Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με αφορμή το ζήτημα των υποκλοπών που κλυδωνίζει τη χώρα και τα στοιχεία που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Μετά την πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί ούτε μία ημέρα παραπάνω στη θέση του», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας γιατί υποβάλλει πρόταση μομφής.

Όμως τι προβλέπεται για την πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας όπως αποκαλείται τυπικά το άρθρο 84 του Συντάγματος και πιο αναλυτικά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό μόλις κατατεθεί η πρόταση μομφής η Boυλή πρέπει να υπογράφουν τουλάχιστον 60 βουλευτές. Τη συγκεκριμένη υπέγραψε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς και έγινε δεκτή.

Στη συνέχεια η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάτι το οποίο δέχθηκε η κυβέρνηση δια του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Έτσι μετά την κατάθεση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα η τριήμερη διαδικασία ξεκινάει στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Τέλος η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Βουλής δηλαδή να ψηφίσουν «υπέρ» 151 βουλευτές, αλλιώς απορρίπτεται.

Πρόσφατα Άρθρα Βουλή Πολιτική Αυτά είναι τα ονόματα «στόχοι» της ΕΥΠ – Ποιες υποκλοπές επιβεβαιώνει το πόρισμα της ΑΔΑΕ Ονόματα και αποδείξεις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή 25/01/2023 16:02 Βουλή Πρόταση μομφής: Η απάντηση με το απόσπασμα από τον «Λόγο Περί Αδυνάτου» του Λυσία Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στην πρόταση δυσπιστίας (μομφής) με το κομμάτι από τον πρόλογο στο έργο του Λυσία «Λόγος Περί Αδυνάτου» 25/01/2023 15:54 Βουλή Εσκασε η πολιτική «βόμβα» – Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας – Την Παρασκευή η ψηφοφορία Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής χαρακτηρίζοντας αδίστακτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη 25/01/2023 15:43 Βουλή Δείτε live την παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη Μετά την πρόταση δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης 25/01/2023 15:06 Βουλή Άρση ασυλίας για τον Ανδρέα Πάτση Ο κ. Πάτσης δεν θέλησε να λάβει τον λόγο. 25/01/2023 13:46 Video Βουλή «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό για τις υποκλοπές – Ένα βήμα πριν την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας Ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κρήτη όπου περιοδεύει. 25/01/2023 10:37 Πολιτική Γραμματεία Πως η αντιπολίτευση μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές Πολιτικό (ακραίο) σενάριο για καταιγιστικές εξελίξεις και για να γίνει η υπόθεση των υποκλοπών «ευπώλητη». 24/01/2023 18:37 Βουλή «Η συνθήκη της Λωζάννης από το χθες στο σήμερα» – Εκδήλωση στη Βουλή Ποιοι θα συμμετέχουν 24/01/2023 10:56 Βουλή Νέα επιστολή Ράμμου σε Μπούρα για τις υποκλοπές – Όλα όσα αναφέρει Με τη νέα του επιστολή που έστειλε χθες βράδυ, ο Χρήστος Ράμμος γίνεται πιο συγκεκριμένος, όπως άλλωστε ζητούσε
η κυβερνητική πλειοψηφία 20/01/2023 12:56 Βουλή Την άρση της ασυλίας Πάτση εισηγείται η αρμόδια επιτροπή της βουλής Η Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφανθεί επί του θέματος, το επόμενο διάστημα. 19/01/2023 13:46

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, όπως τυπικά αποκαλείται, προβλέπει τα εξής:

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.