Η πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή κι εμείς», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία, επάνω, από Θοδωρή Μανωλόπουλο/Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Eurokinissi).

Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζει, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Δείτε ακόμα – COP27: Μήπως ο στόχος των 1,5 βαθμών είναι πλέον νεκρός;

Στην προσπάθεια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας να περάσει το μήνυμα για την αναγκαιότητα επαγρύπνησης και εγρήγορσης για την προστασία του περιβάλλοντος απ’ όλους αλλά και για όσα φέρει η κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Η πίεση από την κοινωνία των πολιτών πρέπει να καταστεί αισθητή, διότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης COP 27 στην Αίγυπτο είναι μάλλον απογοητευτικά», σημείωσε, αφού συνεχάρη το μουσείο για την προσπάθεια που κάνει ώστε να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψης και κουλτούρα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, επισήμανε ότι έχουν θέσει έναν στόχο «το μοναδικό αυτό μουσείο στην Ελλάδα να μετατραπεί σύντομα σε εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας». Οι συνθήκες μας καλούν να σκεφτούμε αλλιώς και να δράσουμε αλλιώς. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.

Η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στη μεγαλύτερη πρόκληση που θ’ αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στο προσεχές μέλλον, αποτελεί έναν από τους στόχους της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή κι Εμείς», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία Hüttinger Interactive Exhibitions που ειδικεύεται σε διαδραστικές εκθέσεις για μουσεία κι άλλα κέντρα επιστημών, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Λαζάκη και περιλαμβάνει 17 διαδραστικά εκθέματα που θίγουν τις εξής θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια, μεταφορές, παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίμματα-ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις , προσωπική ευθύνη, παγκοσμιότητα.

Μέσω της έκθεσης, όπως σημείωσε η κ. Βογιατζάκη, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να βοηθήσουν. Με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση το μουσείο επιδιώκει τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών, ώστε τα ηθικά κριτήρια να παίζουν ρόλο εξίσου με τα επιστημονικά», σημείωσε η κ. Βογιατζάκη.

Και πρόσθεσε ότι στόχος τους επίσης είναι «να αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει τη νέα γενιά στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, τον μόνο δρόμο για την πραγματική πρόοδο».

«Η γνώση είναι δύναμη, τη χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή στον πλανήτη αλλά και να προστατευθούμε απ’ αυτόν» υπογράμμισε η κ. Βογιατζάκη.

Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε για τη νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου» που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα προβολής 360° με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα», δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Η Καίτη Κυριακοπούλου υπήρξε πραγματική φίλη του Αγγελου και της Νίκης Γουλανδρή, πίστεψε στους σκοπούς του μουσείου και τους υποστήριξε πρώτη εκείνη και στη συνέχεια όλη η οικογένειά της η οποία έκανε και τη δωρεά του υπερθεάματος. Συντελεστές του είναι οι εταιρείες Wonder Immersive και 2monochannels», ανέφερε η κ. Βογιατζάκη.

«Δεν έχουμε ακουμπήσει ακόμα το παγόβουνο, είμαστε όμως πάρα πολύ κοντά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, διευθυντής/πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.

«Αν μπορέσουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους, τουλάχιστον θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε κάποια στιγμή στα σημεία που ήμασταν στην αρχή του 20ου αιώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας καθώς δεν υπάρχει «plan B».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.

Πρόσφατα Άρθρα Περιβάλλον Πολιτική Γραμματεία To ΠΑΣΟΚ επενδύει στη μετοχή της Αυτοδιοίκησης για τις εθνικές εκλογές Μετά τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ξεκινήσει η μάχη της Αυτοδιοίκησης στη Χαριλάου Τρικούπη. 23/11/2022 21:37 Κόμματα Δημοσκόπηση Pulse: Με 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Υπερκομματική αγωνία για την ακρίβεια Αυτοδύναμη κυβέρνηση ζητούν οι περισσότεροι στη δημοσκόπηση της Pulse. 23/11/2022 21:23 Κόμματα Γεροβασίλη για πτωχευτικό: «Η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει τους πολίτες» Η Όλγα Γεροβασίλη σήμειωσε ότι «η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει στο έλεός τους τους πολίτες, με στόχο την φτωχοποίηση και τη βίαιη μεταβίβαση υπαρχόντων και περιουσιών». 23/11/2022 18:37 Κόμματα Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο λέει η Μαρία Σπυράκη Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την αρμόδια επίτροπο να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίου ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον των πολιτών 23/11/2022 18:00 Οικονομικές Ειδήσεις Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπει Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπει – μεταξύ άλλων – την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια. 23/11/2022 17:04 Κόμματα Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Με τις ύβρεις ούτε η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ούτε η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ πέφτει» Περιοδεία έχει ξεκινήσει από το πρωί ο κ. Τσίπρας στην Πέλλα, όπου συνομίλησε στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας με τους πολίτες. 23/11/2022 15:32 Πολιτική Γραμματεία Με όπλο τον… Πάτση, η νέα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Η όλη στρατηγική όπου ο Πάτσης και οι πλειστηριασμοί θα μπαίνουν στο ίδιο κάδρο θα ενταθεί το προσεχές διάστημα 23/11/2022 11:44 Κόμματα ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: «Ο πρωθυπουργός της φτώχειας προκαλεί την κοινωνία» Την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πάτρα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για την ακρίβεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών. 22/11/2022 23:51 Κόμματα Δημοσκόπηση ALCO: Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας – Η ακρίβεια κριτήριο για τους αναποφάσιστους Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 22/11/2022 20:31 Κόμματα Ηλιόπουλος: «Εκείνοι που έκαναν βουλευτή τον Πάτση, στοχοποιούν την Κολοβού» Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, «που λεηλατείται από την αισχροκέρδεια και τους πάσης φύσεως ‘Πάτσηδες’, θα δώσει πολύ σύντομα στην κάλπη την απάντηση στην κυβέρνηση των ‘κορακιών’ και στο κόμμα των πραγματικών μπαταχτσήδων». 22/11/2022 17:35

Ωρες Λειτουργίας: Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00 και καθημερινές 09.00 – 14.30. Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο – Ενήλικες 10 ευρώ, παιδιά 2 – 4 ετών 4 ευρώ, παιδιά 5 – 18 ετών 6 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.