Την ώρα που οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» γίνονται όλο και περισσότερες, αλλά και πιο σοκαριστικές για τα όσα περνούσαν εκεί ανήλικα παιδιά, που είχαν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους αναζητώντας στοργή και φροντίδα στις δομές μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης – της οποίας, μάλιστα, ηγείτο ένας ιερέας – νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως που, εφόσον επιβεβαιωθούν, ανατρέπουν τον χαρακτηρισμό «μη κερδσοκοπική», που συνοδεύει συνήθως τις ΜΚΟ.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» παραμένει στη δίνη των καταγγελιών, ενώ οι πληροφορίες για την χλιδάτη ζωή των υπευθύνων της οργάνωσης προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες πρώην τροφίμων, πολιτών και πρώην εργαζομένων στις δομές της «Κιβωτού», ενώ έδιναν ένα… δεκάλεπτο του ευρώ την ώρα σε παιδιά που πλήγιασαν τα χέρια τους σκάβοντας χωράφια, ο οικονομικός έλεγχος της οργάνωσης έδειξε ότι, την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης: Ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί – «Όχι υλικά αγαθά, λεφτά θέλουμε»

Χρήματα που έδιναν ιδιώτες για να ενισχύσουν την οργάνωση και, κυρίως, για να δώσουν χαρά και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού», αλλά μετατράπηκαν σε… επενδύσεις μέχρι και σε Porsche Cayenne, καθώς και σε πολυτελείς επαύλεις, ακριβά δώρα για κάποιους ευνοούμενους τροφίμους, αλλά και σε σωματοφύλακες που πρόσεχαν – από τι και από ποιους άραγε; – το «στέλεχος», δηλαδή τον πατέρα Αντώνιο.

Και φυσικά, κανένας έλεγχος από κανέναν.

«Δεν είχαμε αρμοδιότητα», λένε κρατικές αρχές. Να το δεχτούμε. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ερώτημα εδώ: όταν ένα παιδί απομακρύνεται από την οικογένειά του και στέλνεται σε δομή – δημόσια ή ιδιωτική, δεν έχει σημασία – με εντολή εισαγγελέα, δεν οφείλει κάποια δημόσια υπηρεσία να ελέγξει την συνέχεια;

Την εξέλιξη αυτού του παιδιού; Πώς ζει σε αυτή τη δομή; Καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι στην οικογένεια, από την οποία το απομάκρυνε – επαναλαμβάνουμε – εισαγγελέας, όχι κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι η Οργάνωση έλαβε και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα που εισέπραξε 27,7 εκατ. ευρώ από ιδιώτες…

Και πάλι δίχως έλεγχο, οικονομικό αυτή τη φορά.

Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα Κόμματα Σε αναστολή τα κονδύλια για την Ουγγαρία – Μαρία Σπυράκη: Η ΕΕ δεν εκβιάζεται Καθώς η διαδικασία του μηχανισμού αιρεσιμότητας συνεχίζεται, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 65% των κονδυλίων που λαμβάνει από τρία διαφορετικά προγράμματα 24/11/2022 09:14 Πολιτική Γραμματεία To ΠΑΣΟΚ επενδύει στη μετοχή της Αυτοδιοίκησης για τις εθνικές εκλογές Μετά τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ξεκινήσει η μάχη της Αυτοδιοίκησης στη Χαριλάου Τρικούπη. 23/11/2022 21:37 Κόμματα Δημοσκόπηση Pulse: Με 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Υπερκομματική αγωνία για την ακρίβεια Αυτοδύναμη κυβέρνηση ζητούν οι περισσότεροι στη δημοσκόπηση της Pulse. 23/11/2022 21:23 Κόμματα Γεροβασίλη για πτωχευτικό: «Η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει τους πολίτες» Η Όλγα Γεροβασίλη σήμειωσε ότι «η ΝΔ επέλεξε να εκθρέψει κοράκια και να εγκαταλείψει στο έλεός τους τους πολίτες, με στόχο την φτωχοποίηση και τη βίαιη μεταβίβαση υπαρχόντων και περιουσιών». 23/11/2022 18:37 Κόμματα Αναποτελεσματικός ο μηχανισμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο λέει η Μαρία Σπυράκη Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την αρμόδια επίτροπο να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίου ώστε να λειτουργήσει προς το συμφέρον των πολιτών 23/11/2022 18:00 Οικονομικές Ειδήσεις Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπει Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπει – μεταξύ άλλων – την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσόν των 200.000 ευρώ και μπορεί να φθάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια. 23/11/2022 17:04 Κόμματα Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Με τις ύβρεις ούτε η τιμή του ρεύματος μειώνεται, ούτε η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ πέφτει» Περιοδεία έχει ξεκινήσει από το πρωί ο κ. Τσίπρας στην Πέλλα, όπου συνομίλησε στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας με τους πολίτες. 23/11/2022 15:32 Κόμματα ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: «Ο πρωθυπουργός της φτώχειας προκαλεί την κοινωνία» Την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πάτρα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για την ακρίβεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών. 22/11/2022 23:51 Κόμματα Δημοσκόπηση ALCO: Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας – Η ακρίβεια κριτήριο για τους αναποφάσιστους Το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 22/11/2022 20:31 Πολιτική Γραμματεία «Εκλογές σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές» Με ευθείες βολές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την αντίδρασή του για τις υποκλοπές, προαναγγέλλοντας και την καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου. 22/11/2022 18:29

