Κιβωτός του Κόσμου: Η φρικιαστική καταγγελία του 2015 για την δομή στην Πωγωνιανή – «Είχε εξαρθρωθεί ο αγκώνας βρέφους»

Καθημερινές είναι πλέον οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου». Μια από αυτές αφορά στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Η διαφορά όμως είναι ότι έγινε το καλοκαίρι του 2015 και παρ’ όλα αυτά δεν ερευνήθηκε ποτέ. Πρόκειται για επώνυμη καταγγελία πρώην εργαζόμενης παιδαγωγού της δομής που αφορούσε σε κακoποιητικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, η γυναίκα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία της, σε κακοποίηση βρεφών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα παιδιά και αποθήκες με ληγμένα τρόφιμα.

Η συγκεκριμένη παιδαγωγός ξεκίνησε να δουλεύει στην δομή της Πωγωνιανής τον Νοέμβριο του 2014. Το 2015 και αφού είχε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στο ίδρυμα ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά έκανε επώνυμη καταγγελία στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων και τον δήμο Ιωαννιτών. Ο φάκελος, όπως λέει η γυναίκα, πήγε από την αστυνομία στην Εισαγγελία και σταμάτησε εκεί.

«Ο παιδαγωγός άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη πάνω στο καπάκι της τουαλέτας. Το καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού εμφανείς. Την επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες. Εγώ μαζί με μια εθελόντρια ονόματι … φτάσαμε στις τουαλέτες, αφού είχε συμβεί το περιστατικό και μετά από τις κραυγές του παιδιού, το οποίο βρισκόταν σε υστερία και καλούσε σε βοήθεια», αναφέρει στην καταγγελία της η πρώην εργαζόμενη.

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας το δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φριχτά. Ανέφερα το περιστατικό στην κ. …. η οποία και το αποσιώπησε», σημειώνει επίσης.

«Η πρώτη μου επαφή – γνωριμία με το ίδρυμα έγινε τον Ιούνιο του 2014 στο οποίο εργάστηκα ως εθελόντρια παιδαγωγός. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω τα μεγάλα παιδιά της ΚΙΒΩΤΟΥ Πωγωνιανής.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους με κάλεσαν να αναλάβω καθήκοντα παιδαγωγού σε δύο βρέφη που μόλις είχαν έρθει στο ίδρυμα. Δέχτηκα αυτή τη θέση και λόγω της εμπειρίας μου ως εκπαιδευτικού και λόγω της εμπειρίας μου ως μητέρας τριών παιδιών.

Η κατάσταση των βρεφών αρχικά ήταν πολύ άσχημη. Το ένα 17 μηνών, κακοποιημένο σωματικά, με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έντονες ξαφνικές κρίσεις κλάματος και το άλλο 13 μηνών, υποσιτισμένο, με προβλήματα σωματικής ανάπτυξης. Κανένα από τα δύο δεν περπατούσε ούτε μιλούσε. Ξεκίνησα με τη βοήθεια ειδικών (2 φορές την εβδομάδα επίσκεψη στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π Ιωαννίνων, φυσιοθεραπεία – λογοθεραπεία – εργοθεραπεία) έναν αγώνα να περπατήσουν, να μιλήσουν, να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφαλή σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, μπήκαν σε ένα πρόγραμμα και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή σε 3-4 μήνες όπου άρχισαν να μιλάνε, να περπατάνε, και να συμμετέχουν στο παιχνίδι και σε άλλες δραστηριότητες.

Όλη αυτή την περίοδο εργάζομαι καθημερινά 9:00 π.μ – 17:00 μ.μ. Μετά από μένα, 17:00 μ.μ – 22:00 μ.μ. αναλαμβάνει τα βρέφη μία γυναίκα αλβανικής καταγωγής, η οποία δεν γνωρίζει ούτε την ελληνική γλώσσα. Η επικοινωνία μεταξύ μας δεν είναι καλή ώστε η μία να συνεχίζει το έργο της άλλης και να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό το επισήμανα πολλές φορές στη διεύθυνση του ιδρύματος η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η συγκεκριμένη γυναίκα φεύγει στις 22:00 μ.μ., πολλές φορές χωρίς να έχουν κοιμηθεί τα μωρά και από εκεί και πέρα μέχρι το άλλο πρωί που φτάνω εγώ, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τα βρέφη. Οι υπόλοιποι παιδαγωγοί έχουν δηλώσει στη διεύθυνση ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη λόγω φόρτου εργασίας. (Τους αναλογούν ήδη πολλά παιδιά). Η διεύθυνση ποτέ δεν προσλαμβάνει ένα άτομο για τη νύχτα αλλά βάζει τα 15χρονα κορίτσια του ιδρύματος (Χ.Λ., Σ.,…) να εκτελούν νυχτερινά χρέη παιδαγωγού. Υπήρξαν παρατηρήσεις των καθηγητών του Γυμνασίου Πωγωνιανής ότι οι μαθήτριες κοιμούνται στο μάθημά τους. (Κος Μ.Δ.).

Εδώ καταγγέλλω την έλλειψη προσωπικού και δυσλειτουργία του ιδρύματος.

Όταν τα βρέφη γίνονται τρία και η δική μου εργασία δυσκολεύει. Οι εθελόντριες, που έρχονται για να με βοηθήσουν ή να με αντικαταστήσουν στο ρεπό μου ή για να κρατήσουν το τρίτο παιδί όταν εγώ συνοδεύω τα άλλα δύο στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., είναι ανειδίκευτα κορίτσια 20 ετών. Η διεύθυνση ποτέ δεν τις ενημερώνει μέσω άλλων, για βασικά πράγματα όπως αλλαγή πάνας βρεφών, σειρά γευμάτων, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη με επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά. (π.χ. να κοιμούνται νηστικά).

Οι κυρίες Θ. και Μ., κοινωνικοί λειτουργοί, δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τα βρέφη για να τα γνωρίσουν, να τους μιλήσουν, παρά μόνο όταν έχουν κάποιο όφελος από αυτό, όπως επίσκεψη σημαντικού ανθρώπου (δωρητή), στο ίδρυμα ή επίσκεψη τηλεοπτικού καναλιού.

Εδώ καταγγέλλω την αδιαφορία της διεύθυνσης προς τα παιδιά και την ανικανότητά της να διαχειρίζεται ένα τόσο νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο.

Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα τον Ν.Ζ., ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Εκείνη την ημέρα θα πηγαίναμε στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Με δική μου πρωτοβουλία και με παρότρυνση του φυσιοθεραπευτή της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. κ. Κ.Π., πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός κ. Σ.Π. μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φρικτά, ότι το παιδί έπρεπε να μετεφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού!!!

Ανέφερα το περιστατικό στην κ. Μ. η οποία και το αποσιώπησε.

Η αδιαφορία και πάλι της διεύθυνσης για το περιστατικό ανεκδιήγητη. Μια αδιαφορία που φτάνει να γίνεται επικίνδυνη για τα παιδιά.

Ένα επίσης σημαντικό γεγονός που θέλω να καταγγείλω είναι η χρήση βίας στο ίδρυμα και η συγκάλυψη της διεύθυνσης η οποία είναι πλήρως ενημερωμένη και από εμένα και από άλλους παιδαγωγούς.

Ο παιδαγωγός Γ.Ο. ο οποίος έχει αναβαθμιστεί από την κ. Θ. ως υπεύθυνος παιδαγωγός δηλαδή «εκπαιδεύει» τους παιδαγωγούς που πρόκειται να προσληφθούν, ασκεί σωματική και ψυχολογική βία στα παιδιά.

Ήμουν παρούσα σε ένα από τα περιστατικά άσκησης σωματικής βίας. Συνέβη στην Ε.Μ., 12 ετών, ένα παιδί δύσκολο και αντιδραστικό. Προέρχεται από προβληματική οικογένεια (ναρκομανείς γονείς) με έντονη τη βία στην καθημερινότητά της. Άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη πάνω στο καπάκι της τουαλέτας του δεύτερου ορόφου του κτιρίου που μένουν τα κορίτσια. Το καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού εμφανείς. Την επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες. Εγώ μαζί με μία εθελόντρια, ονόματι Α., φτάσαμε στις τουαλέτες αφού είχε συμβεί το περιστατικό και μετά από τις κραυγές του παιδιού, το οποίο βρισκόταν σε υστερία και καλούσε σε βοήθεια. Παρόλο που ο κ. Ο. μου είπε να μην ανακατευτώ, τον παρακάλεσα να βγει από τις τουαλέτες για να μπορέσουμε εγώ και άλλη μία παιδαγωγός (Π. …) η οποία ήταν η υπεύθυνη των κοριτσιών εκείνη την ημέρα, να ηρεμήσουμε το παιδί. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η Π. είχε κρυφτεί κυριολεκτικά σε ένα δωμάτιο μαζί με τέσσερα 5χρονα παιδιά τα οποία είχαν κατατρομάξει.

Τελικά κατάφερα να τον πείσω να φύγει και να φέρω την Π. κοντά στην Ε. για να την ηρεμήσει.

Το ίδιο παιδί έχει φάει και χαστούκι από τον κ. Ο., δημόσια, μέσα στο λεωφορείο της ΚΙΒΩΤΟΥ, παρουσία των υπόλοιπων παιδιών και του υπεύθυνου παιδαγωγού.

Παρ’όλο που η διεύθυνση ενημερώθηκε ο συγκεκριμένος «παιδαγωγός» εργάζεται ακόμη στο ίδρυμα και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κ. Θ., σε αντίθεση με εμένα που τέλος Ιουνίου απολύθηκα χωρίς καμία προειδοποίηση και μάλιστα τηλεφωνικά.

Ο κ. Ο. έχει δημιουργήσει με την άγρια συμπεριφορά του και τις συνεχείς φωνές του προς τα παιδιά, ένα κλίμα τρομοκρατίας στο ίδρυμα. Ασκεί ψυχολογική βία στα παιδιά, τα οποία μπροστά του γελάνε και αστειεύονται και πίσω του μιλάνε άσχημα, δηλώνουν ότι τον μισούν και τον φοβούνται.

Η κυρία που με αντικατέστησε, με την οποία συνεργάστηκα δύο μέρες και χωρίς να γνωρίζω ότι θα έφευγα, είναι πρώην υπάλληλος super market, χωρίς καμία παιδαγωγική κατάρτιση, χωρίς η ίδια να έχει παιδιά και επομένως ούτε γνώσεις καθημερινών αναγκών των βρεφών. Είναι τελείως ακατάλληλη και σημειωτέον ότι έχει έρθει και τέταρτο μωρό 10 μηνών μέσα στον Ιούλιο.

Καταγγέλλω την πλήρη έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού για βρέφη.

Για όλο τον Ιούλιο, τα βρέφη δεν ακολούθησαν το πρόγραμμά τους στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π η οποία κλείνει τέλος Ιουλίου και επίσης από την ημέρα που έχω φύγει, τα βρέφη δεν παίρνουν ειδικά φάρμακα – βιταμίνες για την ανάπτυξή τους που μόνο εγώ γνώριζα και δεν πρόλαβα να ενημερώσω κανέναν.

Τέλος, θέλω να καταγγείλω τις αμφιβόλου καταλληλότητας αποθήκες τροφίμων, στις οποίες συσσωρεύονται, από δωρεές, πολλά τρόφιμα τα οποία στη πορεία του χρόνου λήγουν και δωρίζονται στους εργαζόμενους, Χριστούγεννα και Πάσχα. Πολλά από αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται και στην κουζίνα του ιδρύματος.

Προσωπικά, δέχτηκα αρχές Ιουνίου συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία διαπίστωσα στην πορεία ότι ήταν ληγμένα από τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015, όπως φακές, αλεύρι, φασόλια. Και τα τρία πακέτα αλεύρι που μου έδωσαν ήταν σκουληκιασμένα. Επίσης κατεψυγμένα μπούτια κοτόπουλου, είχαν αλλοιωμένο χρώμα και αναγκάστηκα να τα πετάξω αμέσως.

Παρακαλώ την υπηρεσία σας να λειτουργήσει για όλα τα παραπάνω, σωστά, ανεπηρέαστη, με συνέπεια και διακριτικότητα ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά της ΚΙΒΩΤΟΥ.

Παρακαλώ επίσης να κρατηθεί η ανωνυμία μου από την υπηρεσία σας, καθώς και το απόρρητο της έκθεσής μου».

Κιβωτός του Κόσμου: Τι δηλώνει σήμερα η πρώην εργαζόμενη για την καταγγελία που είχε κάνει το 2015

«Προχώρησε η υπόθεση, η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά παρουσία εισαγγελέα. Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα, πήγαν παιδαγωγοί συνάδελφοί μου έδωσαν και αυτοί καταθέσεις και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Κανένας δεν έμαθε τίποτα πέρα από εκεί», είπε στο Star η πρώην εργαζόμενη.

«Μου είπε ένας αστυνομικός “αυτά που γράψατε εσείς στην καταγγελία σας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είπαν τα παιδιά”. Είπαν τρομερά πράγματα. Ούτε από τον δήμο προχώρησε η υπόθεση. Mάλιστα όταν πήγα κι εκεί μετά από έναν μήνα να μιλήσω με την υπεύθυνη που είχα κάνει την καταγγελία μου είπε μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχτήκαμε απειλές», συνέχισε.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο STAR, πριν προχωρήσει στην επίσημη καταγγελία προσπάθησε να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για το όσα συνέβαιναν στην δομή της Πωγωνιανής. Ωστόσο κατάφερε να του μιλήσει μόνο όταν προσποιήθηκε πως ήταν κάποια που ήθελε να δωρίσει μεγάλο χρηματικό ποσό  στην “Κιβωτό”.

«Τον πήρα προσωπικά τηλέφωνο στην Αθήνα και τον ζήτησα. Δεν έβγαινε στο τηλέφωνο ο πατέρας Αντώνιος. Καλώ, λοιπόν, και τους λέω ότι θέλω να κάνω μια μεγάλη δωρεά και ότι τηλεφωνώ από Ιωάννινα και μου τον έδωσαν αμέσως. Του είπα ότι είμαι παιδαγωγός κι ότι στην κιβωτό στην Πωγωνιανή συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Πέφτει ξύλο, υπάρχει παιδαγωγός που χτυπάει συνέχεια τα παιδιά, τιμωρίες πολλές. Άρχισε να μου λέει ότι ψεύδομαι και να μου φωνάζει κιόλας ότι λέω ψέματα κι ότι είμαι τρελή», είπε.

Η πρώην παιδαγωγός μίλησε και στην εκπομπή Tlive

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.