Ιωακειμίδης: Το λάθος του Δένδια στην Λιβύη και τα ερωτήματα

Το χθεσινό διπλωματικό επεισόδιο στην Λιβύη και η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από την Τρίπολη, έλαβε -όπως είναι λογικό- πολύ μεγάλη έκταση στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Οι περισσότερες απόψεις συνέκλιναν στο ότι η αντιμετώπιση του ΥΠΕΞ ήταν αφενός η ενδεδειγμένη και αφετέρου ότι το καθεστώς της Τρίπολης επιχείρησε να παγιδεύσει την ελληνική διπλωματία και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας.

Βέβαια, υπήρχαν και ορισμένες άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Παναγιώτη Ιωακιμείδη που δημοσιεύτηκε σήμερα στα «ΝΕΑ».

Ο καθηγητής και γνώστης της εξωτερικής πολιτικής,  καταδικάσε με τη σειρά του τις ενέργειες των λιβυκών αρχών.

Ωστόσο αναφέρθηκε και στις ελληνικές ευθύνες, επιχειρώντας να είναι ακριβοδίκαιος.

«Η αντίδραση του Ν. Δένδια χαρακτηρίζεται από έλλειψη νηφαλιότητας και ψυχραιμίας και πάντως ευέλικτης διπλωματικότητας. Σπασμωδική αντίδραση της στιγμής. Ακαιρο επεισόδιο σε μια ευαίσθητη περίοδο. Ο κ. Δένδιας θα έπρεπε να αποφύγει το επεισόδιο, να συναντήσει την κυρία Μανγκούς και να της τα ψάλει δεόντως για το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία. Αλλωστε ξέρει να τα ψέλνει καταλλήλως» υπογραμμίζει ο καθηγητής και θέτει δύο μείζονα ερωτήματα:

«Πρώτον, ο έτερος που υπέγραψε το μνημόνιο, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, είναι κομμένος από οποιαδήποτε συνάντηση στο μέλλον; Λογικά ναι (ή όχι;).

Δεύτερον, όταν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για «άνοιγμα στη Λιβύη» προκειμένου να προχωρήσουμε σε οριοθετήσεις, με ποια κυβέρνηση εννοούσε ότι θα κάνουμε το άνοιγμα, με αυτή της Σύρτης / Αν. Λιβύης και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ή θα περιμένουμε τη νέα μετεκλογική κυβέρνηση;».

Οπωσδήποτε πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση, η οποία συμβάλλει στην πολυφωνία που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα θέματα και δη σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής τα οποία εκ φύσεως έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες και μεγάλη συνθετότητα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.