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός», στην ιστοσελίδα της, ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών, ζητώντας από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, ανάμεσα στους χορηγούς είναι πολλές γνωστές και μεγάλες εταιρείες.

Κιβωτός του Κόσμου: Πλήρωναν με ξύλο και ψίχουλα την παιδική εργασία – Στη χλιδή τα στελέχη

Και ενώ αναμένεται με αγωνία το πόρισμα των εισαγγελικών ερευνών, οι απλοί πολίτες απορούν πώς τόσα χρόνια μία από τις πιο προβεβλημένες φιλανθρωπικές οργανώσεις της χώρας παρέμενε χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με τα έσοδα να ανέρχονται σε εκατομμύρια και το ζευγάρι, που βρισκόταν επικεφαλής, να αντιμετωπίζει με έπαρση – σύμφωνα με τις καταγγελίες – όχι μόνο τα παιδιά που φιλοξενούσε, αλλά ακόμα και τους χορηγούς του, όταν οι τελευταίοι τού… χαλούσαν τα χατίρια.

Πέρα από τις καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων παιδιών που εξέτασε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, έρχεται η σειρά των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών να εξετάσουν τα πεπραγμένα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντωνίου, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης.

Μετά το «ξήλωμα» της ηγετικής πυραμίδας της «Κιβωτού», αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και τουλάχιστον άλλων τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν κοντά τους.

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι των Αρχών στις δομές της «Κιβωτού» ξεκίνησαν την Τετάρτη (23/11) από τη δομή της Καλαμάτας, μετά την αποκάλυψη ότι τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι καταγγέλλουν πως όποτε πήγαιναν ως προσφορά υλικά αγαθά στην Καλαμάτα, η απάντηση που έπαιρναν είναι: «ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε!».

Μία γυναίκα που, όπως δηλώνει, ασχολείται με τα κοινά, αποκάλυψε πως μόλις ήρθε σε επαφή με τη δομή της Καλαμάτας, προκειμένου να διατυπώσει την επιθυμία της να στηρίξει το έργο της οργάνωσης, της ζήτησαν χρήματα και δεν δέχτηκαν τα υλικά αγαθά που είχε να προσφέρει.

«Μόλις επικοινωνήσαμε με στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης, μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά, αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση… μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, μετά τον 19χρονο που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την «Κιβωτό του Κόσμου», οι καταγγελίες πρώην τροφίμων «πέφτουν βροχή» για τα δεινά που βίωναν στις δομές της οργάνωσης.

Μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Παΐσιος, πρώην τρόφιμος «Κιβωτού», που διευκρίνισε ότι δεν μπήκε στην οργάνωση λόγω κακοποίησης, αλλά επειδή οι γονείς του δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τα προς το ζην, περιγράφει:

«Έφυγα από τους γονείς μου για να βρω ένα καλύτερο αύριο, να έχω ρούχα, ένα πιάτο φαΐ, το ίδιο και οι αδερφές μου. Ήμουν ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα, μέχρι που μου είπαν ότι θα πάω στα Γιάννενα.

»Πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος και αρχίζανε και μου την έμπαιναν πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθίδια και κλωτσίδια. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί.

»Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του, ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί.

»Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πάτερ, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Μια βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο».

Τα όσα περιγράφει στη συνέχεια σοκάρουν:

«Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγανα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν, μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρονών».

«Καίγαμε τα ρούχα από τις δωρεές»Σοκαριστική είναι η περιγραφή του και για την… καταστροφή των ρούχων που δώριζαν προς την οργάνωση!«Πετάγαμε και καίγαμε τα ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος, επειδή ήταν πολλά. Μπορούσε να τα φόραγε όλη η Ελλάδα τόσα ρούχα! Έχω κάψει πολλά, έγινε πολλές φορές αυτό.»Θέλω να πω ότι έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε ότι δεν ισχύουν αυτά. Αυτοί δεν καθόντουσαν όμως 24 ώρες μαζί με τον πατέρα, δεν έμεναν μέσα σε δομή. Το τι έχουν δει τα μάτια μου, δεν το έχουν δει αυτοί.»Το άσχημο εκεί μέσα είναι ότι παιδιά που θέλουν να χτίσουν στη ζωή τους κάτι, αποθαρρύνονται. Ήθελε να τους κρατάει μέσα, για να μην έχει παραπάνω έξοδα».Ο Παΐσιος, που το 2017 χωρίστηκε από τις αδερφές του, κατήγγειλε ότι όσο ήταν στην «Κιβωτό» δεν του επιτρεπόταν η επικοινωνία με τους γονείς του.«Δε με άφηναν να μιλάω καθόλου με τον πατέρα μου. Μια φορά ήρθε στο πάρκο της δομής στον Κολωνό, με κοίταξε και δεν κατάλαβα ποιος ήταν, είχα ξεχάσει το πρόσωπό του».«SMS θανάτου σε θύματα που θέλουν να καταθέσουν – «Θα σας σκοτώσουμε»Εν τω μεταξύ, για «απροκάλυπτες απειλές», που έχουν μετατραπεί «σε απειλές θανάτου με SMS», κάνει λόγο το news247.«Kρατείστε το στόμα σας κλειστό, θα σας σκοτώσουμε», γράφουν οι άγνωστοι αποστολείς, που στέλνουν τα μηνύματα από άγνωστης προέλευσης νούμερα σε πρώην τροφίμους δομών της οργάνωσης, που θέλουν να καταθέσουν.Οι Αρχές είναι ενήμερες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και οργανώνουν τις άμυνές τους με δύο στόχους: «Αφενός να σταματήσουν άμεσα οι απειλές και αφετέρου να προστατευτούν τα παιδιά, των οποίων οι καταθέσεις θα ‘δέσουν’ ακόμη περισσότερο την υπόθεση».Πατέρας Αντώνιος και πρεσβυτέρα «βλέπουν» αντίποινα πίσω από τις καταγγελίεςΕξαφανισμένος από προσώπου γης ο πατέρας Αντώνιος μαζί με την πρεσβυτέρα, μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου».Τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι καταγγελίες παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα αποφεύγουν επαφές με δημοσιογράφους και εμφανίσεις, μετά την τελευταία κοινή τους συνέντευξη στην ΕΡΤ.«Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανέναν», αρκέστηκε να δηλώσει ο άλλοτε λαλίστατος πατέρας Αντώνιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.Σύμφωνα με το Star, ο πατέρας Αντώνιος είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής. Αυτό που λέει στους ανθρώπους του είναι: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή φέρεται να υποστηρίζει ότι «για όλες τις καταγγελίες υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα που έχει κάνει καταγγελία, έχουμε κάνει χίλια καλά».Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα θα εκπροσωπηθούν από συνολικά τέσσερις δικηγόρους και, σύμφωνα με το STAR, φαίνεται να «βλέπουν» θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα πίσω από τις καταγγελίες σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.