Στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τους τελικούς αποδέκτες των προϊόντων, κινήθηκε η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης τη φετινή εορταστική περίοδο.

Παρά την αρχική αισιοδοξία ότι τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς μέτρα για την πανδημία θα ήταν πολύ καλύτερη, η εγχώρια κατανάλωση οπωροκηπευτικών διέγραψε χαμηλές πτήσεις και την παρτίδα τελικά έσωσαν οι Βαλκάνιοι και οι εξαγωγές, που έφεραν στα ίσα τον τζίρο των καταστημάτων. Το γεγονός έχει προκαλέσει προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βασίζουν επ’ αόριστον την επιβίωσή τους στην αγορά των βαλκανικών χωρών με τις εξίσου εύθραυστες οικονομικές ισορροπίες που έχουν διαμορφώσει οι ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Το 80% των προϊόντων πουλήθηκε σε Βαλκάνιους

Το ανησυχητικό για τους εμπόρους είναι ότι η κατακρήμνιση της εγχώρια αγοράς έγινε παρότι οι τιμές δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε συγκριτικά με την περσινή χρονιά. «Οι δικές μας τιμές δεν ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι κι αυτό γιατί υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα που πουλάνε ομοειδή προϊόντα, φροντίζουμε να κρατάμε σε ισορροπία τις τιμές. Άλλωστε, αν εκτοξεύσουμε τις τιμές στα ύψη, δεν θα φύγουν τα προϊόντα και δεν θα μπορεί να αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτσογιάννη, αιτία της πτώσης είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και η στροφή των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ. «Πέρα από το αυξημένο κόστος διαβίωσης με τις αυξήσεις στην ενέργεια που έχουν επηρεάσει την ελληνική οικονομία και την εσωτερική κατανάλωση, τα προϊόντα έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής και μεταφορών, οπότε ο Έλληνας ζορίζεται. Επίσης, το καλάθι του νοικοκυριού είναι καλό, όμως αυτή τη στιγμή γίνεται ουσιαστικά διαφήμιση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Παρακινούν, δηλαδή, τους καταναλωτές να πάνε εκεί. Αυτό είναι λάθος για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τον μικρό επαγγελματία. Τι θα γίνει η μικρομεσαία επιχείρηση, το ζαχαροπλαστείο, το κρεοπωλείο, το μανάβικο της γειτονιάς. Πρέπει να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι που θα δώσουν φόρους, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν. Βιώνουμε μια πενταετία με αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό δεν μας αφήνει να αναπτυχθούμε, μας αφήνει πίσω. Πρέπει να έχουμε κάποια βοήθεια, για να δούμε φως στο τούνελ», κατέληξε.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.