Την ανάγκη βελτίωσης του αντισεισμικού κανονισμού επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» οι σεισμολόγοι • Τι προβλέπει η πρόταση που έχει κατατεθεί στον ΕΛΟΤ • Αύξηση κατά 30% στο κόστος κατασκευής κτιρίων

Η επικαιροποίηση του κανονισμού αποτελεί ούτως ή άλλως υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο εναρμόνισής της με τις επιταγές του νέου Ευρωκώδικα 8 για τις αντισεισμικές κατασκευές. Βάσει των διατάξεων του αντισεισμικού κανονισμού, η χώρα διακρίνεται σε ζώνες και ορίζονται τα σεισμικά φορτία με βάση τα οποία θα πρέπει να σχεδιάζονται ανά περιοχή οι κατασκευές.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στον ΕΛΟΤ ο Κυριαζής Πιτιλάκης, ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής και πρόεδρος της European Association of Earthquake Engineering, αρκετές περιοχές της χώρας θα πρέπει να αλλάξουν ζώνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει μετάβαση σε ζώνη με υψηλότερα φορτία ενώ υπάρχουν και περιοχές που «κατεβαίνουν» κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλή σεισμικότητα, προτείνεται να «ανέβει» ζώνη στα σεισμικά φορτία σχεδιασμού. Η Αττική προβλέπεται να χωρίζεται σε περισσότερες από μία ζώνες, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στη Θεσσαλονίκη. Σε ζώνη με υψηλότερα φορτία σχεδιασμού προτείνεται να ενταχθεί και η πόλη της Αλεξανδρούπολης – όχι ολόκληρος ο νομός – λόγω της στρατηγικής σημασίας που έχει το λιμάνι της, ενώ σε ζώνη με χαμηλότερα φορτία σχεδιάζεται να κατηγοριοποιηθούν κάποια τμήματα της Θράκης. Περιοχές ιδιαίτερα σεισμογενείς, όπως τα Επτάνησα, αναμένεται να παραμείνουν στη ζώνη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Κυριαζής Πιτιλάκης, «παρότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός έχει πολλά καλά στοιχεία, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές. Η ώρα για τη βελτίωσή του είχε φτάσει από καιρό, όμως πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση του Ευρωκώδικα 8, ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα αναδιαμορφώσει τον σεισμικό χάρτη ολόκληρης της Ευρώπης. Οι μικροεπεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα που έγιναν στον ισχύοντα κανονισμό έγιναν με αποσπασματικό τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώση. Πλέον οι τροποποιήσεις θα πρέπει να είναι ευρείες διότι, εκτός των άλλων, ανάμεσα στις επιταγές του Ευρωκώδικα περιλαμβάνεται και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι σεισμικές δράσεις. Σημειώνεται ότι για τη βελτίωση του κανονισμού έχουν ληφθεί υπόψη εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά».

Οι τροποποιήσεις στον αντισεισμικό κανονισμό θα επιφέρουν, όπως είναι αναμενόμενο, αύξηση στο κόστος της κατασκευής στις περιοχές με μεγαλύτερα φορτία σχεδιασμού, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να κυμανθεί στο περίπου 30% του κόστους που αφορά τον δομικό σκελετό.

Σύμφωνος με την επικαιροποίηση του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού εμφανίζεται και ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα θέμα που δεν είναι κατεπείγον, υπό την έννοια ότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός είναι ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός κανονισμός, όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα πρέπει να δρομολογηθεί οργανωμένα», λέει στα «ΝΕΑ».

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα Πολιτική Γραμματεία Τελικά είναι τα βρετανικά πανεπιστήμια η λύση για τα ελληνικά ΑΕΙ; Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από διεθνείς συνεργασίες. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα των ξένων πανεπιστημίων 22/11/2022 06:00 Πολιτική Γραμματεία Με «μοντέλο Πάτρας» ο… πρωθυπουργικός γύρος της Ελλάδας Τι αλλάζει και γιατί στις περιοδείες Μητσοτάκη – Τι θα κάνει ο ίδιος στην Αχαΐα σήμερα και αύριο 22/11/2022 06:00 Πολιτική Γραμματεία Γιατί ο Ανδρουλάκης λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ «Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 22/11/2022 06:00 Βουλή Χατζηδάκης: Ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει μια επιπλέον σύνταξη Όπως υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή, το 50% των συνταξιούχων θα δει τουλάχιστον δύο αυξήσεις τον Ιανουάριο. 21/11/2022 22:32 Πολιτική Γραμματεία Αποστολή στο Κάιρο με το βλέμμα σε Άγκυρα και Τρίπολη – Η αξία μίας φωτογραφίας για τον Ερντογάν Η συμφωνία που υπογράφεται την Τρίτη στο Κάιρο έχει στόχο να χτυπήσει την προσπάθεια για τετελεσμένα σύμφωνα με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» 21/11/2022 22:02 Αυτοδιοίκηση Πάνω από 1000 αιρετοί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα. 21/11/2022 21:11 Αυτοδιοίκηση Ο Δήμος Γλυφάδας έκανε ελαιοσυγκομιδή και δώρισε το ελαιόλαδο στις ευπαθείς ομάδες Ο Δήμος Γλυφάδας, μαζί με εθελοντές, μάζεψε τις ελιές του Δήμου και το παραγόμενο ελαιόλαδο – κοντά στους 2 τόνους – παραδίδεται δωρεάν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 21/11/2022 20:42 Αυτοδιοίκηση 130 εκατ. ευρώ στους Δήμους για προμήθεια οχημάτων πολιτικής προστασίας Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε πως θα δοθούν από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ 130 εκατ. ευρώ στους Δήμους για αγορά οχημάτων Πολιτικής Προστασίας. 21/11/2022 20:38 Κόμματα Τα ονόματα των αστυνομικών που χειρίζονταν το Predator ζήτησε ο Τσίπρας Μια ακόμα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των υποκλοπών κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 21/11/2022 19:06 Πολιτική Γραμματεία Με «σκληρότερο ροκ» προς τις κάλπες – Οι εντολές του Αλέξη Τσίπρα Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπυκνώνουν την όλη ρητορική τους στο «Φύγετε» (που θυμίζει το «Παραιτηθείτε» του 2017 των πολεμίων τους) προσεχώς 21/11/2022 18:23

«Εχουν περάσει αρκετά χρόνια – από το 1992 όταν συντάχθηκε και το 1995 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του – κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία από σεισμούς και έχει συσσωρευτεί πολύ σημαντική εμπειρία. Επίσης, πρέπει να γίνει εναρμόνιση με τους Ευρωκώδικες που ορίζουν τις προδιάγραφες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα που επεμβαίνουν στην αντισεισμική δόμηση, το πώς λαμβάνεται υπόψη το έδαφος, ποιες είναι οι κατηγορίες κτιρίων κ.λπ. Με έναν επικαιροποιημένο αντισεισμικό κανονισμό αναμένεται να γίνεται πολύ πιο ακριβής χαρακτηρισμός της σεισμικής επικινδυνότητας στην κάθε περιοχή της χώρας, άρα να επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερη ασφάλεια».

Η ιδέα για την ύπαρξη αντισεισμικών προδιαγραφών στις κατασκευές γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1928 έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την Κόρινθο και το Λουτράκι. Πιο οργανωμένη μορφή – και με υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα σε όλη τη χώρα – έλαβε για πρώτη φορά το 1959 και ενώ η χώρα είχε ήδη υποστεί τους φονικούς σεισμούς του 1953 στα Επτάνησα. Η εξέλιξη αυτού του κανονισμού με τις διαδοχικές του συμπληρώσεις και τροποποιήσεις οδήγησε στον ΕΑΚ 2000 που ισχύει μέχρι σήμερα. Διαδικτυακή ημερίδα για τον νέο Ευρωκώδικα 8 θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι από τον ΕΛΟΤ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.