Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τη μεγάλη επιδημία κοροναϊού στην Κίνα, γιατροί της χώρας αποκαλύπτουν ότι τους ζητείται να αποφεύγουν να αναγράφουν την Covid-19 ως αιτία θανάτου.

Έξι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία της Κίνας δήλωσαν στο Reuters πως είτε έχουν λάβει προφορικές οδηγίες για τα πιστοποιητικά θανάτου είτε γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία τους εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές.

Γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου στο Πεκίνο ανέφερε ότι είδε ένα σημείωμα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί πρέπει να «προσπαθούν να μην» αναγράφουν στα πιστοποιητικά θανάτου τη φράση «αναπνευστιή ανεπάρκεια λόγω Covid-19».

Ως κύρια αιτία θανάτου θα πρέπει να αναγράφονται τυχόν υποκείμενα νοσήματα του θανόντος, γράφει το σημείωμα που παραδόθηκε στο Reuters.

Αν πάλι οι γιατροί πιστεύουν ότι αποκλειστική αιτία θανάτου ήταν η πνευμονία λόγω Covid-19 θα πρέπει να το αναφέρουν στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα κανονίσουν δύο επίπεδα «γνωμοδότησης ειδικών» πριν αποφασιστεί ότι πρόκειται για θάνατο λόγω κοροναϊού.

Συγγενείς ασθενών που πέθαναν ενώ έπασχαν από Covid-19 επιβεβαιώνουν ότι η ασθένεια δεν εμφανιζόταν στα πιστοποιητικά θανάτου.

Άλλοι ασθενείς καταγγέλλουν ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού παρόλο που προσήλθαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά συμπτώματα.

«Έχουμε σταματήσει να αποδίδουμε θανάτους στην Covid από τότε που ξανάνοιξε η χώρα τον Δεκέμβριο» δήλωσε γιατρός σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Σαγκάης. «Δεν έχει πλέον νόημα επειδή σχεδόν όλοι είναι θετικοί».

Ασθενής σε ράντσο σε νοσοκομείο της Σαγκάης την Τρίτη 17 Ιανουαρίου (Reuters)

Η απροθυμία της Κίνας να δώσει δεδομένα για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανεξάρτητους ειδικούς.

Το Σάββατο, κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περίπου 60.000 άτομα με Covid-19 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία από τον Δεκέμβριο, όταν εγκαταλείφθηκε η σκληρή πολιτική «μηδενικής Covid».

Το νούμερο είναι μεν δεκαπλάσιο σε σχέση με προηγούμενες επίσημες αναφορές, θεωρείται όμως ότι υποεκτιμά την κατάσταση, με ορισμένα μοντέλα να προβλέπουν πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους το 2023.

Εξάλλου, από τους 60.000 θανάτους που ανέφερε η Κίνα το Σάββατο, το 90% αποδίδεται στην Covid-19 σε συνδυασμό με άλλα αίτθα,

Οι γιατροί που μίλησαν στο Reuters προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα.

Τρεις άλλοι γιατροί δήλωσαν πάντως άγνοια για την πολιτική μη αναφοράς θανάτων. Ένας από αυτούς, εργαζόμενος σε μονάδα επειγόντων περιστατικών στην επαρχία Σαντόνγκ, δήλωσε πως το νοσοκομείο του εκδίδει πιστοποιητικά για την πραγματική αιτία θανάτου, αν και το πώς «κατηγοριοποιούνται» οι θάνατοι εναπόκειται στα νοσοκομεία ή τοπικές αρχές.

«Οι περισσότερες χώρες διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι από Covid προκαλούνται άμεσα από τη λοίμωξη, αντί από έναν συνδυασμό ανάμεσα στην Covid και άλλες ασθένειες» σχολίασε ο Μάικλ Μπέκερ, ειδικός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

«Στην Κίνα, αντίθετα, οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κυρίως [90%) ένας συνδυασμός της Covid και άλλων λοιμώξεων, κάτι που υποδεικνύει ότι οι θάνατοι από Covid υποκαταμετρώνται στην Κίνα».

Την Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα να μετρά την λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, η οποία θα έδινε πληρέστερη εικόνα για το κύμα Covid.

