Δύο έδρες για το κυβερνόν κόμμα, από μία για ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση – Σημαντικά κέρδη για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε 3.391 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2019

της Κικής Ηπειρώτου

Την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και στον Έβρο επιβεβαίωσαν οι κάλπες της Κυριακής 21 Μαΐου, καθώς κατέγραψε πολύ μικρές απώλειες σε σχέση με το 2019, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 9 μονάδες. Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ, που αύξησε κατά 4% τα ποσοστά του, διεκδικώντας, μάλιστα, έστω και για λίγο, μία από τις 4 έδρες του νομού.

Στη Νέα Δημοκρατία, πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο και τον Σταύρο Κελέτση να ακολουθούν. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του Πρωθυπουργού να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, τότε οι κκ Δερμεντζόπουλος-Κελέτσης θα καταλάβουν τις 2 έδρες του κόμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου, υπάρχει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να λάβει ακόμη μία έδρα στον Έβρο, την οποία θα στερήσει από την Ελληνική Λύση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τα πρώτα αποτελέσματα έφερναν στην πρώτη θέση την Νατάσα Γκαρά, γρήγορα όμως πέρασε μπροστά ο Μενέλαος Μαλτέζος με τη διαφορά να παγιώνεται τελικά στις 2.000 ψήφους. Τρίτη η Κατερίνα Μπέρδου, με τον Βασίλη Τσολακίδη να ακολουθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ ο εξ Ορεστιάδας ορμώμενος Λεύτερης Χαμαλίδης ήταν σταθερά πρώτος, αν και σε μικρή απόσταση από τον δεύτερο Σταύρο Βαβία. Μάλιστα, για αρκετή ώρα φαινόταν πως το ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε να κερδίσει μία έδρα, η οποία τελικώς πήγε στη Νέα Δημοκρατία. Στην Ελληνική Λύση, που σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 3% σε σχέση με το 2019, τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν πρωτιά στον Μαργαρίτη Κίρκο, τελικώς όμως η έδρα πήγε στον Παράσχο Παπαδάκη. Μένει να δούμε κατά πόσο οι επόμενες εκλογές θα αλλάξουν τον εκλογικό χάρτη και αν θα ανατρέψουν τις ισχύουσες ισορροπίες αναφορικά με την εκπροσώπηση του Έβρου στη βουλή.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα και τις επιδόσεις τους, αύξηση της δύναμής τους πέτυχαν το ΚΚΕ και  η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ μειώθηκε η δύναμη του ΜέΡΑ 25. Το πρωτοεμφανιζόμενο ΝΙΚΗ πέτυχε ποσοστό 2,81% στον Έβρο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *