Φάρμακα για τα γαστρικά υγρά κάνουν τα πρόωρα βρέφη λιγότερο έξυπνα, ενώ τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για επιληψία και αυτισμό

Τα φάρμακα που καταστέλλουν την έκκριση των υγρών του στομάχου χρησιμοποιούνται στα μωρά κυρίως για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων των βρεφών, αλλά και προληπτικά.

Στα συμπεράσματα για τους κινδύνους, καταλήγουν ερευνητές από τα Τμήματα Επιδημιολογίας και Παιδιατρικής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest της Νότιας Καρολίνας, του τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Γκίλινγκς και του τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Chapel Hill της Νότιας Καρολίνας, του τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, του τμήματος Ανατομίας και Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, του τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Βοστώνης, του Ερευνητικού Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσχερειών Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές Ελίζαμπεθ Τζένσεν, Τζόι Γι και Γουέσλεϊ Τζάκσον, εξέτασαν 889 παιδιά που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα, σε κύηση μικρότερη των 7 μηνών, και στα οποία είχαν χορηγηθεί αναστολείς των γαστρικών υγρών πριν τη συμπλήρωση των δύο πρώτων χρόνων της ζωής τους. Τα παιδιά αυτά επανεξετάστηκαν στην ηλικία των 10 ετών και η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων για το στομάχι, συσχετίστηκε με μειωμένο IQ και μειωμένη λειτουργική μνήμη, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό και επιληψία. Δεν υπήρξε συσχέτιση των φαρμάκων με τη λειτουργία των αναστολών στον εγκέφαλο, τη διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής ή την υπερκινητικότητα, το άγχος ή την κατάθλιψη.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα κατασταλτικά γαστρικών οξέων συνταγογραφούνται ιδίως για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά και για πολλές άλλες ενδείξεις, καθώς επίσης και προληπτικά στα παιδιά, αν και πολυάριθμες δημοσιεύσεις έχουν αμφισβητήσει το όφελος της χρήσης τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν άλλες μελέτες που προειδοποιούν για συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των φαρμάκων αυτών και του κινδύνου ατοπίας, παχυσαρκίας, καταγμάτων οστών και λοιμώξεων στα παιδιά. Σε πρόωρα παιδιά μάλιστα, έχει αναφερθεί και αυξημένος κίνδυνος θανάτου από τα φάρμακα αυτά.

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της χρήσης κατασταλτικών οξέων σε βρέφη, η χρήση αυτών των φαρμάκων, όπως είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και οι ανταγωνιστές του υποδοχέα ισταμίνης 2, παραμένει διαδεδομένη τόσο στα τελειόμηνα, όσο και στα πρόωρα βρέφη.

Πρόσφατα Άρθρα B Science Πολιτική Γραμματεία To ΠΑΣΟΚ επενδύει στη μετοχή της Αυτοδιοίκησης για τις εθνικές εκλογές Μετά τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ξεκινήσει η μάχη της Αυτοδιοίκησης στη Χαριλάου Τρικούπη. 23/11/2022 21:37 Κόμματα Δημοσκόπηση Pulse: Με 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Υπερκομματική αγωνία για την ακρίβεια Αυτοδύναμη κυβέρνηση ζητούν οι περισσότεροι στη δημοσκόπηση της Pulse. 23/11/2022 21:23 Κόμματα Γεροβασίλη για πτωχευτικό: «Η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει τους πολίτες» Η Όλγα Γεροβασίλη σήμειωσε ότι «η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει στο έλεός τους τους πολίτες, με στόχο την φτωχοποίηση και τη βίαιη μεταβίβαση υπαρχόντων και περιουσιών». 23/11/2022 18:37 Κόμματα Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο λέει η Μαρία Σπυράκη Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την αρμόδια επίτροπο να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίου ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον των πολιτών 23/11/2022 18:00 Οικονομικές Ειδήσεις Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπει Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπει – μεταξύ άλλων – την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια. 23/11/2022 17:04 Κόμματα Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Με τις ύβρεις ούτε η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ούτε η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ πέφτει» Περιοδεία έχει ξεκινήσει από το πρωί ο κ. Τσίπρας στην Πέλλα, όπου συνομίλησε στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας με τους πολίτες. 23/11/2022 15:32 Πολιτική Γραμματεία Με όπλο τον… Πάτση, η νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Η όλη στρατηγική όπου ο Πάτσης και οι πλειστηριασμοί θα μπαίνουν στο ίδιο κάδρο θα ενταθεί το προσεχές διάστημα 23/11/2022 11:44 Κόμματα ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: «Ο πρωθυπουργός της φτώχειας προκαλεί την κοινωνία» Την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πάτρα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για την ακρίβεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών. 22/11/2022 23:51 Κόμματα Δημοσκόπηση ALCO: Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας – Η ακρίβεια κριτήριο για τους αναποφάσιστους Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 22/11/2022 20:31 Κόμματα Ηλιόπουλος: «Εκείνοι που έκαναν βουλευτή τον Πάτση, στοχοποιούν την Κολοβού» Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, «που λεηλατείται από την αισχροκέρδεια και τους πάσης φύσεως ‘Πάτσηδες’, θα δώσει πολύ σύντομα στην κάλπη την απάντηση στην κυβέρνηση των ‘κορακιών’ και στο κόμμα των πραγματικών μπαταχτσήδων». 22/11/2022 17:35

Σε σχέση με τα τελειόμηνα βρέφη, τα πρόωρα νεογνά αντιμετωπίζονται πιο συχνά με κατασταλτικά των γαστρικών οξέων, με σχεδόν το 30% να παίρνει ανταγωνιστές του υποδοχέα ισταμίνης 2 και το 20% να παίρνει αναστολείς αντλίας πρωτονίων κατά τη νοσηλεία τους στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών. Μάλιστα σε πολλά πρόωρα βρέφη, μπορεί να χορηγηθούν τα φάρμακα αυτά για πρώτη φορά, ακόμα και μετά την έξοδό τους από την ΜΕΘ.

Χαμηλότερο IQ, αυτισμός και επιληψία σε πρόωρα βρέφη λόγω φαρμάκων

Σε ποντίκια πειραματόζωα, η χορήγηση φαρμάκων κατασταλτικών των γαστρικών οξέων λόγω οξείας ασθένειας, διαπιστώθηκε ότι οδηγεί σε διαφορική έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται σε συμπεριφορικές και γνωστικές οδούς, με διαφορετική έκφραση των γονιδίων που αντιστοιχούν στη σχετιζόμενη αφθονία ορισμένων οικογενειών μικροβίων. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα αυτά σχετίζονται με αλλοιωμένο αποικισμό του μικροβιώματος και δυσβίωση.

Τα πρόωρα βρέφη, δεδομένου ότι το νευρικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς την ώρα της γέννησής τους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιβλαβείς επιδράσεις των φαρμάκων που καταστέλλει την έκκριση των γαστρικών οξέων.

Η τελευταία μελέτη συμπεριέλαβε βρέφη που γεννήθηκαν σε κύηση μικρότερη των 7 μηνών στο διάστημα μεταξύ 22 Μαρτίου 2002 και 31 Αυγούστου 2004 και η ανάλυση των δεδομένων έγινε μεταξύ  Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2022.

Από τα 1506 βρέφη, τα 284 πέθαναν πριν από το εξιτήριο και 22 πέθαναν πριν από την ηλικία των 24 μηνών. Επιπλέον 2 πέθαναν πριν την ηλικία των 10 ετών, αφήνοντας 1.198 (79,5%) παιδιά για επανεξέταση. Από αυτά, τα 889 (74%) επανεξετάστηκαν σε ηλικία 10 ετών, οπότε αξιολογήθηκε η σχέση της χρήσης φαρμάκων που καταστέλλουν την έκκριση γαστρικών οξέων στην πρώιμη ζωή τους, με τη γνωσιακή, νευροαναπτυξιακή και ψυχιατρική συμπτωματολογία.

Η χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν τα γαστρικά οξέα πριν από την ηλικία των 24 μηνών εντοπίστηκε από ιατρικά αρχεία και από ερωτηματολόγια στις μητέρες.

Από τα 889 παιδιά που αξιολογήθηκαν σε ηλικία 10 ετών, με μέση διάρκεια κύησης τις 26,1 εβδομάδες, τα 455 ή το 51,2% ήταν αγόρια. Από αυτά, στα 368 παιδιά (41,4% ) είχαν χορηγηθεί φάρμακα που καταστέλλουν τα γαστρικά οξέα μέχρι την ηλικία των 24 μηνών.

Κατά την αξιολόγηση των παιδιών, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σχέσης μεταξύ  της χρήσης κατασταλτικών οξέων και μειωμένης βαθμολογίας στην κλίμακα IQ στο 71% των παιδιών, στην ευφυΐα έκφρασης (λεκτικό σκορ IQ) κατά 66%, στη μη λεκτική ευφυΐα κατά 78%, στη λειτουργική μνήμη κατά 74%.

Επίσης διαπιστώθηκε τριπλάσιος κίνδυνος για αυτισμό και επιληψία σε ποσοστά που κυμαίνονταν από 115-295% για τον αυτισμό και από 131-335% για την επιληψία. Τα αποτελέσματα ήταν σταθερά σε πολλαπλές αναλύσεις ευαισθησίας. Η χρήση κατασταλτικών οξέων δεν συσχετίστηκε με τον έλεγχο αναστολών του εγκεφάλου, την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή υπερκινητικότητα, το άγχος ή την κατάθλιψη.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.