Το κάθε κόμμα και η γραμμή του. Deja vu με 1η κατοικία, δάνεια και νόμο Κατσέλη

«Όσο και αν προσπαθεί να μας επαναφέρει στην εποχή των »Αγανακτισμένων», οι πολίτες τον ξέρουν καλά πια και κρίνουν». Η απάντηση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα, δίνει το τέμπο της προεκλογικής περιόδου. Από την Κουμουνδούρου απαντούν με σκληρό ροκ και καταθέτουν καυστικά επιχειρήματα, όπως ότι στις αρχές του 2015, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε αμέσως έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαπραγματεύτηκε σκληρά τόσο γενικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όσο και ειδικά για την προστασία της κύριας κατοικίας, όπου ημερών τους (ΣΥΡΙΖΑ) δεν έγινε πλειστηριασμός (στην 1η κατοικία).

* Κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη των συνεπών δανειοληπτώνΣτην μάχη για την Κεντροαριστερά και η πρώτη κατοικία

Η διαφορά με το 2015 και με το σήμερα ( αν προηγήθηκαν οι εκλογές του 2019) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει και μπήκε εκ νέου, με άλλη εμπειρία, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκινά για κυβέρνηση και αντιπολίτευση μία ενδιαφέρουσα περίοδος πολιτικών αντεγκλήσεων, διότι όλοι έχουν μπει στα “παπούτσια του άλλου” και μετά «κρίνουν». Ακόμα και αν τα όργανα της αντιπολίτευσης παίζουν στον ίδιο σχεδόν σκοπό, δηλαδή  ποντάρουν στο ότι “η οικονομία βγάζει πρωθυπουργό”, οι πολίτες έχουν μπροστά τους συγκρίσεις διακυβέρνησης.

Στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει, λοιπόν, ένα “χαρτοφυλάκιο” 84. 000 περίπου ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από το 2018 έως σήμερα. Για το υπόλοιπο 2022 είναι επίσης προγραμματισμένες περίπου 13.585.  Σύμφωνα με τα επίσης στοιχεία (E-auction) τη διετία 2018-2019 έγιναν 35.616 πλειστηριασμοί από 51.526 που είχαν προγραμματιστεί. Το διάστημα 2020-2021 εγιναν 21.995 πλειστηριασμοί από προγραμματισμένους, 49.117. Το 2022, έως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 26.369 πλειστηριασμοί, από 34.954 προγραμματισμένους.

Μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», οι τράπεζες μείωσαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 45% το καλοκαίρι του 2019 σε μονοψήφιο δείκτη το καλοκαίρι του 2022. Ομως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν προς τις τράπεζες είναι  περίπου στα 15 δισ. και προς τους services 87 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο του 2022). Εν ολίγοις, το ιδιωτικό χρέος  μεταποίηση, αφού αντίστοιχα το 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες ήταν 89,28 δισ. ευρώ και προς τους servicers 17,9 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική Κόμματα Τσακαλώτος: «Οι πλειστηριασμοί που βλέπουμε σήμερα είναι 100% Μητσοτάκης effect» Δήλωσε εξέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 24/11/2022 14:04 Κόμματα Αντίθετος στην πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν ο Τσίπρας – «Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα» «Η Ευρώπη συζητάει ένα πλαφόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», λέει ο Τσίπρας 24/11/2022 12:41 Κόμματα Έντονο παρασκήνιο για το φυσικό αέριο: «Στο ευρωκοινοβούλιο κρυώνουμε… κατά τα άλλα πλαφόν» H Ελίζα Βόζεμπεργκ, χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιό για πλαφόν στο φυσικό αέριο 275 ευρώ, «αναντίστοιχη με τις οικονομικές συνθήκες» 24/11/2022 11:16 Κόμματα Σε αναστολή τα κονδύλια για την Ουγγαρία – Μαρία Σπυράκη: Η ΕΕ δεν εκβιάζεται Καθώς η διαδικασία του μηχανισμού αιρεσιμότητας συνεχίζεται, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 65% των κονδυλίων που λαμβάνει από τρία διαφορετικά προγράμματα 24/11/2022 09:14 Κόμματα Δημοσκόπηση Pulse: Με 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Υπερκομματική αγωνία για την ακρίβεια Αυτοδύναμη κυβέρνηση ζητούν οι περισσότεροι στη δημοσκόπηση της Pulse. 23/11/2022 21:23 Κόμματα Γεροβασίλη για πτωχευτικό: «Η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει τους πολίτες» Η Όλγα Γεροβασίλη σήμειωσε ότι «η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει στο έλεός τους τους πολίτες, με στόχο την φτωχοποίηση και τη βίαιη μεταβίβαση υπαρχόντων και περιουσιών». 23/11/2022 18:37 Κόμματα Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο λέει η Μαρία Σπυράκη Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την αρμόδια επίτροπο να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίου ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον των πολιτών 23/11/2022 18:00 Οικονομικές Ειδήσεις Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπει Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπει – μεταξύ άλλων – την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια. 23/11/2022 17:04 Κόμματα Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Με τις ύβρεις ούτε η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ούτε η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ πέφτει» Περιοδεία έχει ξεκινήσει από το πρωί ο κ. Τσίπρας στην Πέλλα, όπου συνομίλησε στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας με τους πολίτες. 23/11/2022 15:32 Πολιτική Γραμματεία Με όπλο τον… Πάτση, η νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Η όλη στρατηγική όπου ο Πάτσης και οι πλειστηριασμοί θα μπαίνουν στο ίδιο κάδρο θα ενταθεί το προσεχές διάστημα 23/11/2022 11:44

Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων από τράπεζες και servicers ανέρχεται σε περίπου 29% με τις διμερείς ρυθμίσεις να ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Από τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι ρυθμίσεις να ανέρχονται σε 242 εκατ. Ευρώ.  Πάντως, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους τον Ιούνιο του 2022 ήταν 63,6% και έχει μειωθεί κατά το ελάχιστο αφού το 2018 ήταν 69,8% .

Στα χαρακώματα Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους πλειστηριασμούς

Τα βέλη από Μαξίμου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΗ επιχείρηση έξωσης της δημοσιογράφου από την κατοικία της στου Ζωγράφου, έχει ρίξει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης και έχει φέρει νέο κύκλο επικρίσεων.Από την κυβέρνηση έχουν περάσει στην αντεπίθεση επαναφέροντας στο προσκήνιο της ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εστιάσει στην κατάθεση στοιχείων και στην κριτική της έλλειψης προστασίας των οφειλετών, ενώ το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε παρόμοια “καμπάνια” με όχημα τον νόμο Κατσέλη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, κατά της κριτικής που δέχεται για το θέμα της στεγαστικής πίστης, το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς είναι κυρίως: στο φως οι ημέρες κυβέρνησης Τσίπρα.  Θυμίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών προσφέρει πολλές δυνατότητες στους πολίτες ( εξωδικαστικός μηχανισμός) είναι να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Για αυτό, όπως λένε, πολλές χιλιάδες δανειοληπτών έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και προστατεύσει τους κόπους τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι   κ. Τσίπρας υπήρξε ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Και ότι  επί των ημερών του (2018-2019) οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί έφτασαν περίπου τις 30.000.  Στελέχη της κυβέρνησης θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων, μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό τού 2014.

Αναφέρουν φυσικά ότι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από το 2017, γιατί όπως υποστήριζε, “είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”.  Τονίζουν  επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για τους πολλούς πλειστηριασμούς από τα funds και κυρίως στις πρώτες κατοικίες κλπ. Με τον πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, η παρούσα κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εξηγούν ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ο πολίτης να μπορεί να παραμείνει ιδιοκτήτης του σπιτιού του και ότι δεν υπάρχει καμία δεσμευτικότητα στους πιστωτές – τράπεζες και funds – να κάνουν οποιαδήποτε πρόταση ρύθμισης ή να αποδεχτούν καν μια πρόταση ρύθμιση από τον πολίτη.

Αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συνέδεσε τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds μέσω του “Ηρακλή” για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι το κύμα πλειστηριασμών για το 2022, με 44.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Να έχουν γίνει ήδη τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι και πρώτης κατοικίας. Σχετικά με τα funds καταγγέλλουν ότι δεν απαντούν σε κρούσεις πολιτών, προχωρούν σε ανακοινώσεις πλειστηριασμών για ευτελή ποσά και μιλούν για μία επιθετική στρατηγική μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης προς αδύναμους πολίτες.

Στο ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν την πολιτική του «νόμου Κατσέλη», υπενθυμίζοντας τις κινήσεις προστασίας της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και τις αντιδράσεις που είχε τότε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Η κριτική είναι διπλή και αφορά την νοοτροπία των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η επίθεση εστιάζει στο  ότι άφησαν τους δανειολήπτες στα funds. η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε πρόταση τριών σημείων για την πρώτη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει την αναστολή των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη «με ρεαλιστικά κριτήρια», την δυνατότητα του οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειό του προτού πωληθεί, αλλά και μια ειδική ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να διατηρούν για λόγους διαβίωσης την γη που τους έχει κατασχεθεί.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.