Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δήμοι και έμποροι καλούνται φέτος να κάνουν μια πολύ λεπτή άσκηση ισορροπίας που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση: Πώς θα διατηρήσουν την χριστουγενιάτικη λάμψη και παράλληλα να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από τη Μαδρίτη έως τη Φρανκφούρτη, θα υπάρχουν λιγότερα και ενεργειακά φώτα με χαμηλή κατανάλωση, που θα σβήνουν νωρίτερα τη νύχτα, ενώ η θέρμανση στα καταστήματα θα μειωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν στα ύψη τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Ακόμη και στο Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, τα Χριστούγεννα φέτος, θα είναι ελαφρώς πιο σκοτεινά. Στην διάσημη λεωφόρο του Σανζ Ελυζέ, τα νέα ενεργειακής απόδοσης γιορτινά φώτα σε απόχρωση σαμπάνιας που θα φωτίζουν τα δέντρα θα σβήνουν πριν τα μεσάνυκτα, στις 11:45 και θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το ενεργειακό κόστος με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, προσπαθούν να εξισορροπήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες AP Photo

PHOTO 1 / 9 Photo 1/9 Χριστούγεννα στο Παρίσι Πηγή: AP Photo Photo 2/9 Χριστούγεννα στο Παρίσι Πηγή: AP Photo Photo 3/9 Χριστούγεννα στο Παρίσι Πηγή: AP Photo Photo 4/9 Χριστούγεννα στο Παρίσι Πηγή: AP Photo Photo 5/9 Χριστούγεννα στο Βερολίνο Πηγή: AP Photo Photo 6/9 Χριστούγεννα στο Βερολίνο Πηγή: AP Photo Photo 7/9 Χριστούγεννα στο Βερολίνο Πηγή: AP Photo Photo 8/9 Χριστούγεννα στη Φρανκφούρτη Πηγή: AP Photo Photo 9/9 Χριστούγεννα στη Φρανκφούρτη Πηγή: AP Photo

«Το να μην έχεις τίποτα θα ήταν καταθλιπτικό, αλλά το να κάνεις τα πάντα όπως πριν θα ήταν μη ρεαλιστικό», είπε για τη λαμπερή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος εμπόρων λιανικής Μάρκ Αντουάν Τζαμέτ.

«Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε λέγοντας ότι φέτος θα μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την πέρσι.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για να αποφευχθούν διακοπές ή ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Οι πόλεις έτσι μειώνουν την ένταση του φωτισμού ενώ εταιρείες μειώνουν τη θερμότητα.

Στη Γερμανία, οι αρχές της Φρανκφούρτης αποφάσισαν να μην περιορίσουν την ποσότητα των φώτων στις χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά να περιορίσει το μέγεθος του δέντρου της, ώστε να απαιτούνται λιγότερα φώτα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.