Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται, η αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο αποτελεί μείζον ζήτημα όσον αφορά την πορεία του, ενώ το βλέμμα της διεθνούς πολιτικής κοινότητας είναι τις τελευταίες ημέρες στραμμένο στο Βερολίνο, όσον αφορά την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard.

Η Πολωνία έχει ήδη στείλει επίσημο αίτημα στη Γερμανία προκειμένου να λάβει άδεια να επαναξαγάγει αυτή τα συγκεκριμένου τύπου τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, ενώ διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, όπως το Bloomberg, μετέδωσαν ότι το Βερολίνο θα εγκρίνει το αίτημα της τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Περαιτέρω, όμως, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων τύπου Leopard 2 A6.

Η δυστοκία του Βερολίνου να αποφασίσει όλες αυτές τις ημέρες εάν θα στείλει τα Leopard έφερε στην επιφάνεια τις επιμέρους πολιτικές που ακολουθεί το κάθε κράτος πέραν της δεδηλωμένης στήριξης της Ουκρανίας μέσα από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς προκαλεί ερωτήματα εάν θα σταματήσουν κάποια κράτη να αποστέλλουν βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα.

Για τον διδάκτορα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλο Καρατράντο, η όλη κατάσταση είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι επ’ ουδενί δεν θα σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Περαιτέρω ο κ. Καρατράντος θεωρεί ότι ρόλο στις αποφάσεις για την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία έχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η «κόπωση των κοινωνιών από τις επιπτώσεις» που έχει ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία.

Σήμερα στη Δύση, όπως αναφέρει, επικρατούν δύο γραμμές όσον αφορά το πότε και το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η μία λέει ότι πρέπει να εξοπλιστεί με όλα όσα ζητεί η Ουκρανία και να υπάρξει μια ολοκληρωτική νίκη της και πλήρης απώθηση της Ρωσίας από όλα τα εδάφη, αυτό δηλαδή που λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι, μέχρι και την επανάκτηση της Κριμαίας. Η άλλη γραμμή λέει ότι πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μία φόρμουλα για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που -εάν προχωρήσει αυτή η γραμμή το επόμενο διάστημα- σημαίνει ότι η Ρωσία θα αποκομίσει κάποια εδαφικά οφέλη από τις περιοχές που ήδη έχει καταλάβει», τόνισε.

Κατά συνέπεια, όπως λέει ο κ. Καρατράντος «αυτή η διαφωνία και οι όποιες καθυστερήσεις (σ.σ. σε αποστολή εξοπλισμού) σχετίζονται και με τη μεγάλη εικόνα γιατί έχει τεθεί ως βασικό προαπαιτούμενο και από την Ουκρανία κι αυτό λένε στρατιωτικοί αναλυτές και ειδικοί στα συστήματα εξοπλισμών. Ότι, εάν δεν προμηθευτεί η χώρα έναν σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων -ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι πηγές του υπουργείου Άμυνας τον υπολογίζουν σε εκατοντάδες-, δεν θα μπορέσει να κάνει την αντεπίθεση την οποία θέλει για να ανακαταλάβει και τα υπόλοιπα εδάφη με τον τρόπο και την επιτυχία που θα μπορούσε να το κάνει».

Εάν η Ουκρανία δεν εξοπλιστεί τότε, όπως λέει ο κ. Καρατράντος, «θα προσπαθεί να κινηθεί σε κάποιες περιοχές αλλά δεν θα μπορεί να το κάνει σε μεγάλο βάθος και έκταση και θα παγιωθεί μια κατάσταση που θα θυμίζει περίπου αυτό που βλέπουμε τώρα».

Εν κατακλείδι ο αναλυτής θεωρεί ότι η παροχή και ο αριθμός του είδους του εξοπλισμού «θα διαμορφώσει και τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, την αντεπίθεση χωρίς να αλλάξουν οι ισορροπίες έναντι της Ρωσίας».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.