Χωρίς τίποτα από τη μυστική του κατάθεση την Τρίτη να έχει δει προς το παρόν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως ο Αντόνιο Παντσέρι κατάφερε να «γλιτώσει» τη σύζυγο και την κόρη του από τις κατηγορίες για εμπλοκή στο Qatargate.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Μαρία Κολεόνι και της Σίλβια Παντσέρι, συζύγου και κόρης, αντίστοιχα, του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αίρεται από τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία, όπως επιβεβαίωσε ο συνήγορος του Ιταλού, Laurent Kennes.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδα «Le Soir», ωστόσο, εκκρεμεί η επικύρωση της διαδικασίας και η εφαρμογή της από τα ιταλικά δικαστήρια.

Οι δύο γυναίκες δεν θα χρειαστεί να μεταφερθούν από την Ιταλία στο Βέλγιο, σε ένα αίτημα που δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στη λεγόμενη «συμφωνία μετανοίας» που υπέγραψε ο Ιταλός, αλλά την οποία αποδέχθηκε η βελγική Δικαιοσύνη.

Σύζυγος και κόρη φαίνεται να βοήθησαν εν γνώσει τους τον Παντσέρι

Οι δύο γυναίκες θεωρούνται ύποπτες ότι βοήθησαν εν γνώσει τους τον Παντσέρι -ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου Qatargate που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- να φέρουν από το Ραμπάτ στην Ιταλία τιμαλφή που είχαν δοθεί ως δώρα από Μαροκινούς αξιωματούχους.

Ο Παντσέρι θεωρείται ότι ήταν ο δούρειος ίππος του Μαρόκου, του Κατάρ και της Μαυριτανίας στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του και τα χρήματα που του εμπιστεύθηκαν για να επηρεάσει ψηφίσματα. Φυλακίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, υπέγραψε συμφωνία με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, με την οποία του χορηγείται το εξής σωφρονιστικό καθεστώς: σε αντάλλαγμα για την πλήρη και ειλικρινή συνεργασία του για τη συνέχιση της έρευνας, οι Βέλγοι εισαγγελείς δέχτηκαν να περιορίσουν την ποινή του σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τα τέσσερα εκ των οποίων με αναστολή.

Πιθανό να κληθούν για ακρόαση στο Βέλγιο η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι

Στο περιθώριο αυτής της συμφωνίας, ο δικηγόρος του Παντσέρι ζήτησε να μην παραδοθούν στις βελγικές αρχές η σύζυγος και η κόρη του πελάτη του, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία. Συνεπώς, θα είναι ελεύθερες, αν κληθούν να πάνε στο Βέλγιο για πιθανές ακροάσεις.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής και επικεφαλής ανακριτής της έρευνας για το Qatargate, Michel Claise, καθώς και Βέλγοι ερευνητές αναχώρησαν για την Ιταλία την Τρίτη, προκειμένου να συναντήσουν ομολόγους τους για το εκεί κομμάτι της έρευνας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.