Qatar Gate: Ο Παντσέρι «καρφώνει» τον Ταραμπέλα – «Κάθε φορά έπαιρνε χάρτινη σακούλα με 20.000 ευρώ»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον Αντόνιο Παντσέρι και τη συνεργασία του με τις βελγικές Αρχές για το Qatar Gate. Η Le Soir έλαβε αντίγραφο του αιτήματος για άρση της ασυλίας για τους ευρωβουλευτές Andrea Cozolino και Marc Tarabella, στο πλαίσιο της τεράστιας έρευνας για τη διαφθορά και την παρέμβαση του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αίτημα για άρση της ασυλίας περιλαμβάνει την ακρόαση στην οποία ο «μετανοημένος» Πιερ Αντόνιο Παντσέρι κατηγορεί λεπτομερώς τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Είναι μια επιστολή πέντε σελίδων, υπογεγραμμένη από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, Frédéric Van Leeuw, και στάλθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιστολή του ομοσπονδιακού εισαγγελέα περιλαμβάνει ένα μεγάλο απόσπασμα από τη δεύτερη ακρόαση του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ενώπιον των ανακριτών, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Ο Ιταλός που κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ήρθε σε συμφωνία με την εισαγγελία όπως έγινε γνωστό χθες.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «λόμπι» και προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζιόρτζι μόνος του, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», αρχίζει να περιγράφει λεπτομερώς.

«Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι».

Εδώ είναι που η ακρόαση γίνεται εκρηκτική για τον Ταραμπέλα. «Σε μία περίπτωση, δηλαδή αυτή του Μαρκ Ταραμπέλα, ανταμείφθηκε πολλές φορές για ένα συνολικό ποσό μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Τα χρήματα παραδόθηκαν σε μετρητά. Του έδωσα μετρητά αρκετές φορές και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι».

Τα λόγια είναι ακόμη πιο καταδικαστικά, καθώς ο «μετανοημένος» Παντσέρι δίνει λεπτομέρειες.

«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζιόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», είπε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, ήταν ο ίδιος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον Βέλγο ευρωβουλευτή: «Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο Τζιόρτζι και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων».

Αυτές οι κατηγορίες επιβεβαιώθηκαν, όπως έγραψε η Le Soir στις 20 Δεκεμβρίου, ενώπιον του ανακριτή Michel Claise. Αλλά με λιγότερες λεπτομέρειες. Το είχε πει και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι στους ανακριτές, αλλά ξανά με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες. Όλες αυτές οι κατηγορίες πιθανότατα είχαν προκαλέσει την έρευνα της 10ης Δεκεμβρίου το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή, όπου δεν εντοπίστηκε τίποτα ύποπτο.

Για τον δικηγόρο του Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος έχει πρόσβαση σε έγγραφα εδώ και λίγες μέρες, αυτές οι κατηγορίες του Παντσέρι είναι απλώς «ψευδείς». «Είναι ακόμη πιο σημαντικό να αμφιβάλλουμε για τα λόγια του κ. Παντσέρι γιατί μιλάει με αντάλλαγμα κάτι», σχολιάζει ο Me Maxim Töller. «Ο κ. Ταραμπέλα δεν αλλάζει την εκδοχή του για τα πράγματα, δηλαδή ότι δεν έλαβε χρήματα».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.