Η Γερμανία θέτει όρους στις ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσει να στείλει Leopard στην Ουκρανία.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, εάν λάβουν έγκριση από το Βερολίνο, αν και καμία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα. Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης Challenger 2, που είναι  παλαιότερα των Leopard.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει διάκριση μεταξύ των άμεσων εξαγωγών (γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης) και των εξαγωγών από τρίτες χώρες», δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Η εξαγωγή σημαντικού αριθμού σύγχρονων, δυτικής κατασκευής αρμάτων μάχης -κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιστέκονται εδώ και καιρό- θα σηματοδοτούσε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο. Το Βερολίνο ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος Κόσμος Έξαλλος ο Βούτσιτς με την ΕΕ – «Αναιδείς και αδίστακτοι» ευρωβουλευτές «Αλήθεια, υπάρχουν χειρότεροι αποσχιστές, δηλαδή υποστηρικτές των αποσχιστικών πολιτικών από αυτούς; Υπάρχουν μεγαλύτεροι υποστηρικτές αποσχιστικών τάσεων από αυτές τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνώρισαν το Κόσοβο;», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Νταβός. 18/01/2023 23:59 Κόσμος Μπλίνκεν για F-16 στην Τουρκία: «Δουλεύουμε πάνω στις διαφορές μας» Η συνάντηση είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν. 18/01/2023 23:54 Κόσμος «Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν απαγορεύουν την πώληση F-16 στην Τουρκία» Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας. 18/01/2023 23:36 Κόσμος Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά να επιστρέψει στο Facebook Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζητώντας του “μια συνάντηση για να συζητήσει την ταχεία επιστροφή” του Ντόναλντ Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 18/01/2023 23:23 Κόσμος Η άνοια «έσωσε» τον πορνοστάρ Ρον Τζέρεμι από τη δίκη για βιασμούς Τον Ιούνιο του 2020, του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό τριών γυναικών και για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας τέταρτης στις ΗΠΑ. 18/01/2023 23:21 Οικονομικές Ειδήσεις H διεθνής οικονομική ελίτ μαθαίνει να ζει χωρίς την Ρωσία; Στο παρασκήνιο, παγκόσμιοι διευθύνοντες σύμβουλοι και ηγέτες στο Νταβός αναρωτιούνται για πόσο καιρό η Δύση μπορεί να αγνοεί τη Μόσχα και να βρίσκει νέες αγορές για ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα. 18/01/2023 22:59 Κόσμος Πώς η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσωσε κρυφά την Ουκρανία Η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα ζωτικής σημασίας σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες 18/01/2023 22:01 Κόσμος Όλο και πιο «βαθιά» στον πόλεμο οι ΗΠΑ – Αρχίζουν εκπαίδευση Ουκρανών για μάχες μεγάλης κλίμακας «Θέλουμε οι Ουκρανοί να έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν με επιτυχία τη χώρα τους», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ. 18/01/2023 22:00 Κόσμος Ο Πούτιν χάνει τον αδερφικό σύμμαχο του Υπό δοκιμασία φαίνεται να είναι οι δεσμοί της Ρωσίας και της Σερβίας ιδιαίτερα μετά την αποστολή στρατού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 18/01/2023 22:00 MEGA Κόσμος Ατύχημα που σοκάρει με παιδί να εγκλωβίζεται σε κυλιόμενη σκάλα Σοκάρουν οι εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας 18/01/2023 21:46

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία ήταν «στρατηγικά διαπλεκόμενη» με φίλους και εταίρους όταν επρόκειτο να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων και με άρματα μάχης.

Βασικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας από 50 χώρες, γνωστοί ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, σχεδιάζουν να συναντηθούν στην αεροπορική βάση Ramstein των ΗΠΑ στη Γερμανία την Παρασκευή για να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ουκρανία: Όρους στις ΗΠΑ θέτει η Γερμανία για να στείλει Leopard

Διπλωμάτες από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι το θέμα της αποστολής των Leopards -συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Γερμανίας για εξαγωγές από τρίτες χώρες στην Ουκρανία- θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης.

Η κυβέρνηση του κ. Σολτς δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο αίτημα, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι, αλλά όταν λάβει, δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί γρήγορα. Η διυπηρεσιακή διαδικασία έγκρισης θα μπορούσε να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα έδινε σήμα στη συνάντηση της Παρασκευής ότι θα επέτρεπε στους συμμάχους να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ωστόσο, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι απίθανο να λάβει απόφαση την Παρασκευή και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γερμανικών αρμάτων μάχης: Το Leopard 1, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960, και το πολύ βελτιωμένο μοντέλο Leopard 2. Η ίδια η Γερμανία διαθέτει μόνο περίπου 15 άρματα μάχης Leopard 2 που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση του κ. Σολτς είναι διχασμένη στο θέμα: οι εταίροι του στον συνασπισμό, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ενώ πολλοί από τους αριστερόστροφους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- είναι εδώ και καιρό διστακτικοί, ιδίως όσο οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Abrams.

Τον Απρίλιο, ο κ. Σολτς πρότεινε ότι η αποστολή οποιωνδήποτε δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι ανησυχίες του έχουν έκτοτε υποχωρήσει, είπαν δύο βοηθοί, επίσης επειδή μια ευρεία, παγκόσμια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, καταδίκασε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο κ. Σολτς παραμένει επιφυλακτικός. Ερωτηθείς την Τετάρτη γιατί διστάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο την Τετάρτη, ο κ. Σολτς δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι ανησυχεί μήπως η σύγκρουση στην Ουκρανία μετατραπεί σε παγκόσμια πυρκαγιά.

«Οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας στον θαρραλέο αγώνα τους, αλλά είναι επίσης σαφές ότι θέλουμε να αποφύγουμε να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Scholz.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.