Το καταναλωτικό κλίμα στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη διολισθαίνει σταθερά
τους τελευταίους τέσσερις μήνες AP Photo/Nam Y. Huh

Πριν από έναν χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είχε μόλις βγει από τα αυστηρά lockdown και τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κυρίως, συντηρήθηκαν χάρη στις μεγάλες δαπάνες των κυβερνήσεων. Με μία πρώτη ανάγνωση οι εφετινές γιορτές που πλησιάζουν με την «Ημέρα των Ευχαριστιών» να αποτελεί παραδοσιακά γιορτή δαπανών και τζίρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ χειρότερες από αυτό που η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει.

Το καταναλωτικό κλίμα στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη διολισθαίνει σταθεράτους τελευταίους τέσσερις μήνες καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τους μισθούς τους να μην αυξάνονται με την ταχύτητα που αυξάνονται οι τιμές τόσο στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όσο και στις υπηρεσίες.

Οι ειδικοί στις ΗΠΑ σημειώνουν πως το ότι ήδη οι μεγαλύτεροι εργοδότες της χώρας (σ.σ μεταξύ αυτών Facebook και Twitter, αν και για διαφορετικούς λόγους) προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και σχέδια εθελουσίας εξόδου του μεγάλου όγκου των εργαζομένων τους είναι ένα σαφές μήνυμα πως το 2023 θα είναι ένα έτος ύφεσης. Για τους οικονομικούς αναλυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το μήνυμα δεν είναι δυνατό να μείνει κρυφό από τους πολίτες οι οποίοι σήμερα είναι πιο μορφωμένοι και ενημερωμένοι από ποτέ στο παρελθόν. Για τους καταναλωτές – εργαζομένους οι μαζικές απολύσεις από τους μεγάλους σημαίνουν μόνο πως προετοιμάζονται για όσα θαακολουθήσουν.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει το ρωσικό αίτημα για περικοπές στην παραγωγή αργού, έχει φέρει τις τιμές της ενέργειας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι μικρομεσαίοι, αυτοί δηλαδή που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών την εορταστική περίοδο είναι πιο μαζεμένοι από ποτέ. Πλέον με το κόστος διαβίωσης σε επίπεδα που ποτέ άλλοτε δεν έχει δει μέσα στην τρέχουσα χιλιετία η χώρα οι άνθρωποι που έχουν ζήσει την κρίση του 2008 αντιλαμβάνονται πως η αστερόσκονη των γιορτών μπορεί να περιμένει…

Ενδεικτικό της φετινής κατάστασης και το report που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) το CNNi στο οποίο Amazon και UPS εκτιμούν πως για την εφετινή περίοδο των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων θα καταγραφούν τα μικρότερα ποσοστά αποστολών και αγορών αγαθών για τελευταία 25 χρόνια.

Η πτώση στην κατανάλωση και στις πωλήσεις σε μία οικονομία που είναι δομημένη στιςδαπάνες και την ανακύκλωση με μεγάλη ταχύτητα του χρήματος δείχνει πως μπορεί ηφετινή χρονιά να ήταν δύσκολη και κρίσιμη αλλά η επόμενη θα είναι η χρονιά τουλογαριασμού. Ενός λογαριασμού που είναι παραδοσιακά «αλμυρός» και απαιτεί σχεδόνπάντα πληρωμές της μετρητοίς όπως και ανάλογες θυσίες…

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.