Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Παρουσία υψηλών προσκεκλημένων η κηδεία του – Όσα έγιναν στη Μητρόπολη και το Τατόι

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η πομπή ξεκίνησε από την Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας και κατευθύνθηκε προς τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή πέρασε από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η οικογένειά του, μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας και πλήθος κόσμου είπαν το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 ετών, στις 10 Ιανουαρίου 2023.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή πραγματοποιήθηκε στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Η σορός του τέως μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών λίγο μετά τις 11 το πρωί, αφού ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα. Οι πύλες της εκκλησίας έκλεισαν λίγο μετά τις 12:20.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία λίγο πριν από τις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αυτοκινητοπομπή είχε φτάσει στο Τατόι, μία ώρα νωρίτερα.

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με την σορό του στους ώμους τόσο στη διαδρομή από τη νεκροφόρα προς το  παρεκκλήσι της Αναστάσεως, όσο και από το παρεκκλήσι στο σημείο όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε στο Κοιμητήριο του Ναού της Αναστάσεως, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων.

Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος πήγαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και ακολούθησαν το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προς τη Μητρόπολη. Την ώρα της μεταφοράς, χαμήλωσαν το κεφάλι τους ως ένδειξη σεβασμού και έκαναν τον σταυρό τους. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ακολούθησε ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε χωρίς να υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της οικογένειας.

Τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο μπροστά από το φέρετρο

Οι γιοί του, τοποθέτησαν μπροστά από το φέρετρο τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του πατέρα τους. 

Κατά τη διάρκεια του τρισάγιου τα παιδιά και τα εγγόνια γονάτισαν περιμετρικά του φέρετρου με εξαίρεση την σύζυγο του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία, η οποία είχε σκύψει το κεφάλι της.

Τα μετάλλια που άφησαν μπροστά από το φέρετρο οι γιοι του Κωνσταντίνου

Η μεταφορά της σορού στη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος

Τα λουλούδια στο στεφάνι αλλά και στον στολισμό, που επέλεξε η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Άννα Μαρία δεν ήταν τυχαία

Συγκινημένος στον επικήδειο ο Παύλος: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»

Συγκινημένος ήταν ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο στο τέλος της Εξόδιου Ακολουθίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα. Θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ό, τι πιο αγαπητό και πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, αλλά τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος υπογραμμίζοντας την αγάπη που έτρεφε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στην Ελλάδα.

Ο Παύλος τόνισε ακόμη ότι «δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο ως Ολυμπιονίκης το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και την πατρίδα μας» ενώ πρόσθεσε: «Ήταν μία δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις, πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε, αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού».

«Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα» είπε ο Παύλος.

«Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν» συνέχισε εμφανώς συγκινημένος ο Παύλος.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν από μερίδα του κόσμου). Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Εντός της Μητρόπολης, με πρόσκληση της οικογένειας, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με την σύζυγό του Δανάη, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και βαφτισιμιά του τέως βασιλιά Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και προσωπικός φίλος του Κωσταντίνου Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος λείπει στο Κουβέιτ.

Στην κηδεία, επίσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο εφοπλιστής Μιχάλης Χανδρής και ο Νικόλαος Λαιμός.

Μέλη βασιλικών οικογενειών και επίσημοι καλεσμένοι έφτασαν μετά τις 11:30 στην Μητρόπολη Αθηνών για την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας , Χουάν Κάρλος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν.

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, η σύζυγός του βασίλισσα Σοφία και η αδελφή του τέως, Ειρήνη κάθισαν στις θέσεις τους πριν ξεκινήσει η κηδεία

Η εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, πριγκίπισσα Άννα, έφτασε το πρωί στην Αθήνα και μετά κατευθύνθηκε στην εκκλησία.

Λίγο αργότερα, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χαιρέτησε την βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας με ένα φιλί στο χέρι στην κορυφή των σκαλοπατιών του καθεδρικού ναού. Η Ισπανίδα μονάρχης, 50 ετών, είχε χτενισμένα τα μαλλιά της σε ένα κομψό σινιόν και επέλεξε μίνιμαλ κοσμήματα για να αντισταθμίσει το μαύρο φόρεμά της.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας:

Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας  έφτασαν στην εκκλησία χέρι-χέρι.

