«Φοβόμαστε ότι θα εξαντληθεί η υπομονή των επισκεπτών μας και θα μας γυρίσουν την πλάτη», λέει στη «Γ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης Βασίλης Κασαπίδης. Με πολυετή καθυστέρηση ξεκινά μελέτη για νέο κτίριο στους Κήπους

της Κικής Ηπειρώτου

Από νωρίς ξεκίνησε φέτος η πολύωρη ταλαιπωρία των επισκεπτών μας από την Τουρκία, που το περασμένο Σαββατοκύριακο χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες, σχηματίζοντας με τα οχήματά τους ουρές χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα τελωνεία Κήπων και Καστανεών.
Σε ένα τριήμερο κατά το οποίο δεν υπήρχε κάποια σημαντική γιορτή και ενώ είναι ακόμη Μάιος, στο τελωνείο των Κήπων σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ουρές που έφταναν μέχρι και τα 12 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν τρίωρη αναμονή και δίνει, ενδεχομένως, μία πρώτη γεύση από την ταλαιπωρία που αναμένεται να βιώσει ο κόσμος το καλοκαίρι. Μάλιστα, αρκετοί επισκέπτες από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν κάνει κάποια κράτηση σε ξενοδοχείο ή εστιατόριο της Αλεξανδρούπολης, χρειάστηκε να τηλεφωνήσουν για να ενημερώσουν για την καθυστερημένη κατά 3 ή και 4 ώρες άφιξή τους.

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης είχε συναντήσεις με αρκετούς υποψήφιους βουλευτές διαφόρων κομμάτων, στους οποίους τέθηκε για πολλοστή φορά το θέμα της ανάγκης δημιουργίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ειδικά στο τελωνείο των Κήπων.

«Αυτή την στιγμή, στους Κήπους υπάρχει μόνο μία λωρίδα για ΙΧ, όταν στην Τουρκία υπάρχουν έξι. Είναι γεγονός ότι πέρα από τις κτιριακές υποδομές που αποδεδειγμένα δεν επαρκούν, υπάρχει και θέμα έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, ακόμη κι αν μπορούσαν να γίνουν αύριο όσες προσλήψεις απαιτούνται, δεν θα υπήρχε κτιριακά η δυνατότητα να εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο, ταυτόχρονα» λέει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης.

Με μεγάλη καθυστέρηση και χρονοβόρες οι διαδικασίες για νέο τελωνείο

Πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ  αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί από μεγάλη εργολαβική εταιρεία, σε πρώτη φάση η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στο κτιριακό συγκρότημα του τελωνείου των Κήπων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μελέτη για τη δημιουργία νέων υποδομών, οι οποίες  θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κασαπίδης, η καθυστέρηση είναι ήδη πολύ μεγάλη κι ακόμη κι αν όλα ήταν έτοιμα σήμερα για να ξεκινήσει το έργο, θα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4-5 χρόνια για την ολοκλήρωσή του.
«Φοβόμαστε ότι, αργά ή γρήγορα, θα εξαντληθεί η υπομονή των ξένων επισκεπτών μας και θα μας γυρίσουν την πλάτη. Ανησυχούμε ότι όλο αυτό το τουριστικό ρεύμα, το οποίο προέκυψε πριν λίγα χρόνια χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς, αλλά κυρίως έγινε από στόμα σε στόμα και λόγω ορισμένων εξαιρετικών μαγαζιών που διαθέτουμε που προσελκύουν κόσμο, θα αρχίσει να ατονεί. Θα το σκέφτεται διπλά ο κόσμος για να έρθει, ειδικά όταν έχει 2-3 μέρες στη διάθεσή του και γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ταλαιπωρηθεί τόσες ώρες στα σύνορα. Προσπαθούμε ως τοπική αγορά και επαγγελματίες, με νύχια και με δόντια, να ενισχύσουμε αυτό το ρεύμα,  δυστυχώς, όμως όλα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, τα προβλήματα παραμένουν και ίσως τελικώς οδηγήσουν στο να εξαντληθεί η υπομονή των επισκεπτών μας και να χαθεί οριστικά αυτή η ευκαιρία που εννοείται πως αναζωογονεί την τοπική μας οικονομία» υπογραμμίζει ο κ. Κασαπίδης.

Οριακά πρόλαβαν να ψηφίσουν…

Εντωμεταξύ, η ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής πως είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και στο συνοριακό σταθμό των Καστανεών.
« Σύμφωνα με αναφορές οδηγών που βρίσκονται στο σημείο, πρόκειται για Έλληνες που ζουν στην Τουρκία και έρχονται για να ψηφίσουν την Κυριακή (21/05), Τούρκους πολίτες που λόγω και του Σαββατοκύριακου θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και κατοίκους του βορείου Έβρου που πέρασαν νωρίτερα στην Τουρκία και τώρα επιστρέφουν.

Η εκτίμηση των οδηγών που έχουν μπλέξει στο…διασυνοριακό μποτιλιάρισμα είναι ότι η ουρά που έχει σχηματιστεί, ίσως και να ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, ενώ δηλώνουν ότι προχωρούν ελάχιστα μέτρα κάθε 20 περίπου λεπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους μεταφέρονται, αιτία της εξαιρετικά αργής ροής στην κίνηση είναι ο πολύ μειωμένος αριθμός προσωπικού στα πόστα ελέγχου διελεύσεων, στο τελωνείο των Καστανεών. Οι ίδιοι, πάντως, διασκεδάζοντας την ταλαιπωρία, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα προλάβουν να επιστρέψουν μέχρι την ώρα της κάλπης».

φωτο αρχειου

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *