Καθησυχαστική σχετικά με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εμφανίζεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν την ανησυχεί το εμβόλιο αλλά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την 4η δόση, και δη από τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι ακριβώς το ίδιο εμβόλιο, τα ίδια milligram, ίδια μεθοδολογία παρασκευής του RNA και του εμβολίου. Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να είναι όλο το RNA από ένα στέλεχος, είναι μισό RNA από το παλιό στέλεχος και μισό από το καινούργιο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε ότι συμβαίνει κάτι καινούργιο σ΄ αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα μας δημιουργούσε ανησυχία», τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστοποίησαν ότι έχει εντοπιστεί ένα προκαταρκτικό «σήμα ασφαλείας» για το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, κατά της Covid και ερευνούν κατά πόσο δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα 65 ετών και άνω.

Προηγήθηκε ανάλυση στοιχείων από περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν την ενισχυτική δόση, οι 130 εκ των οποίων υπέστησαν όντως εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο κανένας από τους 130 ανθρώπους δεν κατέληξε σε θάνατο.

Η κ. Παπαευαγγέλου είναι κατηγορηματική: «Είναι πιθανότατα, μια σύμπτωση. Κανένα άλλο σύστημα επιτήρησης, όπως είναι τα μεγαλύτερα συστήματα της Αμερικής, δεν έχει βρει κάτι. Ούτε το σύστημα επιτήρησης της ίδιας της Pfizer, ούτε το νοσοκομείο των Βετεράνων, στο οποίο βρίσκονται μεγάλοι άνθρωποι. Αλλά ούτε και για το Moderna που είναι εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας έχει παρατηρηθεί κάτι. Άρα είναι ένα θέμα στατιστικής σύμπτωσης, και συνεπώς περιμένουμε να δούμε στο τέλος του μήνα, στις 26 Ιανουαρίου που θα συνεδριάσουν ξανά και θα γίνει μια πραγματική ανάλυση των δεδομένων, να δούμε τι νέα αποτελέσματα θα υπάρξουν».

Σύμφωνα με την ίδια οι επισημάνσεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών είναι η καλύτερη απόδειξη, πώς το σύστημα “προειδοποίησης” για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων “δουλεύει”.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τα εμβόλια του κορονοϊού. Και παλιότερα είχαν βγει ιστορίες τέτοιες και λέγαμε για αυξημένη συχνότητα εμφράγματος ή θρομβώσεων, και δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα τελικά. Και όλα αυτά, ακριβώς μας δείχνουν πόσο όλα τα «ψειρίζουμε», για να το πω λαϊκά. Πραγματικά δεν κρύβεται τίποτα. Και τελικά το προτιμάμε έτσι.

»»Ό,τι καινούργιο προκύπτει, πρώτα βγαίνουμε και το λέμε στον κόσμο και μετά το κοιτάμε βαθύτερα. Κι αυτό θα πρέπει να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι καλύτερο να το λέμε έγκαιρα, παρά εκ των υστέρων».

Και μπορεί τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο να μην έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, τους ανησυχούν όμως όπως λένε, τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Πάρα πολύ με ανησυχούν αυτά τα ποσοστά. Είναι σχετικά χαμηλά και είναι μεγάλο λάθος», σχολίαζει η Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει:

«Ίσως φταίμε κι εμείς, γιατί στην επικοινωνία μας με τον κόσμο, ίσως δεν το έχουμε τονίσει αρκετά. Όλοι χαλαρώσαμε. Αλλά εμείς που είμαστε κάτω των 65 καλά κάνουμε και χαλαρώνουμε. Οι άνω των 65 όμως οφείλουν να μην χαλαρώσουν και να κάνουν το εμβόλιο».

Όσον αφορά την προστασία που μπορεί να πετύχει κάποιος με την δεύτερη αναμνηστική δόση, δεν είναι καταγεγραμμένη αλλά υπάρχει, τονίζει η Καθηγήτρια.

«Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία επαρκή για την κάλυψη της Kraken από τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σίγουρα, όμως, τους πρώτους έναν με δυο μήνες που κάνεις το επικαιροποιημένο, έχεις πολύ ενεργοποιημένη την κυτταρική σου ανοσία, οπότε και την παραλλαγή να έχεις, θα πιάσει το εμβόλιο. Αλλά σε ποιο βαθμό θα πιάσει τώρα το εμβόλιο και σε ποιο βαθμό θα πιάσει τρεις μήνες μετά και πόσο θα βοηθήσει ένα καινούργιο booster, δεν το ξέρουμε. Αυτά είναι υπό μελέτη και αν δεν έχουμε αποτελέσματα, δεν μπορούμε να λέμε πράγματα», σημειώνει.

«Σίγουρα αυτός που κάνει τώρα τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχει πολύ καλύτερη προστασία απ’ ότι έχει κάποιος άλλος συνομήλικός του ο οποίος  έκανε, όπως είχαμε πει τότε, τον Οκτώβριο, τη δεύτερη αναμνηστική»,επισημαίνει η καθηγήτρια.

Πρόσφατα Άρθρα B Science SARS-CoV-2 Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 4η δόση εμβολίου – Τι ανησυχεί την Παπαευαγγέλου Τι ανησυχεί την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου. 17/01/2023 07:51 SARS-CoV-2 Μπορεί αντικαταθλιπτικό χάπι να μειώσει το χρόνο ανάρρωσης ασθενών με κοροναϊό; Η μελέτη, συγκρίνει την αποτελεσματικότητα της φλουβοξαμίνης έναντι εικονικού φαρμάκου ως προς το χρόνο ανάρρωσης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια νόσο Covid-19 17/01/2023 07:28 SARS-CoV-2 Συστάσεις για εμβολιασμούς και χρήση μάσκας Οι επιστήμονες προειδοποιούν υπό τον φόβο έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της υποπαραλλαγής «Κράκεν» – Αναμένεται να παρατείνει την πίεση στο ΕΣΥ 17/01/2023 06:00 SARS-CoV-2 Kraken, basilisk και gryphon: Γιατί οι μεταλλάξεις παίρνουν τα ονόματα μυθικών τεράτων Η νέα μετάλλαξη Kraken τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όμως πως επανήλθαν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ξανά στο προσκήνιο. 16/01/2023 22:34 Video Τεχνολογία Δημιουργήθηκε το πρώτο λέιζερ «αλεξικέραυνο» που διώχνει μακριά τους κεραυνούς Στη διάρκεια έξι ωρών λειτουργίας, εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς, το λέιζερ απέτρεψε τέσσερις κεραυνούς από την πορεία τους 16/01/2023 21:05 Ελλάδα «Επανάσταση» στα σχολεία: Ενημέρωση γονιών με… SMS Σχολεία: Δημιουργείται ηλεκτρονικό σύστημα από το υπουργείο Παιδείας 16/01/2023 19:31 B Science Βρέθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» κατά του Αλτσχάιμερ; Μια θεραπεία αντισωμάτων που φέρνει αποτέλεσμα, εφόσον χορηγηθεί στα αρχικά στάδια, κάνει πολλούς ερευνητές να μιλούν για την έλευση μιας νέας εποχής στην καταπολέμηση της νόσου. Είναι όμως έτσι; 16/01/2023 08:00 Περιβάλλον Ένας «Ιανός» της κλιματικής κρίσης και μια εικόνα από το μέλλον Οι φονικές πλημμύρες, η παρατεταμένη ξηρασία και οι καταστροφικές συνέπειες της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής 16/01/2023 05:48 BScience Συνεντεύξεις «Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι για το φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ» Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen, Στέλιος Παπαδόπουλος, μιλάει στα «ΝΕΑ» για την κυκλοφορία του ελπιδοφόρου φαρμάκου lecanemab στις ΗΠΑ, ενώ τονίζει πως «πρέπει να έχουμε υπομονή» καθώς η έρευνα στο νευραλγικό αυτό πεδίο συνεχίζεται 16/01/2023 05:46 MEGA Μέλλον Αυτό είναι το πρώτο 3D εκτυπωμένο διώροφο σπίτι Η κατασκευή του σπιτιού των τριών υπνοδωματίων με ξύλινο σκελετό βρίσκεται σχεδόν στα μισά και πωλείται σε μια οικογένεια, στο Τέξας των ΗΠΑ. 15/01/2023 23:31

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.