«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέσσερα πρόσωπα επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να τον πλαισιώσουν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου: τους δικηγόρους του Μιχάλη Καλαντζόπουλο, Μανώλη Βελεγράκη και Χρήστο Κακλαμάνη και τον ομότιμο καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Η απόφαση είχε λόγο ουσιαστικό και λόγο θεσμικό: η ομάδα των δικηγόρων του είναι αυτή που χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Ανδρουλάκης πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε επίσης – Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές

Ο Αλιβιζάτος, από την άλλη, προσέδωσε στην κεντροαριστερή παρέμβαση επιπλέον θεσμικό κύρος –η κριτική του συνταγματολόγου ήταν λεπτομερής και αφορούσε ζητήματα που έχουν μέχρι τώρα ανοίξει μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, όπως η απουσία του ονόματος του παρακολουθούμενου πάνω στην αίτηση που θα πηγαίνει προς έγκριση στους αρμόδιους εισαγγελείς ή τον Πρόεδρο της Βουλής.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Ανδρουλάκης, ο Αλιβιζάτος και οι υπόλοιποι νομικοί άσκησαν παρόμοιου ύφους κριτική για τους χειρισμούς της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πέραν της ουσίας της υπόθεσης, συμβολικά αυτό επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να διαφοροποιεί την κριτική της από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την τέταρτη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό), δίνοντας συγκεκριμένες παραμέτρους για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ΕΥΠ –η τριετία μετά την οποία ο παρακολουθούμενος θα ενημερώνεται για την παρακολούθησή του και όχι για τον λόγο που αυτή έγινε, αλλά και η μη ανάμειξη της ΑΔΑΕ στην διαδικασία λειτουργούν ανασταλτικά για την Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κεντροαριστερή πρόταση βασίζεται στην κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και αναδρομικά, την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της, την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική Πολιτική Γραμματεία Τελικά είναι τα βρετανικά πανεπιστήμια η λύση για τα ελληνικά ΑΕΙ; Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από διεθνείς συνεργασίες. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα των ξένων πανεπιστημίων 22/11/2022 06:00 Πολιτική Γραμματεία Με «μοντέλο Πάτρας» ο… πρωθυπουργικός γύρος της Ελλάδας Τι αλλάζει και γιατί στις περιοδείες Μητσοτάκη – Τι θα κάνει ο ίδιος στην Αχαΐα σήμερα και αύριο 22/11/2022 06:00 Πολιτική Γραμματεία Γιατί ο Ανδρουλάκης λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ «Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 22/11/2022 06:00 Βουλή Χατζηδάκης: Ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει μια επιπλέον σύνταξη Όπως υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή, το 50% των συνταξιούχων θα δει τουλάχιστον δύο αυξήσεις τον Ιανουάριο. 21/11/2022 22:32 Πολιτική Γραμματεία Αποστολή στο Κάιρο με το βλέμμα σε Άγκυρα και Τρίπολη – Η αξία μίας φωτογραφίας για τον Ερντογάν Η συμφωνία που υπογράφεται την Τρίτη στο Κάιρο έχει στόχο να χτυπήσει την προσπάθεια για τετελεσμένα σύμφωνα με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» 21/11/2022 22:02 Αυτοδιοίκηση Πάνω από 1000 αιρετοί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα. 21/11/2022 21:11 Αυτοδιοίκηση Ο Δήμος Γλυφάδας έκανε ελαιοσυγκομιδή και δώρισε το ελαιόλαδο στις ευπαθείς ομάδες Ο Δήμος Γλυφάδας, μαζί με εθελοντές, μάζεψε τις ελιές του Δήμου και το παραγόμενο ελαιόλαδο – κοντά στους 2 τόνους – παραδίδεται δωρεάν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 21/11/2022 20:42 Αυτοδιοίκηση 130 εκατ. ευρώ στους Δήμους για προμήθεια οχημάτων πολιτικής προστασίας Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε πως θα δοθούν από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ 130 εκατ. ευρώ στους Δήμους για αγορά οχημάτων Πολιτικής Προστασίας. 21/11/2022 20:38 Κόμματα Τα ονόματα των αστυνομικών που χειρίζονταν το Predator ζήτησε ο Τσίπρας Μια ακόμα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των υποκλοπών κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 21/11/2022 19:06 Πολιτική Γραμματεία Με «σκληρότερο ροκ» προς τις κάλπες – Οι εντολές του Αλέξη Τσίπρα Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπυκνώνουν την όλη ρητορική τους στο «Φύγετε» (που θυμίζει το «Παραιτηθείτε» του 2017 των πολεμίων τους) προσεχώς 21/11/2022 18:23

Το επόμενο βήμα για τον Ανδρουλάκη είναι διπλό –αφενός, ζητά από τον Κωνσταντίνο Τασούλα να δημιουργήσει μια αντίστοιχη υπηρεσία με αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων και στην Βουλή (με τεχνογνωσία που εύκολα μπορεί να δώσει το ΕΚ), ενώ παράλληλα κατέθεσε αίτημα υπεράσπισης της κοινοβουλευτικής του ασυλίας στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της καταγγελίας του κατά των ελληνικών αρχών για την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

Η παρουσία ΑλιβιζάτουΥποκλοπές: Γιατί ο Ανδρουλάκης λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – Ο συμβολισμός της παρουσίας Αλιβιζάτου

Παρότι η κυβέρνηση κρατάει και σήμερα το νομοσχέδιο στην διαβούλευση, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως οι πιθανότητες περαιτέρω αλλαγών προς την κατεύθυνση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι πολλές.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.