Πρόσφατα Άρθρα B Science Υγεία Αυτή είναι η συμβουλή των ειδικών για όσους εργάζονται καθιστοί Σημαντική βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών πετυχαίνει λίγο περπάτημα, ομοιόμορφα μοιρασμένο στη διάρκεια της ημέρας και στη δουλειά, ιδίως όταν είναι καθιστική 17/01/2023 13:24 Τεχνολογία ChatGPT: Η διάσημη τεχνητή νοημοσύνη τώρα διαθέσιμη για μπίζνες Η εξέλιξη αναμένεται να φέρει μία πληθώρα νέων χρήσεων για το chat bot που εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ. 17/01/2023 12:56 SARS-CoV-2 Η Covid ήρθε για να μείνει – Κάθε πότε όμως θα εμβολιαζόμαστε; Ιδανική η λήψη ενισχυτικού εμβολίου κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο ενάντια στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα μελέτη που αποτυπώνει τον κίνδυνο μόλυνσης ανάλογα με το χρονικό πλαίσιο του ενισχυτικού εμβολιασμού 17/01/2023 12:33 Περιβάλλον Μελέτη σοκ – Γιατί θεωρείται επικίνδυνη στις ΗΠΑ η κατανάλωση ψαριών του γλυκού νερού Η διαπίστωση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική εξαιτίας του αντίκτυπου που υφίστανται οι μη προνομιούχες κοινότητες που καταναλώνουν ψάρι ως πηγή πρωτεΐνης ή για κοινωνικοπολιτισμικούς λόγους», είπε επιστήμονας. 17/01/2023 10:28 B Science Ανησυχητικά στοιχεία: Ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου της εγκύου σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης Η ανάλυση έδειξε ότι οι έγκυες που μολύνονται από τον κοροναϊό, έχουν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσες δεν έχουν λοίμωξη Covid-19 17/01/2023 09:19 SARS-CoV-2 Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 4η δόση εμβολίου – Τι ανησυχεί την Παπαευαγγέλου Τι ανησυχεί την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου. 17/01/2023 07:51 SARS-CoV-2 Μπορεί αντικαταθλιπτικό χάπι να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης ασθενών με κοροναϊό; Η μελέτη, συγκρίνει την αποτελεσματικότητα της φλουβοξαμίνης έναντι εικονικού φαρμάκου ως προς το χρόνο ανάρρωσης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια νόσο Covid-19 17/01/2023 07:28 SARS-CoV-2 Συστάσεις για εμβολιασμούς και χρήση μάσκας Οι επιστήμονες προειδοποιούν υπό τον φόβο έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της υποπαραλλαγής «Κράκεν» – Αναμένεται να παρατείνει την πίεση στο ΕΣΥ 17/01/2023 06:00 SARS-CoV-2 Kraken, basilisk και gryphon: Γιατί οι μεταλλάξεις παίρνουν τα ονόματα μυθικών τεράτων Η νέα μετάλλαξη Kraken τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όμως πως επανήλθαν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ξανά στο προσκήνιο. 16/01/2023 22:34 Video Τεχνολογία Αλεξικέραυνο που πυροβολεί με λέιζερ διώχνει μακριά τους κεραυνούς Στη διάρκεια έξι ωρών λειτουργίας, εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς, το λέιζερ απέτρεψε τέσσερις κεραυνούς από την πορεία τους 16/01/2023 21:05

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Σαγκάης, μια γιατρός δήλωσε ότι οι θάνατοι στο τρέχον πανδημικό κύμα είναι τρεις με τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς αυτή την εποχή του έτους. Οι περισσότεροι έπασχαν και από άλλα νοσήματα, όμως ο κοροναϊός επιδείνωσε την κατάστασή τους, είπε.

«Στο πιστοποιητικό θανάτου συμπληρώνουμε μια κύρια αιτία θανάτου και δύο με τρεις δευτερεύουσες,, οπότε βασικά αφήνουμε έξω την Covid» ανέφερε η γιατρός.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του νοσοκομείου, οι οποίες προέρχονται από την κυβέρνηση».

«Είμαι πολύ ασήμαντη για να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.