Πλωτινόπολη, Τέμενος Βαγιαζήτ και Αρχαιολογικός Χώρος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, τρία ιδιαίτερης σημασίας μνημεία στην περιοχή του βορείου Έβρου, «τα οποία διαμορφώνουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής», όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου, μπήκαν, πλέον, στον δρόμο της πλήρους και ολοκληρωμένης ανάδειξής τους.

Η ένταξη της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ, τις τελευταίες ημέρες του 2022, στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκ. ευρώ, η προ ημερών ανακοίνωση ένταξης, στο νέο ΕΣΠΑ, του έργου κατασκευής στεγάστρου και διαμόρφωσης χώρων της Πλωτινόπολης, ώστε να καταστεί επισκέψιμη, και το έργο που συνεχίζεται στον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, που από τον Φλεβάρη του 2021 έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευαστεί ένα νέο, ουσιαστικά μουσείο, δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για την ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της περιοχής, και την προσδοκία ότι ο βόρειος Έβρος θα μπορεί να προβάλλει ένα σύνολο σημείων αναφοράς, που αφενός θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, αφετέρου θα καταστήσουν την περιοχή ενδιαφέροντα προορισμό για επισκέπτες.

Στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η κα. Τερζοπούλου δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν τις χρηματοδοτήσεις των δύο έργων στο Διδυμότειχο, αλλά και για τους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζεται το έργο στον τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, όπου είναι σε εξέλιξη οι προεργασίες και η συγκέντρωση των αντικειμένων που ήρθαν στο φως, ώστε να συντηρηθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης και να ετοιμαστούν για την έκθεση που θα λειτουργήσει στον τύμβο τα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε, «μέσα στους επόμενους μήνες, όπως επιβεβαιώθηκε και από τον προγραμματισμό που συζητήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού, πριν από λίγες ημέρες στην έδρα της ΠΑΜΘ, το έργο κατασκευής του κτιρίου που θα στεγάσει τα ευρήματα της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες».

Η ίδια, στη συνέντευξή της, μετέφερε και την πληροφορία για την χθεσινή (18/01) υπογραφή ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, του έργου αναστήλωσης των τριών μεταβυζαντινών ναΐσκων σε Μεταξάδες, Παλιούρι και Αλεποχώρι. Τα τρία μικρά ιστορικά εκκλησάκια θα αποκατασταθούν μέχρι το 2025, με σειρά παρεμβάσεων που θα ξεκινήσουν να γίνονται σε αυτά «από τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες του 2023», εξήγησε η κα. Τερζοπούλου.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.