Για νέο διάλογο μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Τουρκίας και Ελλάδας μετά τις εκλογές, έκανε λόγο ο Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιώντας ξανά για τα τετελεσμένα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο αλλά και τις «ατυχείς» δηλώσεις για τον Πόντο κ.λπ.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Defence Ministry).

Ο τούρκος υπουργός ανέφερε πως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει νέος διάλογος μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «ενώ διάγουμε μια τέτοια περίοδο, είναι πραγματικά ατυχές να βγαίνει κάποιος από εκεί και να κάνει τέτοιες δηλώσεις, για Πόντο κ.λπ. Αν εσύ προβαίνεις σε τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες, τότε κι εμείς θα πούμε άλλα».

«Τι έκαναν στην Ανατολία, τις σφαγές του 1919-1922, τη σφαγή της Τριπολιτσάς. Δηλαδή το πράγμα ξεφεύγει. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, να μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν. Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι ο αμοιβαίος διάλογος», πρόσθεσε.

Για το Αιγαίο, δήλωσε ότι «το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για αρκετό διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να βρουν λύσεις».

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική Πολιτική Γραμματεία Όταν οι διερευνητικές είχαν νόημα και οι δημοσκόποι πάθαιναν το… πρώτο σοκ Υπήρξε μία περίοδος, κατά την οποία, επίσης, έπαθαν – το πρώτο – μεγάλο σοκ οι δημοσκόποι, ενώ και οι διερευνητικές εντολές απεδείχθησαν χρήσιμες, έως και ιστορικές. 24/05/2023 22:12 Κυβέρνηση Σκέρτσος: Ο «Πινόκιο» ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «πάγωμα μισθών» «Με απειλές και ψέματα, εκλογές δεν κερδίζονται», λέει ο Άκης Σκέρτσος 24/05/2023 20:30 Πολιτική Γραμματεία Αλλάζουν χέρια οι «μπλε φάκελοι» – Ποια πρόσωπα παραμένουν στο Μαξίμου και στα υπουργεία Επίσημες παραδόσεις χαρτοφυλακίων θα γίνουν τόσο στην Ηρώδου Αττικού όσο και στα υπουργικά γραφεία. 24/05/2023 20:01 video Κυβέρνηση Μητσοτάκης: Θα είχα φύγει στη θέση του Τσίπρα αν είχα χάσει με τέτοια διαφορά Με τον αέρα του νικητή, που όμως δεν θα «επιτρέψει στον εαυτό του ούτε ψήγμα αλαζονείας» ο Κ. Μητσοτάκης, μιλά για τον «αδιόρθωτο» Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας «εγώ θα είχα φύγει μετά από τέτοια ήττα». Καρφιά και για το ΠΑΣΟΚ. «Μαζευτείτε» το αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του. 24/05/2023 19:31 Πολιτική Γραμματεία Βουλή της… μίας μέρας: Δύο αδέλφια σε αντίπαλες πτέρυγες και έξι απόντες κυβερνητικοί Ποιος είναι ο Δημήτρης Βενιέρης της ΝΔ που πήρε το «εισιτήριο» από την κάλπη της απλής αναλογικής – Παλεύουν για αύξηση των δυνάμεων συγκεκριμένα πρόσωπα σε Φθιώτιδα, Χανιά, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη και Ιωάννινα. 24/05/2023 18:35 Κόμματα Το πιο ακριβές «exit poll» – Αυτή η περιφέρεια «βγάζει» κυβέρνηση και πέφτει μέσα και στα ποσοστά Την λένε «καθρέφτη» των εκλογών και όχι αδίκως – Γιατί η Λάρισα είναι το πιο ακριβές «exit poll» 24/05/2023 18:34 Πολιτική Γραμματεία Τι φοβούνται και σε τι ελπίζουν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βελόπουλος Οι νέες εκλογές στις 25 Ιούνη γίνονται με… άδειες κάλπες αλλά με διαφορετική αφετηρία 24/05/2023 17:58 MEGA Κόμματα Μπογδάνος και Λατινοπούλου με νέο όνομα ξανά στις εκλογές – Ποιους καλούν σε συστράτευση Τα κόμματα Μπογδάνου και Λατινοπούλου αλλάζουν όνομα, όχι ιδέες… 24/05/2023 17:44 Κόμματα Το «αντίο» του ΣΥΡΙΖΑ στη Τζίνα Πολίτη – «Ήταν μία αγωνίστρια της Αριστεράς» Την ακαδημαϊκό και συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών αποχαιρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 24/05/2023 16:53 Πολιτική Γραμματεία Το… μπέρδεμα με την απόφαση για την ημερομηνία ορκωμοσίας της Βουλής Η απόφαση για επίσπευση των εκλογών, απαιτούσε και επίσπευση της ημερομηνίας ορκωμοσίας της νέας Βουλής, άρα και αναμέτρηση με το γεγονός ότι αυτή είχε ήδη προσδιοριστεί με ΦΕΚ 24/05/2023 16:47

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αλλά, πρόσθεσε, «ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια διαδικασία, έκαναν δηλώσεις για προεκλογικούς λόγους. Αυτό είναι πολύ λάθος και απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Τις απορρίπτουμε σφόδρα, δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια τώρα.

»Οπως πάντα λέμε, ας υπάρξουν ομάδες εργασίας για το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν επ’ ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ή να μας τους επιβάλλουν ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Απειλεί ο Ακάρ: Να μην παρεξηγήσει η Ελλάδα τον διάλογο – Δεν πρόκειται για αδυναμία

Ανέφερε επίσης ότι «Με τέτοιου είδους δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία και τις αμοιβαίες συμφωνίες. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας».

Πάντα λέμε, συνέχισε, «ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων.

»Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι “μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή”».

Για το ευρωπαϊκό αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP-T, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *