Ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας ότι ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά «ευαίσθητη» αποστολή στον Τζακ Σμιθ AP/Andrew Harnik

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης διόρισε την Παρασκευή «προς το δημόσιο συμφέρον» έναν ειδικό εισαγγελέα για να ηγηθεί με τρόπο ανεξάρτητο των ερευνών για τον Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τελευταίου στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας ότι ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά «ευαίσθητη» αποστολή στον Τζακ Σμιθ, εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, κυρίως της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές και της πρόθεσης του νυν προέδρου να θέσει υποψηφιότητα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διορίσω έναν ειδικό εισαγγελέα», δήλωσε ο Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Τζακ Σμιθ αναλαμβάνει αμέσως τα ηνία σε δύο χωριστές έρευνες που διεξάγονται επί μήνες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη: η πρώτη αφορά τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών του 2020, η δεύτερη αφορά τη διαχείριση από τον πρώην πρόεδρο εμπιστευτικών εγγράφων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν αρχειοθετημένα.

Ο εισαγγελέας Σμιθ, σε ανακοίνωσή του, υποσχέθηκε αμέσως ότι θα ενεργήσει «γρήγορα», «ενδελεχώς» και «με πλήρη ανεξαρτησία».

«Σκοπεύω να ασκήσω ανεξάρτητη κρίση και θα προχωρήσω τις έρευνες γρήγορα και ενδελεχώς, όποια κι αν είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τα γεγονότα και το νόμο», δήλωσε ο Τζακ Σμιθ.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ επέμεινε επίσης στην αμεροληψία του εισαγγελέα.

«Ως ειδικός εισαγγελέας θα ασκήσει την επαγγελματική του κρίση με ανεξάρτητο τρόπο για να αποφασίσει αν θα πρέπει να υπάρξει κατηγορητήριο» σε μια ή στην άλλη από αυτές τις υποθέσεις, διευκρίνισε ο υπουργός.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.