Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε αριθμό μεταμοσχεύσεων στα 43 χρόνια λειτουργίας της πέτυχε το 2022 η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό θαύμα, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά την περσινή χρονιά το νοσοκομείο βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του αναισθησιολογικού του τμήματος. Με τις δραματικές ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα να προκαλούν σοβαρά προβλήματα, το πιο δραστήριο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας έμεινε με μόλις δύο αναισθησιολόγους, οι οποίοι έκοψαν τα ρεπό και τις άδειές τους, ενώ υπήρξε περίπτωση που κλήθηκε ειδικός να επιστρέψει ακόμα και από συνέδριο στο εξωτερικό, γιατί βρέθηκε συμβατό μόσχευμα για ασθενή. Ωστόσο, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των δοτών, έσωσαν την παρτίδα, με τον ετήσιο απολογισμό της κλινικής του ΑΠΘ να μετρά 75 μεταμοσχεύσεις, 30 ήπατος και 45 νεφρών.

Ο κ. Τσαλικάκης χαρακτήρισε άθλο αυτό που συνέβη στο Ιπποκράτειο, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο που είχε 17 αναισθησιολόγους το 2019 έμεινε το 2022 με μόλις 7, εκ των οποίων μόνο δύο είναι ειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις. «Η δεύτερη καλύτερη επίδοση στις μεταμοσχεύσεις έγινε γιατί δεν χάθηκαν δότες, ενώ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι αναισθησιολόγοι», τόνισε. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως είπε, χρειάστηκε να γίνονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, από το Θεαγένειο, τον Άγιο Παύλο, το Κιλκίς, αλλά και από νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, αλλά και να συνδράμουν με εφημερίες ιδιώτες γιατροί. Ειδικά για τις μεταμοσχεύσεις, μάλιστα, δύο φορές έδωσε χείρα βοηθείας μία αναισθησιολόγος από την Αθήνα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.