Η βασίλισσα Ματθίλδη και ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου κατά την άφιξή τους

Η Μαργαρίτα, βασίλισσα της Δανίας, έφτασε μόνη της στον ναό και επέλεξε ένα μαύρο γούνινο καπέλο, με ένα περιδέραιο από πέρλες.

Ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, πρίγκιπας Haakon και η αγαπημένη του σύζυγος, Mette-Marit

Ο πρίγκιπας Haakon και η αγαπημένη του σύζυγος, Mette-Marit.

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο

Η άφιξη της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο

Ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf και η βασίλισσα Silvia της Σουηδίας

Ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf και η βασίλισσα Silvia της Σουηδίας

Η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβνα

Η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία ΒλαδιμήροβναΗ στιγμή που τα εγγόνια του φτάνουν στη Μητρόπολη – ΒΙΝΤΕΟ

H άφιξη της Άννας Μαρίας στη Μητρόπολη – Την συνόδευε η Μαρί Σαντάλ

Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφτασε στην Μητρόπολη λίγο μετά τις 12 για την εξόδιο ακολουθία. Την συνόδευε η νύφη της, Μαρί Σαντάλ, η οποία μόλις κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, βρισκόταν λίγα βήματα πίσω της. Χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι φώναζαν το όνομά της.

Στα σκαλιά του μητροπολιτικού ναού την υποδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος της, ενώ εν μέσω χειροκροτημάτων και οι δύο γύρισαν προς τους πολίτες και με το χέρι στην καρδιά τους ευχαρίστησαν.

Δείτε το βίντεο:

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασαν το πρωί τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο πριν από τις 10 π.μ. ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να πει το «τελευταίο αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

O πρώην πρωθυπουργός συνοδευόταν από την σύζυγό του, Γεωργία.
Μαζί του ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, o Γιώργος Πατούλης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Δημήτρης Καμμένος, o Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Νίκος Νικολόπουλος είχαν ήδη περάσει από το παρεκκλήσι για να πουν το δικό τους “αντίο”. Παρούσα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν και η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού. Το «παρών» στο παρακκλήσι έδωσε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλατζής.

Ο Μάκης Βορίδης έφτασε στην Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, για την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτησε τους πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την εκκλησία.

Συγκινημένη η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο μετά τις 09:00 η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Ο τέως βασιλιάς είχε βαπτίσει την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η ευρωβουλευτής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη.

Στην κηδεία παρέστη η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Πολλοί είναι οι ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τα ξημερώματα είχαν στήσει κάμερες και μικρόφωνα έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, αρκετή ώρα πριν αρχίσει και επισήμως η προσέλευση του κόσμου για το λαϊκό προσκύνημα, ενώ «παρακολούθησαν» και μετέδωσαν όλη τη διαδικασία της εξοδίου ακολουθίας.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και του ξένου Τύπου για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι μέλη βασιλικών οικογενειών θα παρευρεθούν στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, ενώ και ξένα tabloid φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται η μεγάλη προσέλευση πολιτών προκειμένου να πουν το «τελευταίο αντίο» στον τέως βασιλιά και να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής σε εκείνον.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Τραγούδησαν με παραδοσιακές φορεσιές και λάβαρα έξω από τη Μητρόπολη – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη για να πουν το δικό τους «τελευταίο αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Οι συγκεντρωμένοι, όπως ακούγεται στο βίντεο, άρχισαν να τους χειροκροτούν θερμά και να τους επευφημούν.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η ουρά ήταν μεγάλη, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 1.300 άτομα περίμεναν για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής. Η ουρά υπολογίζεται ότι έφτανε μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, στήθηκαν στην ουρά για να «αποχαιρετήσουν» τον τέως βασιλιά, το φέρετρο του οποίου ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κρατούσαν φωτογραφίες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που έχει ποζάρει μόνος του ή με την σύζυγό του, Άννα Μαρία, σημαίες και λουλούδια.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός ηλικιωμένου κυρίου, ο οποίος κρατούσε στο χέρι του φωτογραφία του τέως βασιλιά πάνω σε άλογο. Ορισμένοι δε, πέταξαν και τρικάκια όπου αναγραφόταν: «Αθάνατος, Βασιλεύς Κωνσταντίνος». Παρευρισκόμενοι έψαλαν επίσης κάποια στιγμή και τον Εθνικό Ύμνο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.