Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναλαμβάνει τα «ηνία» του κομβικού υπουργείου σε μια γεωπολιτικά κρίσιμη συγκυρία

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του 62χρονου σοσιαλδημοκράτη Μπόρις Πιστόριους -εδώ και δέκα χρόνια υπουργού Εσωτερικών της Κάτω Σαξωνίας και από αύριο επίσημα νέου υπουργού Άμυνας της Γερμανίας– λέγεται ότι είναι ο ρεαλισμός. Ένα δεύτερο είναι η… ολύμπια ψυχραιμία, συνδυασμένη με το χιούμορ.

Ένα γνωστό ανέκδοτο γι’ αυτόν είναι ότι άφησε έναν δημοσιογράφο στους διαδρόμους του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Γερμανίας να νομίζει για ώρα ότι μιλούσε με τον χριστιανοδημοκράτη τότε πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, προτού του αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητά του, ακριβώς την ώρα που είναι αρχίσει να «γράφει» η κάμερα για επίσημες δηλώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να βασιστεί εφεξής κυρίως στο πρώτο χαρακτηριστικό του -για την ακρίβεια σε έναν κυνικό πολιτικό ρεαλισμό- καθώς αναλαμβάνει το νέο πόστο του, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και στον απόηχο μιας θυελλώδους θητείας της παραιτηθείσας προκατόχου του, Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Ο Μπόρις Πιστόριους αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας έπειτα από τις θητείες τριών γυναικών στο πόστο: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (μετέπειτα προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών για περίπου μια διετία) και της άρτι παραιτηθείσας Κριστίνε Λάμπρεχτ, για την οποία επίσης λέγεται ότι θα είχε ταιριάξει καλύτερα στο ΥΠΕΣ.

Η έλευσή του στο υπουργικό συμβούλιο γέρνει τώρα την «πλάστιγγα» προς τους άνδρες, παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο Σολτς κατά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Η επιλογή του Μπόρις Πιστόριους για το υπουργείο Άμυνας αποτέλεσε για τους περισσότερους μια μεγάλη έκπληξη.

Από αυτή κιόλας την Παρασκευή ο Μπόρις Πιστόριους θα πάρει το… συμμαχικό «βάπτισμα του πυρός», μόλις μια ημέρα μετά την επίσημη ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Οι επικριτές της, ουκ ολίγοι, την κατηγόρησαν μεταξύ άλλων για έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, αργή έναρξη των προμηθειών για την Bundeswehr (τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) και μια σειρά από αμήχανες δημόσιες εμφανίσεις, που έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την ήδη στριμωγμένη θέση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς.

Οι Πράσινοι, που πίεζαν εξ αρχής προς αυτή την κατεύθυνση, δεν κρύβουν και γι’ αυτό το θέμα τη δυσαρέσκειά τους -ίσως τώρα περισσότερο προς άμβλυνση της αποξένωσης μέρους της εκλογικής βάσης τους, λόγω της συνολικότερης πολιτικής μεταστροφής του κόμματος: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την ενεργειακή κρίση, με τελευταίο δείγμα τα όσα συνέβησαν για χάρη του λιγνίτη στο μικρό χωριό Λίτσερατ.

Θεωρείτο πιο πιθανός και ταιριαστός διάδοχος της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, σε περίπτωση που η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός αποφασίσει να κατέβει υποψήφια του SPD στις φετινές τοπικές εκλογές στην Έσση.

Τότε έχει προγραμματιστεί σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη δυτική Γερμανία.

Το γενικό πρόσταγμα (και) σε αυτό το φορμάτ έχουν οι ΗΠΑ. Στο επίκεντρο θα είναι η αποστολή μεγαλύτερης και πιο ενισχυμένης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) κάθε άλλο παρά δείχνουν να «καίγονται» για το θέμα της ίσης εκπροσώπησης.

Στον διορισμό του φαίνεται ότι μέτρησαν τελικά διάφοροι παράγοντες.

«Θέλω να κάνω την Bundeswehr ισχυρή», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για τη διαδοχή της Λάμπρεχτ.

Για άλλη μια φορά, θα ασκηθούν πιέσεις στο Βερολίνο. Αν και οι τελικές αποφάσεις έγκεινται στην καγκελαρία -εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και από τους πάλαι ποτέ φιλειρηνιστές Πρασίνους- ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θα πρέπει να διαχειριστεί, επικοινωνιακά και μη, το θέμα.

