Ορόσημο για την επιστροφή των αγοραστών στα νεόδμητα διαμερίσματα αναμένεται να αποτελέσει το 2023 σύμφωνα με εκπροσώπους του real estate. Αιτία η αύξηση των νέων αλλά και των υπό κατασκευή οικοδομών, καθώς και η αντίληψη που έχει αρχίσει να εδραιώνεται περί… φούσκας των μεταχειρισμένων, κυρίως των ανακαινισμένων, διαμερισμάτων που τείνουν να πωλούνται το τελευταίο διάστημα σχεδόν στην τιμή των καινούργιων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι δυνατόν να πουλάς, για παράδειγμα, πλησίον της οδού Μαρτίου, ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα με 2.500 ευρώ το τμ και ένα νεόδμητο προς 2.800 ευρώ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνδράμει καταλυτικά το γεγονός πως η αντιπαροχή στη Θεσσαλονίκη κινείται με αυξητικούς ρυθμούς δημιουργώντας μια νέα περίοδο ανοικοδόμησης για την πόλη. Μπορεί τα οικοδομικά υλικά να έχουν εκτοξευτεί σημαντικά, ωστόσο οι εργολάβοι μοιάζουν να ισορροπούν μεταξύ του διλήμματος «υψηλότερο κόστος κατασκευής ή μια επένδυση που θα αποφέρει κέρδη;». Η πλειονότητα των κατασκευαστών συγκλίνει στην υλοποίηση των επενδύσεων, δεδομένου μάλιστα πως δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που επιστρέφουν στις παλιές καλές… συνήθειες, εκείνες που αγόραζαν το διαμέρισμα της αρεσκείας τους από τα θεμέλια.

Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις ενδιαφερόμενων αγοραστών που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη διαθέτοντας από 200.000 έως 350.000 ευρώ όταν πρόκειται για νεόδμητο διαμέρισμα, ενώ πιο φειδωλοί εμφανίζονται αν πρόκειται για μεταχειρισμένο, βάζοντας ως… ταβάνι για την επένδυσή τους τα 200.000 ευρώ.

Επανήλθε δυναμικά η αντιπαροχή

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, ότι το τελευταίο διάστημα τα οικόπεδα για αντιπαροχή καταγράφουν αυξημένη ζήτηση κατά 20% έως 30% έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ το ποσοστό που δίνεται στον ιδιοκτήτη είναι από 38% έως 50% σε ελάχιστες περιπτώσεις. Σημειώνεται πως στα χρόνια της άνθισης της ανοικοδόμησης το ποσοστό σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και το 60%.

Η πλειονότητα των οικοπέδων εντοπίζεται σε Άνω Πόλη, Καλαμαριά, Άη – Γιάννη, Βούλγαρη, Χαριλάου, Εύοσμο, ενώ λιγοστά είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις ενδιαφερόμενοι αγοραστές που πέρυσι είχαν αποτιμήσει, για παράδειγμα, ένα οικόπεδο στα 600.000 ευρώ και δεν είχαν προχωρήσει στην αγορά του, φέτος επιστρέφουν με πρόταση αυξημένη έως και 20%, εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα ο κλάδος του real estate θα συνεχίσει να καταγράφει κινητικότητα, στοχεύοντας στην επαναφορά του στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.