Αντίστροφα κυλά ο χρόνος προκειμένου να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές οι οποίες έχουν «κλειδώσει» για να διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ τις κάλπες της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέθεσε μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Ωστόσο, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν την εντολή που έλαβαν και πλέον ξεκινά μια πυρετώδεις διαδικασία μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με την ΠτΔ, επέστρεψε τη διερευνητική εντολή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα (23/5), με την κυρία Σακελλαροπούλου χωρίς να παραλάβει ούτε εκείνος την εντολή ενώ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «οδυνηρό», ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την ευρεία ήττα.

Τέλος, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων».

Πάντως, αύριο στις 11:00 το πρωί η ΠτΔ έχει καλέσει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο σε μια ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, προσπάθεια η οποία δεν θα καρποφορήσει, αφού η κατάληξή της είναι… προεξοφλημένη. Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Έτσι την Τετάρτη 24/5 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να διαπιστώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Μάλιστα, σήμερα δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ για την ορκωμοσία της νέας Βουλής την προσεχή Κυριακή (28/5) και την ανάδειξη προέδρου.

Τα πρώτα ονόματα που «ακούγονται» για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Όπως προαναφέρθηκε, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης θα συγκροτήσει κυβέρνηση με επικεφαλής δικαστικό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υποψήφιοι για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Αναλυτικά:

Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.

Αν επιβεβαιωθεί η επιλογή του Ιωάννη Σαρμά, θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία προκειμένου να διαχειριστούν τις όποιες κρίσεις προκύψουν μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο Παύλος Αποστολίδης, Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ., έχει διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Σημίτη, ενώ ήταν και υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2012.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού η οποία ορίστηκε ως υπηρεσιακή προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Τέλος, στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *