// ΔΗΜΟΦΙΛΗ 24.05.23, 14:01Ισχυρό μήνυμα Τσίπρα στη συσκεψη της ΠτΔ: “Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια” 24.05.23, 13:09Guardian: «Η νίκη της κεντροδεξιάς αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας» 24.05.23, 12:32Άρης Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές και η λογική του Μαύρου Κύκνου (Black Swank) 19.05.23, 22:43Τσίπρας: Η εντολή της Κυριακής δεν είναι εντολή μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς όλα κόμματα του προοδευτικού χώρου» 8.05.23, 22:23Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα από την πλατεία Λαού στη Λαμία: “Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα … Η αδικία έγινε κανόνας στη χώρα – στις 21 Μαΐου τελειώνει ο εφιάλτης” ________________________________________________________________________

Σφοδρά “πυρά” κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου, η οποία εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21 Μαΐου μιλώντας στο Alpha Radio 989 και στην εκπομπή των Τάκη Χατζή και Γιώργου Ευγενίδη.

Για την απόσταση ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ: Δεν πρέπει απλά να επιχειρήσουμε, αλλά να βιαστούμε και να συζητήσουμε την αιτία αυτής ήττας. Αύριο έχουμε Κεντρική Επιτροπή για να ξεκινήσει η ανάλυση των αιτιών. Δεν είναι μία μακάρι να ήταν μία , είναι αρκετές, να δούμε τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, να δούμε την Ψήφο των νέων, την ψήφο μιας σειρά επαγγελματικών κατηγοριών, των κεντρώων ψηφοφόρων. Νομίζω αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην είμαστε αυτές οι κουβέντες οι επιδερμικές που γίνονται ως επί τω πλείστων, αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συζήτησης που θα πρέπει να κρατήσει.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα ριζοσπαστικό κόμμα αριστερό ή θα είναι μια προοδευτική συμμαχία: Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν είμασταν ακόμα στο 7%, μιλάγαμε για κυβερνησιμότητα.  Δεν θα τα ξεχάσουμε όλα τώρα μετά το σοκ όπως είπε πολύ απλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει υποχρέωση να παραμείνει ισχυρός, να είναι κορμός δημοκρατικής παράταξης και αυτός δεν είναι ένας ευσεβής μου προσωπικός πόθος αλλά πρέπει αυτή τη στιγμή να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια Παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχει αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα να ξεκαθαρίσουμε γιατί το βλέπω τώρα τρεις μέρες και γυροφέρνει ακόμα και από αρκετά μας μέλη και στελέχη που αισθάνονται αυτή τη στιγμή εν άμυνα. Εμείς δεν πάμε απλά να ισχυροποιήσουμε ένα ρόλο αντιπολίτευσης καλύτερο από το ΚΙΝΑΛ. Από τότε που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μιλάμε για κυβερνησιμότητα και μιλάμε ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική δύναμη. Το ότι η ταυτότητά μας είναι αριστερή , το ότι πολλοί σοσιαλδημοκράτες που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις προηγούμενες φάσεις και περιόδους του ΚΙΝΑΛ έχουν έρθει σε εμάς είναι πολύ διαφορετικό πράγμα. Αλλά αν θέλετε κρατήστε από τη Ρένα Δούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα το οποίο είναι εδώ.

Για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό, και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός αλλα δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης.

Για δήλωση Παπαδημούλη για αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση):  Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά.

Για αλλαγή προσώπων στην πρώτη γραμμή (εκτός δήλωσης Παπαδημούλη): Το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για τό κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα. Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει. Όχι για να τα κρατάω κρυφά από τον Ευγενίδη και τον Χατζή για να μην κάνω παραπολιτικό αλλά για να σέβομαι τους ανθρώπους που με ψήφισαν στην Κεντρική Επιτροπή ή που με ψήφισαν τώρα στον Δυτικό Τομέα. Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά.

Για κριτική που ασκήθηκε σε Τσίπρα γιατί δεν κράτησε την διερευνητική εντολή: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ’ ότι και ο κ. Μητσοτάκης που επέστρεψε την εντολή μετά από τρεις ώρες. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά δεν είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του ασκεί κριτική. Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο και προκάλεσε τέτοια οργή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Είπε τέσσερα πράγματα που τον διαφοροποιούν από τον κ. Μητσοτάκη. Ότι ο ίδιος αναλαμβάνει χωρίς περιστροφές την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ακέραια, το δεύτερο είναι ότι ζήτησε και συγγνώμη, διότι αυτή τη μάχη δεν την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πέντε άλλοι, τη δώσανε εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι μαχητές και τους ζήτησε και συγγνώμη.

Για το αν θα ενδιαφερθεί στην περίπτωση που υπάρξει θέμα ηγεσίας: Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης , ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα , έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, είχε πει ότι η πρόκληση για το κόμμα είναι «για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας»

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *