Μια σειρά σοβαρών και αλληλοενισχυόμενων κραδασμών —η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η διόγκωση του χρέους, καθώς και η κλιματική έκτακτη ανάγκη — έπληξαν την παγκόσμια οικονομία το 2022.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών

Σε αυτό το πλαίσιο, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να «φρενάρει» από περίπου 3% το 2022 σε 1,9% το 2023, σημειώνοντας έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Situation and Prospects (WESP) του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή και αβέβαιη οικονομική προοπτική για το εγγύς μέλλον. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί υποτονικά έως και κατά 2,7% το 2024, καθώς ορισμένοι από τους αντίθετους ανέμους θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό της περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης, την πορεία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι θολές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές απειλούν επίσης την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

«Δεν είναι η ώρα για βραχυπρόθεσμη σκέψη ή επιθετική δημοσιονομική λιτότητα που επιδεινώνει την ανισότητα, αυξάνει τη δυστυχία και θα μπορούσε να μεταθέσει τους ΣΒΑ για ακόμα πιο μακριά. Αυτές οι πρωτόγνωρες στιγμές απαιτούν πρωτοφανή δράση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνής Οικονομία Διεθνής Οικονομία Κεντρικός τραπεζίτης θέλει να απαγορεύσει τις διαφημίσεις crypto Η διαφημιστική καμπάνια υπέρ των crypto στοχεύει στους νεαρούς ενήλικες προκαλώντας την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας 26/01/2023 00:55 Διεθνής Οικονομία Έρχεται το BRICS-coin; Τι αποκαλύπτει η Ρωσία Τα σχέδια για τη δημιουργία κοινού νομίσματος από τις BRICS θα συζητηθούν το καλοκαίρι 26/01/2023 00:40 Διεθνής Οικονομία Η ΕΕ προσπαθεί να φρενάρει την Κίνα – Τα 70 πρώτα παγκόσμια projects Ποια είναι τα πρώτα έργα που δρομολογούνται εντός του έτους 25/01/2023 23:47 in – Analysis Ηρθε το τέλος της εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα; Παρότι παρουσιάζεται μια εικόνα ότι η Κίνα φτάνει «στο τέλος του δρόμου» ως προς τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα 25/01/2023 14:32 Διεθνής Οικονομία Αγορά κατοικίας: Η Bόρεια Ευρώπη μπροστά σε ένα στεγαστικό κραχ; Ντόμινο πτώσης της αξίας των κατοικιών στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά, εν μέσω πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και επισφάλειας των δανειοληπτών 25/01/2023 06:05 video Διεθνής Οικονομία Η Ρωσία συγκρούεται με τη Δύση αλλά… οι δυτικές μπίζνες καλά κρατούν Η όχι και τόσο μαζική φυγή δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα 25/01/2023 06:00 Διεθνής Οικονομία Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας… εθίστηκε στο ChatGPT Η αποθεωτική ανάρτηση του Ινδού μεγιστάνα στο LinkedIn για την κυκλοφορία του ChatGPT 25/01/2023 02:05 Διεθνής Οικονομία Θύματα κυβερνοεγκλήματος οι μισοί χρήστες κρυπτονομισμάτων Ένας στους τέσσερις χρήστες κρυπτονομισμάτων δεν γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν 25/01/2023 01:24 Διεθνής Οικονομία Wall Street: Άντεξε ο Dow Jones στη γενικότερη πτώση Στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους που ξεχώρισαν μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του 2022 25/01/2023 01:19 Διεθνής Οικονομία Έρχονται ανατροπές στις τιμές των καυσίμων – Φόβοι για εκτόξευση Το επίσημο μπλόκο στην εισαγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία, δημιουργεί φόβους για εκτόξευση τιμών στα καύσιμα 24/01/2023 23:59

Ζοφερές οικονομικές προοπτικές για ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, επιθετικής νομισματικής σύσφιξης και αυξημένης αβεβαιότητας, η τρέχουσα ύφεση έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19, απειλώντας αρκετές χώρες — τόσο ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες — με προοπτικές ύφεσης το 2023.

Η αναπτυξιακή δυναμική αποδυναμώθηκε σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες το 2022, επηρεάζοντας αρνητικά την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία μέσω μιας σειράς καναλιών.

Η σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο επιδείνωσαν τις δημοσιονομικές ευπάθειες και τις ευπάθειες του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

OHE: Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την παγκόσμια οικονομία το 2023

Πάνω από το 85% των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως ακολούθησαν αυστηρή νομισματική πολιτική και αύξησαν τα επιτόκια διαδοχικά από τα τέλη του 2021, για να δαμάσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποφύγουν μια ύφεση.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός που έφτασε σε υψηλό πολλών δεκαετιών περίπου 9% το 2022 προβλέπεται να υποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει υψηλός στο 6,5% το 2023.

Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δει μια πιο αργή ανάκαμψη της απασχόλησης το 2022 και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντική χαλάρωση στην αγορά εργασίας. Οι δυσανάλογες απώλειες στην απασχόληση των γυναικών κατά την αρχική φάση της πανδημίας δεν έχουν αντιστραφεί πλήρως.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βραδύτερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό και την αυξανόμενη ευπάθεια του χρέους, απειλεί να καθυστερήσει περαιτέρω τα σκληρά επιτεύγματα στη βιώσιμη ανάπτυξη, εμβαθύνοντας τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις των τρεχουσών κρίσεων.

Ήδη το 2022, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είχε υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας σχεδόν τα 350 εκατομμύρια. Μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικής αδυναμίας και αργής αύξησης του εισοδήματος όχι μόνο θα παρεμπόδιζε την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά θα περιόριζε επίσης την ικανότητα των χωρών να επενδύσουν στους ΣΒΑ ευρύτερα.

«Οι τρέχουσες κρίσεις πλήττουν τους πιο ευάλωτους πιο σκληρά – συχνά χωρίς δικό τους λάθος. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να εντείνει τις κοινές προσπάθειες για να αποτρέψει τον ανθρώπινο πόνο και να υποστηρίξει ένα χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον για όλους», δήλωσε ο Li Junhua, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη δημοσιονομική λιτότητα που θα πνίξει την ανάπτυξη και θα επηρεάσει δυσανάλογα τις πιο ευάλωτες ομάδες, θα επηρεάσει την πρόοδο στην ισότητα των φύλων και θα παρεμπόδιζε τις αναπτυξιακές προοπτικές μεταξύ των γενεών.

Συνιστά ανακατανομή και επαναπροτεραιοποίηση των δημοσίων δαπανών μέσω άμεσων παρεμβάσεων πολιτικής που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Αυτό θα απαιτήσει ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, εξασφάλιση συνεχούς στήριξης μέσω στοχευμένων και προσωρινών επιδοτήσεων, μεταφορών μετρητών και εκπτώσεων στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, που μπορούν να συμπληρωθούν με μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης ή στους τελωνειακούς δασμούς.

Οι στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία, τις ψηφιακές υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορούν να προσφέρουν μεγάλες κοινωνικές αποδόσεις, να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κραδασμούς.

Οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ΣΒΑ  στις αναπτυσσόμενες χώρες ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πηγή: ΟΤ

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.