Αποστολή στην Χειμάρρα: Όμηρος της αλβανικής δικαιοσύνης ο Φρέντι Μπελέρης

Μετά την Πύρρειο νίκη της ομογένειας στην Χειμάρρα το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι για τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη.

Αποστολή Χειμάρρα: Χρήστος Μαζανίτης

Το μεγάλο ερώτημα πλέον για την ομογένεια στην Χειμάρρα είναι πότε θα ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης. Και η απάντηση είναι «εξαρτάται από την ταχύτητα που θα δράσει η αλβανική δικαιοσύνη».

Όμως, ακόμη κι αν αφεθεί ελεύθερος, που είναι και το πιθανότερο, θα συνεχίσει να είναι όμηρος της αλβανικής δικαιοσύνης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση της απόπειρας εξαγοράς ψηφοφόρων. Μια κατηγορία την οποία έσπευσαν να υιοθετήσουν αγόγγυστα, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, τόσο ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η οποία πάντως τις πρώτες ώρες σύλληψης Μπελέρη δήλωνε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πλήρη άγνοια.

Όπως μας αναφέρει «μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στον φάκελο της δικογραφίας κανένα βίντεο ή άλλου είδους υλικό που να έχει ληφθεί με τεχνικά μέσα, το οποίο να αποδεικνύει τις κατηγορίες εναντίον του Μπελέρη. Ούτε όμως και κάποιος από τους μάρτυρες κατηγορίας αναφέρουν ότι τους προσέγγισε ο ίδιος δίνοντας τους ή υποσχόμενος ότι θα τους δώσει χρήματα».

Παρόλα αυτά, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης ο Μπελέρης θα παραμένει υπό καθεστώς ομηρείας από την αλβανική δικαιοσύνη με την ομογένεια να υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται κατ’ εντολή της κυβέρνησης Ράμα. Κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθεί αλλά θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ.

Όπως έχουν επισημάνει διπλωματικοί κύκλοι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσο η αλβανική κυβέρνηση κρατάει όμηρο τον Έλληνα δήμαρχο μέσω της δικαιοσύνης θα μπλοκαριστούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Αλβανία καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ενώ μετά το τέλος των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα ίσως δε θα πρέπει να αποκλείεται και ακόμη πιο σκληρή δέσμη μέτρων, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποια μπορεί να είναι αυτά.

Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση των ψήφων θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην Ελληνίδα Πρέσβη στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση όσο και στην ομάδα των «τριών» που ήταν παρόντες αλλά και το κλιμάκιο που είχε μεταβεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Με συνοπτικές διαδικασίες έκοψαν πολλά άκυρα ψηφοδέλτια που οι Αλβανοί έφοροι (ιδιαίτερα κάποιος από το Τεπελένι) προσπαθούσαν να περάσουν κατά παράβαση της διαδικασίας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *