μπουν στον κόσμο της μοτοσικλέτας μέσω των 125 κ.εκ. ωστόσο δεν θέλουν να το κάνουν με ένα scooter ή ένα παπί. Θέλουν μια κανονική μοτοσικλέτα η οποία θα έχει αναρτήσεις, φρένα, κιβώτιο ταχυτήτων, τροχούς μοτοσικλέτας και συμπεριφορά ανάλογη των μεγάλων μοντέλων.

Η αλήθεια είναι ότι μια μοτοσικλέτα έστω και 125 κ.εκ. δίνει διαφορετική οδηγική αίσθηση στον αναβάτη και τον φέρνει πιο κοντά στις βασικές αρχές της οδήγησης δικύκλου, ωστόσο το ερώτημα είναι υπάρχουν προσιτές και αξιόλογες λύσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία; Η απάντηση είναι φυσικά ναι και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Η Aprilia έχει τεράστια παράδοση στις μικρές μοτοσικλέτες 125 κ.εκ. με μοντέλα στις κατηγορίες των off-road, των supersport και των supermoto. Αυτήν τη στιγμή στην αγορά μπορεί να βρει κανείς την RX 125, μια enduro με υψηλού επιπέδου ποιότητα κατασκευής, εξαιρετική συμπεριφορά στο δρόμο/χώμα και αποδοτικό κινητήρα. Η μοτοσικλέτα είναι εξοπλισμένη με μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα ο οποίος συνοδεύεται από 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα συναντάμε ABS της Bosch. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί 18 ιντσών.

Η ινδική μάρκα Bajaj βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με αρκετά μεγάλη γκάμα μοντέλων, κυρίως στην μικρή κατηγορία των 125 κ.εκ. Το βασικό μοντέλο είναι το Pulsar NS125. Πρόκειται για ένα roadster γυμνό μοντέλο με πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό και έντονη προσωπικότητα. Ο κινητήρας είναι αερόψυκτος με απόδοση 12,7 ίππους και 11 Nm ροπής και συνεργάζεται με 5τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Στις αναρτήσεις συναντάμε ανεστραμμένο πιρούνι 35 χιλ. εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση προφόρτισης, ενώ τα φρένα διαθέτουν σύστημα ABS.

Η Benelli έχει τρία μοντέλα στην κατηγορία των 125 κ.εκ. με το BN 125 να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο μέσος αναβάτης. Το μοντέλο ανήκει στην κατηγορία των naked με σύγχρονο σχεδιασμό και καλά περιφερειακά. Ο κινητήρας είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος 125 κ.εκ. με απόδοση 11,1 ίππους και 12 Nm ροπής. Η μετάδοση γίνεται μέσω 5τάχυτου κιβωτίου, ενώ ο ψεκασμός είναι ηλεκτρονικός. Το σύστημα των φρένων είναι εξοπλισμένο με σύστημα συνδυασμένης πέδησης και το βάρος είναι στα 142 κιλά.

Η Daytona θα μπορούσε να πει κανείς ότι ειδικεύεται στη μικρή κατηγορία μοτοσικλετών έχοντας πολλά και ενδιαφέροντα μοντέλα. Ένα από αυτά είναι το νέο Explorer 125 το οποίο ανήκει στην κατηγορία adventure με έμφαση στην άνεση και την ποικιλία εδαφών στα οποία μπορεί να κινηθεί. Ο κινητήρας είναι αερόψυκτος με απόδοση 12,2 ίππους και το βάρος της μοτοσικλέτας είναι στα 149 κιλά. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί 19 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών πίσω, ενώ οι αναρτήσεις έχουν μεγάλες διαδρομές (150 χιλ. εμπρός) για εύκολο πέρασμα από χωμάτινους δρόμους.

Η συνεργασία της Daytona με την Zontes έχει δημιουργήσει και μια σειρά ποιοτικών μοτοσικλετών που μπορούν να χαρακτηριστούν premium. Το G125 ανήκει στην κατηγορία των retro σπορ μοντέλων το οποίο ξεχωρίζει με τον πολύ όμορφο σχεδιασμό του. Το G125 είναι εξοπλισμένο με υγρόψυκτο κινητήρα 125 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 14,7 ίππους και 13 Nm ροπής. Στα φρένα συναντάμε σύστημα ABS, οι τροχοί είναι 17 ιντσών, ενώ το ρεζερβουάρ είναι τεράστιο 20 λίτρων για πολύ μεγάλη αυτονομία. Το Daytona by Zontes G125 είναι από τα πιο καλά εξοπλισμένα μοντέλα της μικρής κατηγορίας.

Όλα τα μοντέλα της Keeway που έρχονται στην χώρα μας – μέχρι τώρα – ανήκουν στην κατηγορία των 125 κ.εκ. Ένα από τα πιο προσιτά στην γκάμα της είναι το RFK 125, ένα μικρό streetfighter που καλύπτει τόσο τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και τη διασκέδαση στο δρόμο. Ο κινητήρας είναι μονοκύλινδρος 124,8 κ.εκ. με απόδοση 12 ίππους, το κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων και το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών και η θέση οδήγησης είναι χαμηλή στα 770 χιλ. για εύκολη πρόσβαση για όλους τους τύπους αναβατών.

Στη λίστα με τις μοτοσικλέτες 125 κ.εκ. υπάρχει και ένα cruiser μοντέλο από την Keeway. Πρόκειται για το K-Light 125, ένα μικρό cruiser το οποίο είναι πολύ προσεγμένο σχεδιαστικά δίνοντας έμφαση στην λεπτομέρεια. Το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μονοκύλινδρο κινητήρα 124 κ.εκ. απόδοσης 10,4 ίππους. Το πλαίσιο είναι τύπου Bassinet και συνεργάζεται με τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών εμπρός και 15 ιντσών πίσω, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 5τάχυτο μηχανικό. Το highlight της μοτοσικλέτας είναι το στρογγυλό, vintage, όργανο πληροφοριών με πολλές ενδείξεις.

Το όνομα Honda από μόνο του αποτελεί εγγύηση στον κόσμο των δύο τροχών. Η ιαπωνική μάρκα διαθέτει στην γκάμα της ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα στην κατηγορία των 125 κ.εκ. που είναι το CB125F. Η γυμνή μοτοσικλέτα είναι εξοπλισμένη με μονοκύλινδρο, αερόψυκτο κινητήρα με απόδοση 11 ίππους και 10,9 Nm ροπής. Το σύνολο είναι εξοπλισμένο με σύστημα γεννήτριας/εκκινητή ACG για αθόρυβη εκκίνηση, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 5 σχέσεων. Οι τροχοί είναι αλουμινίου 18 ιντσών, ενώ το σύστημα φρένων διαθέτει συνδυασμένη πέδηση CBS.

Το 2021 η SYM έκανε ένα μικρό βήμα προς τις μοτοσικλέτες εμπλουτίζοντας την ήδη εξαιρετική γκάμα των scooter της. Ένα από τα μοντέλα που ξεχώρισαν αμέσως ήταν το NH-T 125, ένα μοντέλο περιπέτειας-πόλης το οποίο προσέφερε άνεση και οικονομία στις καθημερινές μετακινήσεις. Ο κινητήρας του NH-T είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, 125 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 11 ίππους και 9,3 Nm ροπής. Ο ψεκασμός είναι της Continental και το κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων με την κατανάλωση να μένει χαμηλά, κοντά στα 2,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Η μοτοσικλέτα διαθέτει σύστημα ABS στα φρένα, ενώ οι τροχοί είναι 19 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών πίσω.

Θα έλεγε κάποιος ότι το πιο προσιτό μοντέλο της Yamaha στα 125 κ.εκ. θα ήταν το MT-125. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει καθώς στην γκάμα της ιαπωνικής μάρκας βρίσκεται ένα άλλο 125άρι, ακόμα πιο ξεχωριστό. Το XSR 125 είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας των vintage μοντέλων XSR της Yamaha και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα 125άρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Εκτός από την εμφάνιση που είναι το δυνατό του σημείο, το XSR 125 είναι εξοπλισμένο με έναν υγρόψυκτο κινητήρα απόδοσης 14,7 ίππων και προηγμένο σύστημα VVA στις βαλβίδες. Η οδηγική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας είναι εντυπωσιακή και άκρως διασκεδαστική, με το πλαίσιο Deltabox να είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *