Πώς ο Γιώργος Νινιός, φαρμακοποιός από το Περιστέρι, βάζοντας φωτοβολταϊκά στην ταράτσα εξοικονόμησε ενέργεια για το σπίτι και την επιχείρησή του – Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν, το κόστος και οι διαδικασίες.

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν για τον 36χρονο φαρμακοποιό Γιώργο Νινιό, όπως και για πολλούς συμπολίτες του, το σημείο καμπής όσον αφορά το ζήτημα διαχείρισης του ετήσιου κόστους για ενέργεια. Στο φαρμακείο του, κάπου στη Δυτική Αττική, οι ανάγκες για ρεύμα και θέρμανση (από κλιματιστικό) δεν «τιθασεύονταν» με εξοικονόμηση.

Σήμερα, από την ταράτσα του διώροφου ιδιόκτητου οικήματος – φαρμακείο στο ισόγειο, σπίτι στον πρώτο – όπου έχει εγκαταστήσει πλέον πάνελ με φωτοβολταϊκά, περιγράφει στα «ΝΕΑ» πώς κατέληξε στη λύση της αυτοπαραγωγής ενέργειας, μια διαδικασία που για να ολοκληρωθεί πέρασαν έξι μήνες.

«Εβλεπα τα έξοδα για ενέργεια να ανεβαίνουν στις ειδήσεις αλλά την πραγματικότητα την ένιωσα όταν ήρθε ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο. Με την ίδια κατανάλωση, από εκεί που πλήρωνα για το φαρμακείο 500 ευρώ το τετράμηνο, πλήρωσα 2.000 ευρώ. Τότε κατάλαβα ότι για την επιχείρησή μου ήταν πια θέμα βιωσιμότητας» αναφέρει ο Γιώργος εξηγώντας ότι διάλεξε να συνδέσει το φωτοβολταϊκό με το ρολόι του φαρμακείου γιατί εκεί είχε τη μεγάλη κατανάλωση.

«Είμαστε ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, συν τις νυχτερινές εφημερίες. Στη δική μου επιχείρηση οι καταναλώσεις είναι ανελαστικές, δεν μπορώ να πω ότι θα κλείσω τη θέρμανση ή ότι θα έχω χαμηλότερη κατανάλωση στα ψυγεία που είναι φορτωμένα με φάρμακα. Αρα δεν γινόταν να κάνω οικονομία. Ηταν καθαρά θέμα επιβίωσης, γιατί σε ετήσια βάση θα έπρεπε να δίνω περίπου 6.000 ευρώ. Και με τον πόλεμο σε εξέλιξη καταλάβαινα ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο παροδικό. Ετσι ξεκίνησα την έρευνά μου. Με τη δεύτερη εταιρεία που επικοινώνησα, γνωρίζοντας το μέγεθος του συστήματος που χρειαζόμουν, προχώρησα σε συμφωνία» εξηγεί ο 36χρονος αναφέροντας ότι η σύμβαση που υπέγραψε τον Μάρτιο αφορούσε φωτοβολταϊκό 10 kWp, κόστους 13.000 ευρώ, το οποίο παράγει ετησίως 15.000 KWh, όσο δηλαδή κατανάλωνε ο ίδιος, με 5.000 KWh το τετράμηνο.

«Δέκα ημέρες μετά ήρθαν εδώ να δουν αν υπάρχει ο χώρος και αν είναι ελεύθερος από σκιάσεις. Μου είπαν την τιμή βάσει των υλικών που διαλέξαμε και στη συνέχεια τα ανέλαβε όλα η εταιρεία. Η διαδικασία ήξερα ότι θα πάρει από τέσσερις ως έξι μήνες. Τον Ιούλιο με ενημέρωσαν ότι ήταν όλα έτοιμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Η εγκατάσταση πήρε δύο ημέρες και διακόψαμε την ηλεκτροδότηση μόνο για δύο ώρες. Επειδή μεσολάβησε Αύγουστος, ο ΔΕΔΔΗΕ ήρθε σε μένα για τελικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, το σύστημα είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία» αναφέρει ο Γιώργος σημειώνοντας ότι με την υπογραφή της σύμβασης έδωσε προκαταβολή 30% και με την εγκατάσταση έκανε την εξόφληση.

«Τον Σεπτέμβριο του ’23 θα γίνει αντιπαραβολή του τι έχω παράξει και τι έχω τραβήξει από το δίκτυο. Εάν έχω τραβήξει παραπάνω, πληρώνω την πλεονάζουσα ισχύ. Αν έχω παράξει παραπάνω, έχω περιθώριο τρία χρόνια να αξιοποιήσω αυτή την ενέργεια. Καλό είναι ό,τι εγκαθιστάς να είναι αυτό που χρειάζεσαι σύμφωνα με τις καταναλώσεις σου για να μη χαρίζεις ενέργεια στη ΔΕΗ. Υπάρχει περίπτωση και να μην πληρώσω καθόλου για κιλοβατώρες, μόνο ένα 30% του δικτύου που έχω χρησιμοποιήσει τη νύχτα και, φυσικά, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Από όσο έχω υπολογίσει, το κόστος θα είναι σίγουρα πολύ λιγότερο από έναν εκκαθαριστικό, γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ».

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το συγκεκριμένο προϊόν έχει τεράστια ζήτηση. Γι’ αυτό και ο καταναλωτής, αφού πρώτα σταθμίσει σωστά τις ανάγκες του, θα πρέπει να εμπιστευθεί μια εταιρεία που να έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε η εγκατάσταση του όποιου συστήματος αυτοπαραγωγής να γίνει σωστά. Το τελευταίο εξάμηνο η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Θεωρώ πως η αυτοπαραγωγή είναι το βασικότερο όπλο των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Τζωρτζακάκης, operations manager ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέροντας ότι καθημερινά δέχεται δεκάδες κλήσεις τόσο από νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για την αυτοπαραγωγή όσο και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θέλουν να ελέγξουν τις δαπάνες τους.

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα video Διπλωματία Η Λίβυα ΥΠΕΞ που πήγε να εκβιάσει την αναγνώριση της κυβέρνησής της – Η επίσκεψη Δένδια και η αμφιλεγόμενη πολέμια του Καντάφι Το παρασκήνιο όσων συνέβησαν στην Τρίπολη της Λιβύης κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών 17/11/2022 23:18 Διπλωματία Επίθεση Τσαβούσογλου σε ΕΕ και ΗΠΑ: Ο τουρκικός αιώνας ξεκίνησε – Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός Την επιθετική ρητορική συνεχίζει η Τουρκία και δη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να ρίχνει τα «βέλη» του προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ 17/11/2022 21:25 Διπλωματία «Γεια σας και… αντίο σας» – Η αντίδραση και το Plan B του Δένδια όταν προσγειώθηκε στη Λιβύη Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση» δήλωσε ανώτερος έλληνας αξιωματούχος. «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν» 17/11/2022 20:43 Διπλωματία Δένδιας από Λιβύη: Θα συνομιλήσουμε με τη νόμιμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές – Τι είπε για το διπλωματικό επεισόδιο Στο διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λιβύη αναφέρθηκε στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνομιλήσει με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές 17/11/2022 17:33 Διπλωματία Λιβύη: Ηχηρή καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων από του προέδρους επιτροπών της Βουλής Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. 17/11/2022 16:33 Διπλωματία Τουρκικά ΜΜΕ: «Διπλωματικό αίσχος» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη Εκτενή αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης 17/11/2022 14:05 Διπλωματία Τραβάει το σκοινί η Λιβύη: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα Για διαβουλεύσεις μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια 17/11/2022 13:18 Πολιτική Γραμματεία Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας – Λιβύης: Η προσπάθεια «παγίδευσης» Δένδια Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια 17/11/2022 12:49 Διπλωματία Καψόνι Λιβύης σε Δένδια: Τον έστειλαν στη Βεγγάζη… μέσω Μάλτας Η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου 17/11/2022 12:25 Διπλωματία Προκαλεί το λιβυκό ΥΠΕΞ για το διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια: Καταδικάζουμε και θα απαντήσουμε «Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το λιβυκό ΥΠΕΞ 17/11/2022 11:52

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: «Η αυτοπαραγωγή ήταν λύση επιβίωσης»

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.