Τι αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα – Τα ταξίδια των Βουλγάρων πολιτικών και τα φορτηγά που έφταναν στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας

Δεδομένων αυτών των προβλημάτων, η επίσημη στάση της Βουλγαρίας απέναντι στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν η ίδια με αυτή της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, πολιτικά δέσμια της Μόσχας.
Ωστόσο, ο Πετκόφ και ο τότε υπουργός Οικονομικών του που είναι σήμερα στην αντιπολίτευση, θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές. Για το λόγο αυτό, άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με τον πραγματικό ρόλο της Βουλγαρίας την περασμένη άνοιξη στο ουκρανικό μέτωπο.
Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Σόφια χαρακτήρισε τις βουλγαρικές παραδόσεις όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις ως «κόκκινη γραμμή».
Για το λόγο αυτό, αξιωματούχοι του Πετκόφ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό προκειμένου να ανοίξουν διαδρομές εφοδιασμού από αέρος και ξηράς μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.
«Περίπου το 1/3 των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προήλθε από τη Βουλγαρία», υποστήριξε ο Πετκόφ στη γερμανική εφημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, και το ντίζελ που προμήθευσε η Βουλγαρία στην Ουκρανία είχε υποστεί επεξεργασία από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε διυλιστήριο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο εκείνη την εποχή ανήκε στη ρωσική εταιρεία Lukoil.
Κλείσιμο
«Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κατά καιρούς κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ στη γερμανική εφημερίδα. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων με τον Κουλέμπα να παραδέχεται στην εφημερίδα Die Welt ότι η χώρα του κινδύνευε να ξεμείνει από πυρομαχικά τον περασμένο Απρίλιο.
«Ήταν ζήτημα “ζωής και θανάτου” εκείνη την εποχή», υπογράμμισε ο Κουλέμπα, διότι διαφορετικά οι Ρώσοι θα καταλάμβαναν περισσότερα χωριά και πόλεις, θα «σκότωναν, θα βασάνιζαν και θα βίαζαν» περισσότερους Ουκρανούς.
Ο ίδιος έσπευσε επίσης να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Πετκόφ που χρησιμοποίησε όλες τις πολιτικές του ικανότητες για να βρει μια λύση. Η ιστορία, είπε, ήταν απλή: «Ενώ ορισμένα μέλη του βουλγαρικού συνασπισμού συντάχθηκαν με τη Ρωσία, ο Πέτκοφ αποφάσισε να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό».
Μόλις μία ημέρα μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σε μια άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πετκόφ τόνισε στους συνομιλητές του ότι ο Ζελένσκι έχει λιγότερες από 48 ώρες ζωής, ότι βρισκόταν στη λίστα θανάτου της Μόσχας και ότι το Συμβούλιο πρέπει να λάβει άμεσα σκληρές αποφάσεις για κυρώσεις.
Στη συνέχεια ο Βασίλεφ εκφώνησε μια ομιλία για το τι εννοούσε ο Πούτιν με την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας». Ζήτησε και αυτός άμεσα ψηφίσματα και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιβεβαίωσαν στη γερμανική εφημερίδα ότι ο Βούλγαρος υπουργός είχε αλλάξει τη διάθεση των συγκεντρωμένων αντιπροσώπων.
Δύο 24ωρα αργότερα, οι Βρυξέλλες εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως βουλγαρική πρόταση. Λίγο πριν τη επίσκεψη Πετκόφ στο Κίεβο, ο Κουλέμπα είχε ταξιδέψει στη Σόφια βλέποντας ότι ο πόλεμος του χτυπά την… πόρτα. Τόνισε ότι δεν επρόκειτο για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη βουλγαρική κυβέρνηση απευθείας στην Ουκρανία, «αλλά μάλλον για την παροχή της δυνατότητας σε ουκρανικές εταιρείες και επιχειρήσεις από χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται ότι χρειαζόταν από βουλγαρικούς προμηθευτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσαν για τις προμήθειες. Ο Βασίλεφ θυμάται μια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την άνοιξη. Εκεί, όπως υποστηρίζει λέει, ένας Ουκρανός αξιωματούχος του είπε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου είχαν ξεμείνει από καύσιμα.
