Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως έναν έξυπνο ιχνηλάτη του μεταβολισμού, που με τα διαγνωστικά του εργαλεία αποκαλύπτει τις τάσεις υγείας και ευεξίας ενός οργανισμού, τη βιολογική του ιστορία, αλλά και τις επιδράσεις που δέχεται από το περιβάλλον του και τον τρόπο ζωής του. Η ThetaBiomarkers, μια νεοσύστατη spinoff του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του εργαστηρίου Biomic, μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής και έχει αναπτύξει μια σειρά υπηρεσιών μεταβολομικής ανάλυσης και βιοανάλυσης για ένα ευρύ φάσμα βιοδεικτών. Αυτές οι υπηρεσίες γίνονται πολύτιμα εργαλεία στα χέρια ενός κλινικού γιατρού για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας, ενός διατροφολόγου για τη διαμόρφωση του βέλτιστου διατροφικού πλάνου ή ακόμα και ενός προπονητή για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών του. Η μεταβολομική, ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο τις τελευταίες δεκαετίες, ασχολείται με τη μελέτη μικρών μορίων, των μεταβολιτών, που αποτελούν ενδιάμεσα ή τελικά προϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, η μέτρηση των οποίων σε βιολογικά δείγματα δίνει μια εικόνα, ένα στιγμιότυπο για το τι συμβαίνει στον οργανισμό. Ουσιαστικά οι εξετάσεις αυτές συσχετίζουν τις αλλαγές στους μεταβολίτες με διάφορες διαταραχές της φυσιολογίας του οργανισμού.

Αξιοποιώντας state of the art τεχνολογίες, όπως η υγρή και αέρια χρωματογραφία συνδυασμένη με τη φασματομετρία μάζας, η ThetaBiomarkers έρχεται να προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες μεταβολομικής ανάλυσης για βιοδείκτες που συνδέονται με την υγεία και την ευεξία. Μία από αυτές τις καινοτόμες υπηρεσίες είναι η CorLipid, εξέταση αίματος για προσυμπτωματικό έλεγχο που εντοπίζει την παρουσία της αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου βάσει ενός έξυπνου αλγόριθμου, ο οποίος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος
«Ερευνώ Καινοτομώ» σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, το εργαστήριο Biomic και το ιδιωτικό διαγνωστικό ιατρείο «Ανάλυση».

Οι υπηρεσίες της ThetaBiomarkers απευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε επιστήμονες υγείας, κλινικούς γιατρούς, διατροφολόγους, κέντρα ευεξίας, αθλητικές ομάδες και μπορούν να βρουν εφαρμογή για παράδειγμα στον εντοπισμό ελλείψεων του οργανισμού ενός αθλητή που φρενάρουν την απόδοσή του, σε παχύσαρκους ασθενείς, αλλά και σε πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, ή από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως εξηγεί στη Voria η διευθύνουσα σύμβουλος της ThetaBiomarkers και εκ των ιδρυτών της, διδάκτωρ αναλυτικής χημείας, Όλγα Μπέγου, οι μέχρι σήμερα πρακτικές στη βιοανάλυση αξιοποιούσαν υποδεέστερες τεχνολογίες με μειονεκτήματα, όπως ασαφή αποτελέσματα ή αδυναμία παράλληλης μέτρησης πολλών ενώσεων. Σε αυτό το σημείο θέλει να κάνει τη διαφορά η spinoff του ΑΠΘ.

Το βλέμμα στο εξωτερικό

Η εταιρεία, που επέλεξε να φέρει στο όνομά της το γράμμα θήτα, υπερήφανη για την προέλευσή της από τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη στρέψει το βλέμμα της και στο εξωτερικό, με πρώτη αγορά-στόχο τη Γερμανία όπου ξεκίνησε επαφές, ενώ αναζητά χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

«Στη ThetaBiomarkers δεν είμαστε απλοί χρήστες της τεχνολογίας. Δημιουργούμε νέες βιοαναλυτικές προσεγγίσεις. Η έρευνα άλλωστε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρείας» σημειώνει η Όλγα Μπέγου, που βλέπει ήδη ένα πολύ θετικό feedback από την αγορά, καθώς είναι προφανής, όπως λέει, η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η μεταβολομική ανάλυση. 

Μάλιστα, πέραν των υπηρεσιών μεταβολομικής ανάλυσης, η ThetaBiomarkers έχει αναπτύξει και δύο καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα για την εύκολη, γρήγορη και ασφαλή δειγματοληψία αίματος και ούρων σε ένα… χαρτί, που μπορεί κανείς να στείλει με το ταχυδρομείο στο εργαστήριο.

Ιδρυτές της ThetaΒiomarkers, πέραν της Όλγας Μπέγου, είναι ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΑΠΘ, Γιώργος Θεοδωρίδης, η επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελένη Γκίκα, ο ιατρός παθολόγος, δρ Σπύρος Γέρου και ο διδάκτωρ αναλυτικής χημείας και επικεφαλής R&D μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, Αλέξανδρος Πεχλιβάνης. Την ομάδα συμπληρώνουν ένας βιοχημικός και ένας βιοπληροφορικάριος. Αν και η spinoff δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο, ουσιαστικά είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα ως ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, του εργαστηρίου Biomic Auth, με επικεφαλής τον Γιώργο Θεοδωρίδη και την Ελένη Γκίκα, οι οποίοι έχουν μακρά εμπειρία στη μεταβολομική και βιοανάλυση.      

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.