Αντίθετα, δείχνουν μάλλον ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο Πιστόριους δεν ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος του καγκελάριου Σολτς.

Ένας είναι οι πολυάριθμες εγκαταστάσεις της Bundeswehr στην Κάτω Σαξονία και οι στενές σχέσεις που ο Πιστόριους έχει καλλιεργήσει με το στράτευμα, αν και δεν ήταν ο τομέας αρμοδιότητάς του στο κρατίδιο.

Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις «πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση, η οποία προκλήθηκε από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», υπογράμμισε, πετώντας και το βαρύγδουπο περί «εποχών που η Γερμανία εμπλέκεται έμμεσα σε πόλεμο».

Προς επίρρωση δε των λεπτών ισορροπιών, ακολουθεί την Κυριακή κοινή υπουργική σύνοδος Γαλλίας-Γερμανίας για θέματα ασφαλείας.

Ο τελευταίος εν τω μεταξύ θα ήθελε σε αυτή τη φάση να αποφύγει τις «καραμπόλες» ενός μίνι ανασχηματισμού, εν αναμονή και των αποφάσεων της υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, για την Έσση.

Τον περασμένο Νοέμβριο συμμετείχε στη γερμανική αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, η οποία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας «κράτους τρομοκράτη».

«Το ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τον καγκελάριο και την ηγεσία του κόμματος», σχολίασε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Προβάλλεται επίσης το γεγονός ότι απαγόρευσε άμεσα ως υπουργός Εσωτερικών στην Κάτω Σαξονία το σύμβολο «Ζ» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πολεμικής προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Ήταν ένα μιλιταριστικό νεύμα του νέου υπουργού Άμυνας προς τους εταίρους -εντός κι εκτός των γερμανικών συνόρων- απουσία περιόδου χάριτος για τον ίδιο και εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων προς το Βερολίνο να στείλει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.

Πίσω στο Βερολίνο, εν τω μεταξύ, οι εκκρεμότητες στο υπουργείο Άμυνας έχουν στοιβαχτεί.

Η κίνηση θεωρήθηκε λίγο-πολύ προσπάθεια διαγραφής της φιλορωσικής στάσης που είχε τηρήσει στο παρελθόν ο ίδιος, όπως άλλωστε και το SPD.

Εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός της Bundeswehr, για τον οποίο έχει εγκριθεί ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί συμβάσεις μόνο για το ένα δέκατο του ποσού, εν μέσω ελλείψεων σε οπλικά συστήματα και σε πυρομαχικά.

Όμως «έπρεπε να λάβουμε μια απόφαση για ένα συγκεκριμένο θέμα προσωπικού», προσέθεσε, επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

«Ο Μπόρις Πιστόριους είναι το κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά», τόνισε. «Και αυτή είναι η απόφασή μας».

Λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πιστόριους είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Υπάρχει επίσης το ακανθώδες ζήτημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο χειρισμός επικίνδυνης και εύθραυστης αποστολής στο Μάλι, όπου η γερμανική αποχώρηση έχει αποφασιστεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι τον Μάιο του 2024.

Απομένει, βέβαια, να φανεί το πώς θα υλοποιηθεί…

Σε αυτό το φόντο και εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριβών, όλοι οι εταίροι του τρικομματικού συνασπισμού στο Βερολίνο έσπευσαν να δηλώσουν πίστη στις ικανότητες του Πιστόριους στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Στο δε Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας ανήκε στην ομάδα γερμανο-ρωσικής φιλίας.

Κατά τα λοιπά, ως υπουργός Εσωτερικής της Κάτω Σαξονίας διακρίθηκε -μεταξύ άλλων- ως άνθρωπος του νόμου και της τάξης.

Ενός πολιτικά φιλόδοξου δικηγόρου, που είχε διεκδικήσει ατυχώς την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) το 2019 και είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Δεν έλειψαν ωστόσο και τα σκάνδαλα κατά τη δεκαετή θητεία του, τα οποία ο ίδιος προσπάθησε να τα υποβαθμίσει ως μεμονωμένα περιστατικά.

Μεταξύ αυτών ήταν η κλοπή απόρρητων εγγράφων από το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού.

Η εξαφάνιση ενός υποπολυβόλου HK MP5 και δύο γεμιστήρων από το οπλοστάσιο της αστυνομίας.

Τα πλείστα όσα λάθη του τοπικού γραφείου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, με παρακολουθήσεις αθώων πολιτών και την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πληροφοριοδότη.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.