Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τα τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει πράσινο φως για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες – συμμάχους προέβη το μεσημέρι της Τετάρτης η Γερμανία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο φάλαγγες με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές αλλά και τα πυρομαχικά.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχαν αυξηθεί οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να στείλει τανκς και να επιτρέψει σε άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Αρχικά, το Βερολίνο εμφανιζόταν επιφυλακτικό για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή για υποστήριξη της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», ανέφερε ο κ. Σολτς σε δήλωσή του, μιλώντας για συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.