Για άλλη μια φορά, οι προμήθειες από τοπικές εταιρείες διεκπεραιώθηκαν μέσω ξένων εταιρειών διαμεσολάβησης. Το Κίεβο επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι οι ουκρανικές εταιρείες έλαβαν βουλγαρικό ντίζελ σε αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο.
«Φορτηγά και βυτιοφόρα πήγαιναν τακτικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις το καύσιμο φορτωνόταν επίσης σε εμπορικά τρένα», δήλωσε ο Βασίλεφ. Με τις μυστικές γραμμές εφοδιασμού της Ουκρανίας, ο Πετκόφ έπαιρνε μεγάλο ρίσκο.
Οι δημοσκοπήσεις στη Βουλγαρία έδειχναν ότι το 70% των πολιτών ανησυχούσαν μήπως παρασυρθούν στον πόλεμο και για το λόγο αυτό έλεγαν όχι στην υπερβολική υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υποστήριξε ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία θα γινόταν μέρος του πολέμου αν προμήθευε με όπλα το Κίεβο. Η κυβέρνηση της Σόφιας ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο την άδεια να εξάγει ντίζελ διυλισμένο από ρωσικό πετρέλαιο σε προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου ότι η Βουλγαρία, υπό τον Πέτκοφ και τον Βασίλεφ, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, η Βουλγαρία απέλασε περίπου 70 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια για κατασκοπεία. Η Μόσχα γνώριζε ότι η Βουλγαρία ήταν η χώρα της ΕΕ που εξαρτιόταν περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο και αποφάσισε να την τιμωρήσει.
Ήδη από τις 27 Απριλίου, η Gazprom επέλεξε τη Βουλγαρία ως την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία θα διέκοπτε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Αλλά η Σόφια δεν υποχώρησε. Μέσα σε μία ημέρα, ο πρωθυπουργός Πετκόφ παρουσίασε μια λύση που θα επέτρεπε στους σχεδόν 7 εκατομμύρια κατοίκους της Βουλγαρίας να τα βγάλουν πέρα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οργάνωσε δύο βυτιοφόρα με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες – στην ίδια τιμή ανά κυβικό μέτρο που χρέωνε η Gazprom.
Είχε επίσης ολοκληρώσει τη σύνδεση αγωγού με την Ελλάδα για να δώσει καταλυτική ώθηση σε εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών γραμμών εφοδιασμού. Η κυβέρνηση του Πετκοφ ανατράπηκε με κοινοβουλευτική ψήφο δυσπιστίας το καλοκαίρι. Οι φιλορωσικές δυνάμεις έπαιξαν επίσης το ρόλο τους σε αυτό.
Μέχρι το φθινόπωρο, Πετκόφ και ο Βασίλεφ ήταν στην εξουσία μόνο προσωρινά. Έκτοτε, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, αλλά η στάση απέναντι στην Ουκρανία έχει αλλάξει ως ένα βαθμό. Ο Πέτκοφ και ο Βασίλεφ έχουν ήδη γράψει ιστορία με την πρωτοφανή μυστική βοήθειά τους.
Με το κόμμα τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», θέλουν να κατέβουν ξανά στις επόμενες εκλογές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια Βουλγαρία που θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά της παλιάς τάξης πραγμάτων και θα αγκαλιάζει μια πιο δυτική πορεία προωθώντας το δόγμα ότι ο κόσμος μπορεί να μην έχει εξάρτηση και φόβο από τη Ρωσία.
Ειδήσεις σήμερα:
Γκέι ζευγάρι καταγγέλλει ότι διώχθηκε από ταβέρνα στο Ναύπλιο – «Ενοχλήθηκαν πελάτες» απαντά ο ιδιοκτήτης
Συνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι – Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος
«O πρίγκιπας Ουίλιαμ προτίμησε να βάλει ποδιά αντί να πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου» λένε οι Γερμανοί  
Κλείσιμο

Content snippet: CookieBar

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.