Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του 51χρονου, ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές φέρεται να είναι προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση Novartis και έξι ακόμα ατόμων.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι, ενώ αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι συλληφθέντες.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι ο «Σαράφης» ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας και πως δρούσε με «όπλα» την εμπειρία του ως σύμβουλος επενδύσεων και marketing και τις επαφές από τον επαγγελματικό και κοινωνικό του κύκλο.

Όπως προκύπτει, ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιαζόταν ως «σωτήρας» – άνθρωπος που μπορούσε να εξασφαλίσει δάνεια σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν. Η δεξαμενή των θυμάτων του ήταν κυρίως επιχειρηματίες που είχαν μπει σε λίστες Τειρεσία ή που για άλλους λόγους δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο.

Ο ίδιος έλεγε ότι είχε τη δυνατότητα μέσω μιας εταιρείας -που δεν υπήρχε- στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να τούς δώσει δάνεια που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ, φυσικά με το… αζημίωτο.

Η εταιρεία – «μαϊμού» ήταν η ZAHRAT Commercial BROKERS LLC, η ιστοσελίδα της οποίας λειτουργεί ακόμα:

https://zahrat-commercial.com/

Η συμφωνία που τους προσέφερε, προέβλεπε ότι ο ίδιος θα έπρεπε να πάρει 100.000 ευρώ, τα οποία του έβαζαν κανονικά σε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, επανερχόταν με νέες απαιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο βήμα τούς έλεγε ότι χρειάζονται επιπλέον 18.500 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου και 55.000 ευρώ για φορολογικούς σκοπούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούσε και ακόμα 180.000 με 190.000 ευρώ, δήθεν, για αδειοδότηση.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» και οι δυο συνεργάτες του στην εγκληματική οργάνωση είχαν βρει και ένα κόλπο για να κερδίζουν χρόνο. Συγκεκριμένα, έλεγαν στα θύματά τους ότι είναι σε μια ομάδα επιχειρηματιών που θα πάρει ομόλογα αξίας 60 εκατ. ευρώ, όμως ένας επιχειρηματίας -του γκρουπ- δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γι’ αυτό και καθυστερεί η διαδικασία.

Ακολουθούσε και άλλο «παραμύθι»: «Αν θέλετε, με μερικές χιλιάδες ευρώ, μπορούμε να τραβήξουμε το δικό σας ποσό και να σας τα περάσουμε στον λογαριασμό σας στην Ελλάδα». Με αυτό το τέχνασμα ανάγκαζαν τους επιχειρηματίες να δίνουν και άλλα λεφτά.

Μετά τούς ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα καθώς η Deutsche Bank ελέγχει τα εμβάσματα που μπαίνουν στις ελληνικές τράπεζες και τους καλούσαν να ανοίξουν λογαριασμό στα… Εμιράτα.

Ένα από τα θύματά τους έφτασε σε σημείο να πουλήσει το σπίτι του.

Ο Ινδός και τα ραντεβού στο γραφείο των Πανεπιστημίου – Ιπποκράτους

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της υπόθεσης είναι πως όταν οι επιχειρηματίες εξέφραζαν ανησυχίες και έδειχναν να υποπτεύονται όσα τούς έλεγε ο «Σαράφης», εκείνοι τους έβαζαν και συνομιλούσαν με βιντεοκλήση με έναν Ινδό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως υπεύθυνος δανείων και τους… καθησύχαζε.

Ο
προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση
Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», περιγράφεται
από την ΕΛ.ΑΣ. ως «πρωταγωνιστής» της
υπόθεσης. Φέρεται να έκανε τα ραντεβού
με τους πελάτες σε γραφείο που βρίσκεται
στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και
Ιπποκράτους.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.